Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι κερκυραίοι συγγραφείς, Λεωνίδας Μερτύρης και Λεωνίδας Γουδέλης στην κορυφή του διεθνούς συγγραφικού κόσμου

Λεωνίδας Γουδέλης
17 Φεβρουαρίου 2020 / 10:30
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι Κερκυραίοι Λεωνίδας Γουδέλης και Λεωνίδας Μερτύρης, φίλοι στη ζωή αλλά και στη συγγραφή, διακρίθηκαν

 τον Φεβρουάριο του 2020, σε έναν διεθνή διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός ονομάζεται «Songs of Peace: World’s Biggest Anthology of Contemporary Poetry 2020» και πρόκειται για την διάκριση των 1000 καλύτερων ποιημάτων στον κόσμο με θέμα την παγκόσμια ειρήνη. Οι 1000 διακριθέντες ποιητές, μέσα στους οποίους ανήκουν και οι δύο συμπολίτες μας, προέρχονται από 139 διαφορετικές χώρες του πλανήτη και τα ποιήματά τους θα απαρτίσουν την μεγαλύτερη παγκόσμια ανθολογία ποίησης για την ειρήνη, ένα μοναδικό εγχείρημα στα χρονικά που επιχειρείται από την διοργανώτρια αρχή League of Poets, η οποία διεξήγαγε και τον διεθνή αυτό διαγωνισμό. Η League of Poets, είναι μια μη κερδοσκοπική πολιτιστική οργάνωση με έδρες στη Νιγηρία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Κένυα, Φιλιππίνες, Ινδία και Χονγκ Κονγκ και έχει σκοπό με αυτό το διαγωνισμό την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης, της ενότητας, της αρμονίας, της ισότητας, της συνεργασίας, της μοναδικότητας, της ανάπτυξης και της ειρήνης.
      Η ανθολογία, που αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, θα εκδοθεί τον Μάρτιο του 2020 και θα διανεμηθεί δωρεάν σε διάφορα μέρη ανά την υφήλιο. Οι δύο συνονόματοι, κατάφεραν, με αυτή τους τη διάκριση, να αποδείξουν ότι η ποίηση και γενικότερα η συγγραφή δεν έχουν σύνορα. Το απέδειξαν και αυτή τη φορά, συμμετέχοντας και ξεχωρίζοντας όχι μόνο στην ελληνική γλώσσα, όπου ήδη έχουν διακριθεί στο παρελθόν, αλλά και στην αγγλική. Τους συγχαίρουμε θερμά και είμαστε υπερήφανοι που με αυτή τους την επιτυχή προσπάθεια, έκαναν την Κέρκυρα να ακουστεί στα πέρατα του κόσμου.
 
     Δύο γραμμές για τον καθένα:
      Ο Λεωνίδας Μερτύρης αγαπά την ποίηση από την παιδική του ηλικία. Γράφει ποιήματα όπως αναπνέει:  παντού, συνεχώς, είναι θέμα ζωτικής σημασίας γι’ αυτόν.
      Ο Λεωνίδας Γουδέλης αγαπά να γράφει ιστορίες, μυστηρίου, φαντασίας, και μη, του αρέσει να γράφει για να εκφράζεται και να ανακαλύπτει συνεχώς τη μαγεία των λέξεων.
      Είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Γράφουν ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, έχουν τις δικές τους μοναδικές παρορμήσεις, αλλά βρέθηκαν να γράφουν για τον ίδιο σκοπό, την ειρήνη, πρωτίστως μέσω της φιλίας τους, αλλά και μέσω του διαγωνισμού αυτού.
 
 

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.