Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συνηγορία για τη σωτηρία του Ερημίτη

Δημήτρης Λεβέντης
18 Φεβρουαρίου 2020 / 16:00

Επιχείρησα με μια πεντάλεπτη επέμβαση, που αφορούσε στην αρτιότητα της μελέτης που έχει κατατεθεί για έγκριση. Μια ομιλία ανάμεσα στις πολλές άλλες και ουσιαστικότερες των ντόπιων που έσπρωξαν τον διάλογο και τις αποφάσεις μπροστά.

Κύλησαν ήδη δυό βδομάδες από την γεμάτη ένταση συνεδρίαση του βορεινού δημοτικού συμβουλίου, που είχα τη τύχη να,παραβρεθώ καλεσμένος των συλλογικότητων άμυνας του οικότοπου. Επιχείρησα με μια πεντάλεπτη επέμβαση, που αφορούσε στην αρτιότητα της μελέτης που έχει κατατεθεί για έγκριση. Μια ομιλία ανάμεσα στις πολλές άλλες και ουσιαστικότερες των ντόπιων που έσπρωξαν τον διάλογο και τις αποφάσεις μπροστά. Τις μέρες που πέρασαν ειπώθηκαν και διαδόθηκαν σημεία και τέρατα, υπερβολές απειλές και πάμπολες ανακρίβειες για το κίνημα υπεράσπισης της γης του Ερημίτη.

Τα ζητήματα που έθεσα δεν απαντήθηκαν ούτε απασχόλησαν κανένα από τη πλευρά των αρχαγγέλων της «ανάπτυξης». Το όψιμο δήθεν ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους της Τεχνική Υπηρεσίας του δήμου και το θιγόμενο επαγγελματικό τους κύρος είναι στάχτη στα μάτια για να καλυφθούν οι ελλείψεις, οι ανεπάρκειες αλλά κυρίως ο δόλος απόκρυψης του πραγματικού αποτελέσματος, που δεν θ΄αφήσει όρθιο όχι μονοπάτι αλλά ούτε λιθάρι. Αφού ως φαίνεται η διαφημιζόμενη "ήπια" επέμβαση θα χρειαστεί μερικές δεκάδες χιλιάδες τόνους μπαζωμάτων για να κάτσουν τα οικοδομικά τετράγωνα που τα υψόμετρά τους μένουν αδιευκρίνιστα. Μερικές χιλιάδες δρομολογίων ανατρεπόμενων φορτηγών που θα διασχίσουν τη παρθένα φύση θα ανασκολοπίσουν τα υπάρχοντα οικοσυστήματα, θα ερημοποιήσουν τον πνεύμονα της περιοχής. Δεν είναι δυνατόν σε μία οικοδομική άδεια από κάλυβα 10 τ.μ. να απαιτείται αυστηρά να παρουσιαστούν η υπάρχουσα και η διαμορφωμένη κατάσταση του εδάφους σε τομή καθ΄όλο το μήκος της επέμβασης καθώς και τα τελικά υψόμετρα προσβασιμότητας και της έδρασης των ταμπανιών της οικοδομής σε όλα τα σχέδια ενώ για ένα τεράστιο συγκρότημα κάτι τέτοιο να μην παρουσιάζεται ούτε σαν υποψία και να συνάγονται εκ των μηκοτομών της οδοποιίας όλα τα στοιχεία που αναδεικνύουν το μέγεθος του έργου, πράγμα αδύνατον! Των μηκοτομών που από μόνες τους δείχνουν τις κλίσεις των δρόμων δέν πληρούν τις απαιτήσεις αρτιότητας της μελέτης, όπως ορίζεται από το νόμο και όχι μόνον...

Ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί στους αιτούντες για να συμπληρωθεί με σχέδια και νούμερα που θα αφορούν τα δίκτυα της διευθέτησης των ομβρίων, την προσβασιμότητα των κτιρίων, την οριστική διαμόρφωση των νέων επιπέδων. Απλά και δωρικά, όπως οι μηχανικοί έχουν μάθει στα Πολυτεχνεία. Να σημειώσω εδώ ότι η τρισδιάστατη απεικόνιση του συγκροτήματος δέν έχει καμμιά σχέση με την επιχειρούμενη παρέμβαση. Είναι μια ωραιοποιημένη και φτιαχτή εικόνα, που απέχει από την μελλοντική βαρβαρότητα. Αλήθεια γιατί δεν φαίνεται πουθενά σε πλήρη ανάπτυξη με πραγματικά υψόμετρα των τοιχείων όπου θα "κάτσει" το συγκρότημα; Αλήθεια γιατί ο αρμόδιος υπουργός Γεωργιάδης αποκαλεί τυπική την διαδικασία έγκρισης της υψομετρικής μελέτης; Αποψη που έχει βρεί οπαδούς, που αναμεταδίδουν με αντήχηση την ίδια φράση στη τοπική κοινωνία. Θέτω ακόμα ένα απλό μακροσκοπικό ερώτημα: - Άν επρόκειτο για μια τόσο τυπική κι ασήμαντη διαδικασία η έγκριση των υψομέτρων από τον Δήμο τότε γιατί για ένα μέρος μόνον των απαιτήσεων προσκομίστηκαν είκοσι (20) πινακίδες σχεδίων, που το μήκος της καθεμιάς είναι περίπου ίσο με το βάθος ενός αποχωρητηρίου από τα καταστήματα υποστηρικτών κι αντιθέτων της πρότασης.

Γιατί τόση σπουδή την επαύριο της απόφασης να κατατεθεί η ταπεινωτική για τους δήμους της χώρας τροπολογία για αφαίρεση του δικαιώματος ελέγχου σε παρόμοιες-τόσο ασήμαντες τυπικές- μελέτες; Νομίζει ότι απευθύνεται σε ψηφοφόρους του ο Άδωνις, διαλαλώντας ότι η περιοχή θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος από το γυφτομαχαλά που επιχειρειται να στηθεί. Η περιοχή δεν σας έχει ανάγκη αγαπητέ υπουργέ απλά γιατί είναι στο επίκεντρο πολύ πρίν νοιαστείς εσύ για τη προκοπή της. Παραμένω στέρεα ανυποχώρητος στην άποψη ότι το νησί καθώς και οι άλλοι παρεμφερείς, διαλυμένοι, κορεσμένοι τουριστότοποι δεν έχουν πια ανάγκη να προσθέσουν νέες ογκώδεις μονάδες. Κείνο που προέχει είναι να φτιαχτούν, να βελτιωθούν οι υπάρχουσες, να ενισχυθούν οι τεχνικές κι ανθρώπινες υποδομές γιατί εκείνο που προέχει είναι ν΄ανέβει το επίπεδο ζωής των πολιτών της Κέρκυρας και μετά να χωρέσουν και οι υπηρεσίες πρός τους επισκέπτες της. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δέν αντέχει τούτο το νησάκι αναλογία κατοίκου -τουρίστα ένα πρός ένα όσον αφορά τα δηλωμένα κι αδειοδοτημένα κρεβάτια, χώρια το βάρος από τις κρουαζιέρες τα τράνζιτ, τα Airbnb, που δέν ανήκουν στα αδειοδοτημένα!

Πρωτεύον αξίωμα μετά τόσα χρόνια μονοκαλλιέργειας του τουρισμού είναι τούτο δεν μπορείς να φιλοξενήσεις έναν επισκέπτη επιπέδου* με ψηλές απαιτήσεις αν η δικιά σου ζωή που υποβαθμίζεται καθημερινά. Δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο για να έχεις επίγνωση τι σημαίνει υψηλή απαίτηση, για να έχεις την άνεση να εργαστείς αποδοτικά κι ωφέλιμα για σένα την οικογενειά σου και τον τόπο.
Τέλος καλώ όλες κι όλους εκείνους που έχουν αμφιβολίες για την αστοχία της επένδυσης να κατηφορίσουν στην ήρεμη παραλία όπου σχεδιάζεται ν' αναπτυχθεί η μαρίνα. Να κυλιστούν πάνω στο αστραφτερό χαλίκι με τους συντρόφους τους κάποιο απόγιομα τότε που ρίχνει ο ερημίτης τη σκιά του και μερεύουν οι μυρωδιές του. Να ξεπλυθούν από τα κερκυραίκα ύδατα της στυγός που φέρνουν οι ανάστροφες παλίροιες. Κι ας βγάλουν τότε τα συμπερασματά τους οι "αναπτυξιακοί" γιατί τόσος φανατισμός ακόμα κι από μάς που δεν καταγόμαστε καν από τον τόπο... 

*Σ.Σ. 1: Επίπεδο δεν ενοούμε μόνο το οικονομικό.
Σ.Σ. 2: Καλό θα ήταν κάποιος από τους επενδυτές να ανακοινώσει τι εισπραχτικά οφέλη έχει μέχρι τα σήμερα το ελληνικό κράτος. 
Σ.Σ. 3: Θεωρώ την ανακοίνωση του ΤΕΕ ελλιπέστατη από τεχνικής πλευράς γιατί στέκεται μονάχα σε θέματα διαδικασίας και δέν καταδικάζει την ουσία της παρέμβασης. Τέλος θεωρώ το ψήφισμα της ΠΙΝ και τα επιχειρήματα της επικεφαλής της ως αφελείς αστεϊσμούς .