Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επίσκεψη του Δ. Σακελλάρη, ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ
22 Ιουλίου 2016 / 15:09

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο της εσωκομματικής διαδικασίας ενόψει του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διεξαχθεί στις αρχές του Οκτώβρη,

στην Κέρκυρα βρίσκεται σήμερα Παρασκευή το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Δημήτρης Σακελλάρης.
Στις 11.30 το πρωί ο Δ. Σακελλάρης έκανε δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ, μαζί με το επίσης μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Τόμπρο, στις 12 το μεσημέρι συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτο, ενώ για το απόγευμα προγραμματίστηκε συνεδρίαση της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου στην Κέρκυρα.

Ο Δημήτρης Σακελλάρης δήλωσε στα ΜΜΕ:
«Σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, όχι μόνο για τη χώρα αλλά συνολικότερα για την Ευρώπη και για τον κόσμο, τη στιγμή που σφαίρες επιρροής αναδιανέμονται στην ευρύτερη ΝΑ Μεσόγειο, πραξικοπήματα λαμβάνουν χώρα στη γειτονιά μας, τη στιγμή που η λιτότητα κατακρεουργεί το κοινωνικό κεκτημένο σε επίπεδο Ευρώπης, την περίοδο που οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλονται από την πολιτική ηγεσία των συντηρητικών της Ευρώπης οδηγεί σε άνοδο της ακροδεξιάς, τη στιγμή που έλαβε χώρα το Brexit, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει αρχές του Οκτώβρη το δεύτερο Συνέδριό του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτική εκείνη δύναμη που βρίσκεται στον αντίποδα της συντηρητικής στροφής της Ευρώπης. Είναι η πολιτική δύναμη που βρίσκεται στην πρωτοπορία για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού λαϊκού μετώπου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την κατάκτηση μιας άλλης πορείας· την κατάκτηση μιας πορείας με μεγαλύτερη Ευρώπη, με ισχυρότερη πολιτική Ένωση, που θα σέβεται και θα διατηρεί το κοινωνικό ευρωπαϊκό κεκτημένο, που θα στοχεύει στην ευημερία των λαών και θα δώσει μια νέα αναπτυξιακή πορεία στο χώρο των ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Η πορεία αυτή για το Συνέδριο παράλληλα λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κρίσιμων αποφάσεων για την ίδια τη χώρα. Περάσαμε από τον σκόπελο της πρώτης αξιολόγησης και τώρα προωθούμε το νέο μεγάλο στρατηγικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη και για το νέο παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να υπηρετήσει αυτή η χώρα. Στον προσυνεδριακό διάλογο ανοίγουν όλ’ αυτά τα θέματα.
Ο προσυνεδριακός διάλογος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μία κουβέντα εντός των τειχών ή εντός κλειστών κομματικών γραφείων. Είναι ένας διάλογος που απευθύνεται στο σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας. Και καλούμε τους Έλληνες πολίτες, που τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους τον ΣΥΡΙΖΑ για ν’ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, να συμμετάσχουν, να οργανωθούν, να συνδράμουν στην πορεία συγκρότησης αυτού του προσυνεδριακού διαλόγου, για να διαμορφώσουμε το νέο πολιτικό πλαίσιο που θα αφορά όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες. Σε μια πορεία για την έξοδο από την κρίση, με την κοινωνία όρθια.
Σας περιμένουμε, γιατί μαζί θα προχωρήσουμε».

Ο Τάσος Τόμπρος

«Ο εθνικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, ιδιαίτερα όσον αφορά την Πρόνοια, αλλά και την Ανάπτυξη, σε μια τομείς στους οποίους καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και οι δήμοι και οι περιφέρειες. Υπ’ αυτή την έννοια, έχει πολύ μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον η συζήτηση που θα γίνει  σήμερα με την Αυτοδιοίκηση».
Και ο Δ. Σακελλάρης συμπλήρωσε:
«Είναι σημαντικό να καταδειχθεί ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας σ’ αυτήν τη χώρα, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες βίωνε μια στρεβλή αντίληψη της επιχειρηματικότητας, στα πλαίσια ενός κρατικοδίαιτου καπιταλισμού, που είχε ως αποτέλεσμα πάμπλουτους επιχειρηματίες με πτωχευμένες επιχειρήσεις και ανέργους στο δρόμο. Το πάρτι τελείωσε. Μπαίνουμε σε άλλη τροχιά και θέλουμε τα ζωντανά και ενεργά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας δίπλα μας σ’ αυτή την προσπάθεια. Θα τα καταφέρουμε».

Για τον εκλογικό νόμο

Τέλος, ερωτώμενος για τις εξελίξεις όσον αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, ο Δημήτρης Σακελλάρης σχολίασε:
«Το ζητούμενο είναι αν έχει αντιληφθεί η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα τα αίτια που μας οδήγησαν έως εδώ. Εμείς θα ακολουθούμε τον δρόμο εκείνο των δυνάμεων που επιδιώκουν τη διεύρυνση και την εμβάθυνση της δημοκρατίας στη λήψη των αποφάσεων. Σε μία περίοδο που διάφορα κυκλώματα ή παρακυκλώματα επιδιώκουν να αδυνατίσουν τη δημοκρατική διαδικασία, να θέσουν στο πυρ το εξώτερον το πολιτικό σύστημα και τον ρόλο των πολιτικών κομμάτων, και λόγω αυτής της στρατηγικής η ακροδεξιά και ο φασισμός κερδίζουν πόντους, εμείς πρέπει να δείξουμε ότι σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία, ότι η ψήφος του κάθε Έλληνα και Ελληνίδας παίζει ρόλο. Η απλή αναλογική, λοιπόν, δεν είναι ένα πολιτικό “πυροτέχνημα” απ’ την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί πάγια αξία των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου η λαϊκή ετυμηγορία -η ψήφος του πολίτη- να ανταποκρίνεται στις επιλογές του και να υπάρχει η ανάλογη έκφραση. Μου προκαλεί τουλάχιστον θλίψη η στάση πολιτικών κομμάτων, που αυτοπροσδιορίζονται ως συμμετέχοντα στον προοδευτικό χώρο».