Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Eco Corfu προς NCH Capital: «Αποσύρετε τώρα την επενδυτική σας πρόταση»

Ερημίτης
07 Φεβρουαρίου 2020 / 10:14

«Ο Ερημίτης, μπορεί να μην έχει μπει στη «μεγάλη Νατούρα» λόγω μεγέθους, όπως η Κορισσίων, όμως έχει μπει στην «μικρή», δηλαδή στο «μικρό» Δίκτυο Φυσικής Προστασίας Υγροβιότοπων... Είναι ζωτικής σημασίας για την διάσωση όλων των οικοσυστημάτων του νησιού! Ως εκ τούτου, σας παρακαλούμε εκ νέου να αποσύρετε τώρα την πρότασή σας...» τονίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανοικτή επιστολή προς την εταιρεία NCH Capital απέστειλε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας - Eco Corfu για το θέμα της επένδυσης στην περιοχή του Ερημίτη, στην Βόρεια Κέρκυρα.

Αναλυτικά η επιστολή, η οποία φέρει την υπογραφή του CEO της Eco Corfu, Δημήτρη Φαναριώτη, αναφέρει τα εξής:

«Εκποίηση οικοσυστημάτων με το έτσι θέλω;

Αξιότιμε κύριε Σάντη.

Πριν από 8 χρόνια, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας & EcoCorfu στείλαμε ανοικτή επιστολή προς την NHC Capital, την οποία κοινοποιήσαμε σε όλα τα γραφεία σας και στα Αγγλικά. Ενημερώσαμε ότι παρανόμως και καταχρηστικώς παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ προς εκποίηση, τα οικοσυστήματα του Ερημίτη (και της Λιμνοθάλασσας Κορισσίων). Και προειδοποιήσαμε ότι, τόσο για τον Ερημίτη όσο και για την Κορισσίων, η Κερκυραϊκή κοινωνία θα φροντίσει να εξαιρεθούν και να μην εκποιηθούν.

Ειδικά ο Ερημίτης, σύμφωνα και με γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας αποτελεί αναντικατάστατο «πέρασμα» και σύνδεσμο επικοινωνίας μεταξύ 2 μεγάλων και σημαντικών οικοσυστημάτων: Του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού και αυτών όλης της Κέρκυρας, μέσω Αντινιώτη. Μέσω του Ερημίτη εισέρχονται και εξέρχονται ικανές ποσότητες πανίδας για να διατηρείται η καλή υγεία όλων των οικοσυστημάτων όλου του νησιού τα οποία επίσης επικοινωνούν μεταξύ τους με περάσματα.

Αυτό σημαίνει ότι, αν κτίσετε το (πανέμορφο κατά τα ανθρώπινα πρότυπα) κατασκεύασμά σας εκεί, πάνω στο πέρασμα, θα πετάνε συνεχώς πάνω από τα κεφάλια των τουριστών διάφορα ιπτάμενα όντα και θα τρέχουν να κρυφτούν από την παρουσία των τουριστών, διάφορα τετράποδα. Διότι το έργο σας θα λειτουργεί σαν φράγμα στην ροή της βιοποικιλότητας!

Αν αυτό εσείς το θεωρείτε ατραξιόν, τότε παρακαλώ το ξανακοιτάξετε με άλλα μάτια και θα καταλάβετε ότι, απλά, ξεπερνάει τα όρια της σαδιστικής συμπεριφοράς απέναντι στα όντα της φύσης που έχουν σήμερα μειωθεί κατά 83% παγκοσμίως οι πληθυσμοί τους.

Την ησυχία τους χρειάζονται και όχι να τα βλέπουν οι τουρίστες να τρέχουν φοβισμένα για να κρυφτούν!

Κυριολεκτικά εκπλαγήκαμε προχθές στο ΔΣ Βόρειας Κέρκυρας που ακούσαμε για το εξώδικο που στείλατε σε αιρετούς, τους φόβους και τις απειλές που αιωρούνταν πάνω απ’ όλους και στις δημοτικές υπηρεσίες, καθώς και για ψέματα, αποκρύψεις και ελλείψεις, σχετικά με τις μελέτες και τα μονοπάτια. Και για την αγωγή του Δήμου γύρω απ’ αυτά εναντίον σας που ακόμα εκκρεμεί η εκδίκαση.

Δεν περίμενα τέτοια αλαζονική και υποκριτική συμπεριφορά, σαν την προχθεσινή σας. Να λέτε ότι «εμείς ήλθαμε να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία», με εξώδικα και απειλές; Έχω φοιτήσει (στο Les Roches) και έχω εργαστεί και εγώ στον τομέα του ποιοτικού τουρισμού. Τέτοιες συμπεριφορές δεν επιτρέπονται στον χώρο μας, κύριε Σάντη!

Ειδικά μετά την τροποποίηση που κατατέθηκε χθες εξ αιτίας σας στην βουλή, χάσαμε πάσα ιδέα σαν τοπική κοινωνία! Μετά από 8 χρόνια, μας παρακάμπτετε με μη θεμιτό και άκρως προκλητικό τρόπο!

Για χάρη της ματαιοδοξίας σας, καταστράφηκε το ΔΣ ενός ολόκληρου δήμου εν των γεννάσθαι!

Ευτυχώς που ήλθατε για να μας …βοηθήσετε!

Μια άλλη ανακρίβεια: Είπατε ότι ήλθατε ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ το 2012 που προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό ζητώντας επενδυτές.
Επειδή παρακολουθώ τη υπόθεση πριν από σας, αυτό δεν αληθεύει!

Ο διεθνής διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ έληξε άγονος! Κανείς δεν δήλωσε συμμετοχή έως την καταληκτική ημερομηνία λήξης της πρόσκλησης του ΤΑΙΠΕΔ για τον Ερημίτη.

Η εταιρία σας εμφανίστηκε μια μέρα μετά, αφού είχε λήξει η προκήρυξη και χωρίς να συμμετέχει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό!
Τι σημαίνει αυτό: Κατ αρχή:

Θα περίμενε κανείς, τα μεγαλύτερα και γνωστότερα τουριστικά επενδυτικά funds του κόσμου να διεκδικήσουν «το φιλέτο της Βόρειας Κέρκυρας» που ήταν στα 10 πρώτα του ΤΑΙΠΕΔ. Οι μνηστήρες ήταν …”ουρά” για άλλα “ακίνητα” του ΤΑΙΠΕΔ λιγότερο …”ελκυστικά”!

Αντί αυτού τελικά, καμία εταιρία γνωστή, ή άγνωστη, ΔΕΝ δήλωσε συμμετοχή!
Γιατί ο διαγωνισμός για τον Ερημίτη έληξε άγονος;

Διότι:

Οι σοβαρές, μεγάλες και γνωστότερες εταιρίες του κόσμου που έχουν πραγματική αίσθηση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους, ΔΕΝ θα επέτρεπαν ποτέ στον εαυτό τους να κατηγορηθούν, ότι καταπατούν οικοσυστήματα και περιβάλλον! Γι αυτό, κράτησαν το ενδιαφέρον τους μακρυά από τον Ερημίτη.

Εκτός από μία! Η οποία εμφανίστηκε εκπροθέσμως και χωρίς διαγωνισμό!
Δηλαδή, την επομένη μέρα που η ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε ότι ο διαγωνισμός για την Κασσιώπη έληξε και ότι κατέστη άγονος, αντί να προκηρύξουν εκ νέου διαγωνισμό, την άλλη μέρα κάποιος/οιοι στο ΤΑΙΠΕΔ εμφάνισαν την NCH Capital ως ενδιαφερόμενη. Και μετά προχώρησαν παρατύπως σε συμβόλαια και μάλιστα με εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, όπως κατήγγειλε προχθές και ο Δήμαρχος κ Μαχειμάρης!

Το ΤΑΙΠΕΔ, προσπάθησε, με τρεις αλλεπάλληλες προσφυγές σε διοικητικά δικαστήρια να ακυρώσει τον δασικό χαρακτήρα της Κορισσίων, αλλά αναγκάστηκε τελικά να αποσύρει τις παράνομες διεκδικήσεις του, αποδέχθηκε την νομιμότητα, συμμορφώθηκε με την κοινή γνώμη και δεν πρόκειται ποτέ πια να προκηρύξει την Κορισσίων.

Το οικοσύστημα της Κορισσίων δεν θα εκποιηθεί!

Ο Ερημίτης, μπορεί να μην έχει μπει στη «μεγάλη Νατούρα» λόγω μεγέθους, όπως η Κορισσίων, όμως έχει μπει στην «μικρή»,  δηλαδή στο «μικρό» Δίκτυο Φυσικής Προστασίας Υγροβιότοπων. Υπάρχει και ο δασικός χαρακτήρας.

Αλλά, το μεγαλύτερο όφελος που προσφέρει αυτό το οικοσύστημα, δεν είναι τόσο η κατοίκηση των όντων εκεί, όσο είναι ο ρόλος του ως πέρασμα: Λειτουργεί, όπως είπαμε, σαν κρίκος σύνδεσης όλων των οικοσυστημάτων της Κέρκυρας με τα μεγάλα της Αλβανίας.

Αυτό, καθιστά τον Ερημίτη, το πιο σημαντικό οικοσύστημα από όλα τα άλλα οικοσυστήματα.

Είναι ζωτικής σημασίας για την διάσωση όλων των οικοσυστημάτων του νησιού!

Ως εκ τούτου, σας παρακαλούμε εκ νέου να αποσύρετε τώρα την πρότασή σας.

Αν σε κάτι κάνω λάθος παρακαλώ απαντήστε.

Αλλιώς, παρακαλούμε να πάτε στο καλό και εύχομαι να επενδύσετε καλύτερα αλλού τα χρήματά σας.

Με εκτίμηση,
Δημήτρης Φαναριώτης
CEO  EcoCorfu &
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας»