Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γ. Καρύδης: «Καλλιεργούν ψευδαισθήσεις & φρούδες ελπίδες στους Κερκυραίους»

Καρύδης Γιώργος
19 Φεβρουαρίου 2020 / 15:00

Στη μη συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης -και κατ΄ επέκταση στην έλλειψη κοινωνικού διαλόγου- πριν καταρτιστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα & ο Προϋπολογισμός, στέκεται ο επικεφαλής της παράταξης «Κερκυραϊκή Συμμαχία» υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Δημοτική Αρχή στερείται οράματος & ουσίας

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Για έλλειψη οράματος, αλλά και ουσίας, για φρούδες ελπίδες που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Δημοτική Αρχή, για απουσία κοινωνικού διαλόγου, καθώς ουδέποτε συγκροτήθηκε η Επιτροπή Διαβούλευσης πριν καταρτιστούν ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων για το 2020, κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή της, η παράταξη «Κερκυραϊκή Συμμαχία» και ο επικεφαλής της, Γιώργος Καρύδης.

Ο Γιώργος Καρύδης παραθέτει τους λόγους, για τους οποίους η παράταξή του καταψήφισε, τόσο το Τεχνικό Πρόγραμμα, όσο και τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020.

Αναλυτικά:

«Η Παράταξή μας στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18 Φλεβάρη καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για το έτος 2020.

Οι λόγοι της αρνητικής μας ψήφου είναι οι εξής:


1) Ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 χαρακτηρίζονται από έλλειψη οράματος, στίγματος αλλά και ουσίας, που όφειλε να δώσει στον κερκυραϊκό λαό μια δημοτική αρχή με νωπή λαϊκή εντολή.

Αποδείχθηκε αυτό που εμείς εξαρχής είχαμε επισημάνει, ότι πρόκειται για ένα δημοτικό σχηματισμό που καλλιεργεί φρούδες ελπίδες χωρίς να είναι σε θέση ν΄ ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κερκυραϊκού λαού.


2) Κατά τη σύνταξή του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος δεν προηγήθηκε ο απαιτούμενος κοινωνικός διάλογος ούτε συγκροτήθηκε, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, η Επιτροπή Διαβούλευσης.

Παραλήφθηκε αυτό το σημαντικό θεσμικό όργανο που προβλέπει ο νόμος για την κατάθεση θέσεων και προτάσεων, ώστε να ληφθούν υπόψη στη κατάρτιση του κορυφαίου σχεδιασμού δράσεων και έργων στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Το Παράρτημα του ΤΕΕ, οι επαγγελματικοί Σύλλογοι και τα Σωματεία, οι εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στην τοπική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα, οι επιστημονικοί φορείς, τα πολιτιστικά σωματεία, οι ιστορικές συλλογικότητες της Κέρκυρας ( λ.χ. Φιλαρμονικές) αγνοήθηκαν παντελώς από τη νέα δημοτική αρχή.


3) Η δημοτική πλειοψηφία συνέταξε και ψήφισε έναν Προϋπολογισμό στασιμότητας και γραφειοκρατίας κι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα με τίτλους έργων κι εκτιμώμενο κόστος χωρίς συνοχή, προτεραιότητες και συγκεκριμένη στόχευση.

Για τα προτεινόμενα έργα δεν υπάρχει ούτε χρονική πρόβλεψη δημοπράτησης, ούτε ημερομηνία σύμβασης, έναρξης και εκτέλεσης του έργου. Ευτυχώς που υπάρχουν σε εξέλιξη και ολοκλήρωση έργα (λ.χ. δημοτικής οδοποιίας) ή υποδομών ( λ.χ. Ναυσιθόειο Γυμναστήριο)   από την προηγούμενη δημοτική αρχή.


4) Είναι απορίας άξιο ότι ο Προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει χρηματοδότηση 900.000 για το ΦΟΔΣΑ, που έχει την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση και την εξαγγελθείσα  μεταφορά μέρους των απορριμμάτων.

Αλήθεια τι θα πρωτο-πληρωθεί με το ποσό αυτό; Απάντηση βέβαια δε λάβαμε!


5) Σύμφωνα με τη δική μας θέση ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 έπρεπε να στοχεύουν κατά προτεραιότητα στη βελτίωση της καθημερινότητας των κερκυραίων και στη ενίσχυση της μικρομεσαίας οικονομικής δραστηριότητας που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας.


6) Για την επίτευξη του πρώτου στόχου προτείναμε την πρόβλεψη κονδυλίων για την αγορά απορριμματοφόρων και κάδων. Με την χρήση αυτών θα αξιοποιηθούν και οι προσληφθέντες εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας μειώνοντας το κόστος των εργολαβιών ανάθεσης της συλλογής των απορριμμάτων.

Επίσης εισηγηθήκαμε την πρόβλεψη για προμήθεια μικρών και ευέλικτων πυροσβεστικών οχημάτων κατάλληλων για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε περιοχές που υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης λόγω στενότητας χώρου.

Για την ανακούφιση της πιεστικής καθημερινότητας ζητήσαμε επίσης την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για το κυκλοφοριακό, όπως και την ταχεία  εξεύρεση και δημιουργία χώρων στάθμευσης.


7) Για την υλοποίηση  του δεύτερου στόχου προτείναμε την συμβολή του Δήμου στην ανασύνταξη του πρωτογενούς (αγροτικού τομέα) στην Κέρκυρα. Πρώτο βήμα είναι η βελτίωση της αγροτική οδοποιίας, που είχε μείνει πίσω και με ευθύνη των προηγούμενων δημοτικών αρχών. 

Ο Δήμος οφείλει να επιδείξει έμπρακτο ενδιαφέρον για την διευκόλυνση της συλλογής του ελαιοκάρπου κι άλλων τοπικών αγροτικών προϊόντων  που με την κατάλληλη αξιοποίηση μπορούν ν΄ αποτελέσουν συγκριτικό παραγωγικό πλεονέκτημα για το νησί μας.   


8) Ταυτόχρονα απαιτούνται οι πρωτοβουλίες του Δήμου για τη θέσπιση κινήτρων και την υλοποίηση προγραμμάτων για τη σύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουριστικό, ώστε να οικοδομηθεί μια εναλλακτική μορφή τουρισμού ( λ.χ. αγροδιατροφικός), που θα ανασυγκροτήσει τη τοπική οικονομία, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Είναι προφανές ότι οι δήθεν ‘’επενδύσεις’’ τύπου real estate, όπως αυτή που επιχειρείται στον ΕΡΗΜΙΤΗ είναι αντιπαραγωγικές και περιβαλλοντικά ζημιογόνες για τον τόπο μας και συνεπώς πρέπει να αποτραπούν.


9) Ιδιαίτερη μέριμνα όφειλε να επιδείξει ο Δήμος με προβλέψεις στον Προϋπολογισμό και το Τ.Π. για τα Διαπόντια Νησιά, δεδομένου ότι  αποτελούν όχι μόνο πλουτοπαραγωγική πηγή για την τοπική οικονομία, αλλά τυγχάνουν και παραμεθόριο νησιωτικό σύμπλεγμα. Κατά συνέπεια υπάρχει ιδιαίτερη σημασία για τη φροντίδα τους και για λόγους εθνικούς, δεδομένου ότι θα καθορίσουν το εύρος της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος. Η σημερινή δημοτική αρχή όμως στο βωμό μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων έχει παραμελήσει παντελώς τα Διαπόντια Νησιά (βλ. χαρακτηριστικά το ζήτημα με τους αντιδημάρχους).


10) Μετά τα παραπάνω η καταψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος 2020 υπήρξε μονόδρομος για την Παράταξή μας.

Ταυτόχρονα καλέσαμε τη νέα δημοτική αρχή να αφοσιωθεί, όπως έχει υποχρέωση, με σύνεση και ουσιαστική δουλειά στα σημαντικά προβλήματα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, δεδομένου ότι έχει πολύ χρόνο μπροστά της ακόμη.

Τέλος θα συνιστούσαμε τον περιορισμό της επικοινωνιακού τύπου πρακτικής  «άρτος και θεάματα’» και του αλαζονικού ύφους «όλα τα ξέρουμε, όλα τα μαχαιρώνουμε»’ που -προς το παρόν-  καλλιεργούν μόνο ψευδαισθήσεις στον κερκυραϊκό λαό.

Η διάψευση όμως θα είναι οδυνηρή για όλους».