Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για το νεοσύστατο Ίδρυμα Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων (Ionian Environment Foundation)

Κώστας Καλούδης
18 Φεβρουαρίου 2020 / 13:20

Για πρώτη φορά υπάρχει ένας περιβαλλοντικός οργανισμός αποκλειστικώς για όλα τα Ιόνια Νησιά και το Ιόνιο Πέλαγος και έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Το Ίδρυμα Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων (Ionian Environment Foundation- συντ. IEF) συστήθηκε με σκοπό να συμβάλλει στη διατήρηση της εξαιρετικής φύσης και ομορφιάς των Ιονίων Νήσων, προωθώντας και υποστηρίζοντας βιώσιμες προσεγγίσεις για τον τρόπο διαβίωσης, διαχείρισης του τουρισμού τους και της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης. Είναι ένα ιδιωτικό κοινωφελές ίδρυμα, που υπάγεται στο δίκτυο The Conservation Collective, το οποίο αποτελείται από τοπικά ιδρύματα-ταμεία τέτοιου σε νησιά ή ομάδες νησιών ανά τον κόσμο. Έξι από αυτά ευρίσκονται στη Μεσόγειο Θάλασσα, και τρία σε πολύ μακρυνά μέρη. Είναι το δεύτερο ήδη στην Ελλάδα, μιας και  το πρώτο, το Cyclades Preservation Fund, συστήθηκε πριν από δυόμισυ περίπου χρόνια για τα νησιά των Κυκλάδων. Ιδρυτής του δικτύου είναι ο Άγγλος Μπεν Γκόλντσμιθ, μέλος επιφανούς οικογένειας επενδυτών με έντονη φιλανθρωπική και οικολογική δραστηριότητα.

Mε δύο λόγια ο βασικός σκοπός μας είναι να προστατεύουμε τη φύση σε στεριά και θάλασσα, υποστηρίζοντας και συνεργαζόμενοι με τοπικούς φορείς, και χρηματοδοτώντας δραστηριότητες προς τις κατάλληλες κατευθύνσεις.  Όπως και τα υπόλοιπα του δικτύου Τhe Conservation Collective, το Ίδρυμα Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων λειτουργεί ως εξής:

 Αφενός ως ταμείο, δηλαδή συγκεντρώνοντας πόρους από ιδιωτικές δωρεές, τους οποίους κατευθύνει προς φορείς που θέλουν να πραγματοπιήσουν κάποιο πρότζεκτ ή κάποια δράση από την οποία προκύπτει περιβαλλοντικό όφελος.
o Οι φορείς που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν κάποια δράση, κάποιο πρότζεκτ ή πρόγραμμα και χρειάζονται οικονομική ενίσχυση για να το πραγματοποιήσουν, μπορούν να υποβάλλουν πρόταση (απαιτείται συνεννόηση εκ των προτέρων) και εφόσον αυτή συζητηθεί και εγκριθεί, να λάβουν χρηματοδότηση για αυτά που χρειάζονται. Και με αυτόν τον τρόπο δίνεται έμφαση στην ενίσχυση πρωτοβουλιών «από τα κάτω», οι οποίες στοχεύουν σε πραγματικές ανάγκες για την προστασία της φύσης ή τη βελτίωση σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση σε κάποιον τομέα.
o Παραλλήλως, αν για κάποιους σημαντικούς τομείς υπάρχει κενό δραστηριότητας ή/και έλλειψη ειδίκευσης στα νησιά, τότε θα επιχειρείται να έλθουν ειδικοί με το κατάλληλο υπόβαθρο από αλλού. Θα γίνεται όμως προσπάθεια -όπου και όταν είναι δυνατό- να μεταφέρονται οι γνώσεις, ώστε να δημιουργηθεί μία καλύτερη βάση και τοπικά.Τέτοιοι τομείς μπορεί να είναι π.χ. η έρευνα για το θαλάσσιο περιβάλλον και η εκπαίδευση γύρω από κάποια θέματα.

 Αφ’ ετέρου θα γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν ζητήματα με την κατάλληλη επικοινωνία με κάθε είδους φορέα, ο οποίος μπορεί να έχει ρόλο σε κάποιο περιβαλλοντικό ζήτημα.

 Οι αποφάσεις για τις δαπάνες και τις προτεραιότητες λαμβάνονται από το συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από δωρητές που κατοικούν ή έχουν δεσμούς με κάποιο από τα Ιόνια Νησιά, ενδιαφέρονται για τη μακροπρόθεσμη ευημερία τους και μπορούν να διαθέσουν λίγο χρόνο για τη σχετική ενασχόληση.
 Δωρεές γίνονται δεκτές και από επιχειρήσεις, αμέσως ή συνεισφέροντας με ποσοστό/ποσό επί των κερδών ή κρατήσεων (π.χ ξενοδοχεία, εστιατόρια).
 Η λειτουργία γίνεται με ελάχιστο προσωπικό, ώστε να δαπανώνται όσα περισσότερα χρήματα γίνεται σε στοχευμένες δράσεις και πρότζεκτ στα νησιά.
 Εκτός από τις δωρεές, ευπρόσδεκτη είναι η συνδρομή σε είδος, είτε παρέχοντας κάποιου είδους διευκόλυνση ή υπηρεσία, είτε μέσω της προσφοράς γνώσεων και εργασίας προς συγκεκριμένους σκοπούς.

Για τα πρώτα χρόνια, δεδομένων των κοινών προβλημάτων για όλα τα Ιόνια Νησιά, οι θεματικές προτεραιότητες θα είναι η διαχείριση απορριμμάτων, η βιοποικιλότητα και το τοπίο, το θαλάσσιο περιβάλλον και το (πόσιμο) νερό. Ήδη τα τρία πρώτα πρότζεκτ έχουν ξεκινήσει, ενώ περισσότερα αναμένονται ως το καλοκαίρι. Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα  μας (προσεχώς και στα ελληνικά) και ακολουθήστε μας στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Instagram ).
Αναμφίβολα, υπάρχει άφθονη εργασία να γίνει ώσπου να επιστρέψουμε σε πιο αρμονικές ισορροπίες συνύπαρξης με τη φύση από την οποία εξαρτώμαστε. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι και φορείς που θέλουν να συμβάλλουν ενεργά προς αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς θα προσπαθήσουμε να φυσήξουμε καλό αέρα στα πανιά τους, ώστε να πορευθούν καλύτερα και ταχύτερα προς τους στόχους τους!

Ακολουθήστε στα κοινωνικά δίκτυα και επισκεφθείτε την ιστοσελίδα, για να μάθετε περισσότερα και να παρακολουθείτε την πρόοδο:
• www.ionianenvironment.org
• https://www.facebook.com/Ionian-Environment-Foundation-110107587025054/
• IG: @ionian_env_foundation

Κώστας Καλούδης
Διευθυντής του Ιδρύματος Περιβάλλοντος Ιονίων Νήσων