Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης

Γιώργος Κοτανίδης
28 Ιανουαρίου 2020 / 11:49
Ελένη Κορωνάκη

Σε ηλικία 74 ετών έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός, σκηνοθέτης

και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης.
Ο Γιώργος Κοτανίδης πρωταγωνιστούσε στη θεατρική παράσταση «Το Δείπνο», ωστόσο, στις 21 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε πως αισθάνεται άσχημα, δεν μπορεί να συνεχίσει τις παραστάσεις και αποχώρησε από τον θίασο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πήγε στο νοσοκομείο όπου του είπαν ότι έχει ειλεό και από τότε βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση.
Η είδηση του θανάτου του Γιώργου Κοτανίδη έγινε γνωστή σήμερα από τις Εκδόσεις Κείμενα, σε ανάρτηση στο Facebook:
«Έφυγε ο αγαπημένος φίλος του Φίλιππου Βλάχου και των εκδόσεων «Κείμενα», ο σπουδαίος ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης. Η απώλεια τεράστια. Η κληρονομιά που άφησε επίσης».

Ο Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1945 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Δείγμα της δουλειάς του στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Το δείπνο (2018), Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα (2013), Πρόβα νυφικού (2014), Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα (2013), Περικλής (2011), Δυτική αποβάθρα (2014).

Με την επιβολή της δικτατορίας άφησε το πανεπιστήμιο και κατέβηκε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1970 και αμέσως μετά συμμετείχε στη δημιουργία του «Ελεύθερου Θεάτρου», όπου παρέμεινε την περίοδο 1970-75. Αργότερα συνεργάστηκε με την Άννα Συνοδινού, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Αλέξη Σολομό, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, τη Νέα Πορεία, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Από Μηχανής Θέατρο, το Θέατρο Στοά και άλλους θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη.

Το 2004 ίδρυσε τον θίασο «Σαλτιμπάγκοι» και ανέβασε τα έργα «QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν» του Πίτερ Παρνέλ, «Δέκατη έβδομη νύχτα» του Απόστολου Δοξιάδη, «Bal-Trap» του Ξαβιέ Ντιριγκέρ, «Low Level Panic» της Κλερ Μακ Ιντάιρ, «Μια τρελή μέρα» του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, «Οι αγνοούμενοι» του Βασίλη Κατσικονούρη και σε συνεργασία με την Adam Productions το «Rock 'n' Roll» του Τομ Στόπαρντ, το οποίο σκηνοθέτησε. Επίσης, συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο «Cock» του Μάικ Μπάρτλετ, καθώς και με το Εθνικό Θέατρο.


Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.