Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Λέσχη Ανάγνωσης Κέρκυρας κόβει την πίτα της και γιορτάζει τα 14 χρόνια λειτουργίας της

Λέσχη Ανάγνωσης Κέρκυρας
16 Ιανουαρίου 2020 / 12:53
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκδήλωση θα πραγματοποιήσει η Λέσχη Ανάγνωσης Κέρκυρας κατά την οποία τα μέλη της θα

συζητήσουν για το νέο μυθιστόρημα της βραβευμένης συγγραφέα Ελένης Πριοβόλου και θα κόψουν την πίτα τους. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξει η  δυνατότητα επικοινωνίας μέσω skype με την συγγραφέα Ελένη Πριοβόλου για το συγγραφικό της έργο. Η εκδήλωση θα γίνει στο Κέντρο Σπουδών Αγγλικής Γλώσσας Φωτεινή Τζέκου, Μαντζάρου 18 - στο Δημοτικό Θέατρο την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στις 20:00

Ελένη Πριοβόλου

Η Ελένη Πριοβόλου γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο Αιτωλίας και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Γράφει αναζητώντας την ευρυθμία και την καθαρότητα του λόγου. Η τάση να αναπαριστά με σύμβολα τον κόσμο τη στράτευσε στο παραμύθι, το οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα. Έχει καταθέσει είκοσι ένα βιβλία για παιδιά και εφήβους, επτά μυθιστορήματα για μεγάλους, μία νουβέλα και ένα βιβλίο με ιστορίες. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ για το μυθιστόρημά της Όπως ήθελα να ζήσω (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2009). Επίσης, έχει αποσπάσει το Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Μεγάλα Παιδιά του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο της Το σύνθημα (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2008). Θα συζητήσει μέσω SKYPE για το τελευταίο της μυθιστόρημα, Στη ζωή νωρίς νυχτώνει (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2019) με τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Κέρκυρας Εκδόσεων ΑλΔε. 

Γνωρίστε την Λέσχη  Ανάγνωσης Κέρκυρας

Στα δεκατέσσερα χρόνια λειτουργίας της  έχει καταγράψει μεγάλες επιτυχίες και έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με πάρα πολλούς Έλληνες συγγραφείς συζητώντας για το έργο τους. Ανάμεσά τους οι: Δημήτρης Μαμαλούκας «Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα», Σωτήρης Δημητρίου «Τα οπωροφόρα της Αθήνας», Θανάσης Χειμωνάς «Ραγδαία επιδείνωση»,  Δημήτρης  Σωτάκης «Το θαύμα της αναπνοής»,  Ρένα  Πετροπούλου «Ο Δρόμος με τις πικροδάφνες», Γιάννης Κιουρτσάκης «Το βιβλίο του έργου και του χρόνου»,  Γιώργος Χρονάς με το ποιητικό του έργο, η  Ελένη Γκίκα «Η γυναίκα της Βορεινής Κουζίνας», Αλέξης Σταμάτης «Βίλα Κομπρέ», Ανδρέας Μήτσου «Ο κύριος Επισκοπάκης», Χρήστος Δεσύλλας «Τα ξανθά Γεράκια», Γιώργος Μανιώτης «Τα φαντάσματα του παλιού Ξενοδοχείου», Γεωργία Χιόνη «Το Τηλεσκόπιο του χρόνου», Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης «Μια απρόσμενη συνάντηση Αϊνστάιν - Καραθεοδωρή», Πάνος Θεοδωρίδης «Αναφορά στον Άγγελο» είναι κάποιοι από γνωστούς Έλληνες συγγραφείς που προσκλήθηκαν από τη Λέσχη Ανάγνωσης Κέρκυρας και συζήτησαν για το έργο τους και που διαπίστωσαν ότι στην Κέρκυρα συνεχίζεται ο Πολιτισμός και στον τομέα της Λογοτεχνίας όπως τον χάραξαν ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, η Ειρήνη Δενδρινού και τα άλλα μέλη του Φιλεκπαιδευτικού Ομίλου Κέρκυρας που λάμπρυναν με την παρουσία τους τις λογοτεχνικές σελίδες της χώρας μας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Σήμερα σε μία δύσκολη εποχή η ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ των Κερκυραϊκών Εκδόσεων ΑλΔε συνεχίζει τη λειτουργία της συζητώντας και σχολιάζοντας λογοτεχνικά κείμενα, όπως ακριβώς γινόταν στις αρχές του περασμένου αιώνα στις λογοτεχνικές ή φιλολογικές βραδιές!
Ιδρυτής και Συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης είναι ο Κερκυραίος συγγραφέας Αντώνης Δεσύλλας κι ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη η Βάσω Φαρμάκη, η Κατερίνα Λαγού, ο Μαρίνος Κοντός, η Ρούλα Καλούδη, ο Γεράσιμος Βρυώνης, η Σοφία Τόμπρου, ο Αλέξανδρος Δεσύλλας, και άλλοι  ενώ συνεχίζουν και συμμετέχουν: η Τέτα Κλουδά, η Κατερίνα Καραμανόλη, η Δήμητρα Κόκκαλη, η Ασπασία –Σούλα Λάμπουρα, η Ελένη Τσιλίκου, η Φωτεινή Τζέκου, η Ειρήνη Διαμάντη,  η Χριστίνα Σπυρίδου, ο Κώστας Σπίγγος, ο Τάκης Οικονόμου, η Βασιλική Φατούρου, η Μαρία Κουρκούλου, η Κορίνα Κομπολίτη και η Νανά Τσούτση. Το προφίλ της Λέσχης, που η λειτουργία της έγινε  στα πλαίσια των ΛΕΣΧΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ του ΕΚΕΒΙ ( Εθνικού Κέντρου Βιβλίου), είναι από τα πλουσιότερα σε Ελληνική κυρίως - αλλά και σε ξένη λογοτεχνία!
Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Κέρκυρας στη περασμένη περίοδο συζήτησαν για το μυθιστορήματα:
-«Η Χοντρομπαλού» του Γκύ ντε Μωπασάν,
-«Το δικαίωμα στην Τεμπελιά» του Πολ Λαφάργκ
-«Ιστορία χωρίς όνομα», του Στέφανου Δάνδολου με τον οποίο και επικοινώνησαν τηλεφωνικά στη διάρκεια της συνάντησής τους. Ακολούθησαν δύο κλασσικές επιλογές Ελλήνων συγγραφέων
- «Ο Ζητιάνος» του Ανδρέα Καρκαβίτσα
- «Η Ζωή και ο θάνατος του Καραβέλλα» του Ντίνου Θεοτόκη και στη συνέχεια
- «Οδός Αβύσσου αριθμός 0» του Μενέλου Λουντέμη και ένα πρωτοποριακό έργο της Ινδής συγγραφέα το
- «Ο Θεός των Μικρών Πραγμάτων» της Αραουντάτι Ρόη
 Αυτά είναι κάποια τα εκατό και πλέον μυθιστορήματα που έχουν συζητηθεί στη Λέσχη ως αναφορές - αφιερώματα σε πεζογράφους Έλληνες και ξένους.
Άλλες δράσεις της ΛΕΣΧΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ είναι η συμμετοχή των μελών στους «Μαραθωνίους Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία», η στήριξη βιβλιοπαρουσιάσεων στην Κέρκυρα, η εκδήλωση για την κοπή της πίτας ετησίως που συνοδεύεται και με βράβευση Κερκυραίων Λογοτεχνών.


Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.