Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η μεγάλη εβδομάδα, για τα σκουπίδια της Κέρκυρας

Μεταφορά απορριμμάτων
14 Ιανουαρίου 2020 / 18:26

Με την υπόσχεση να λύσει απορίες και να φωτίσει τα σημεία της μεταφοράς των σκουπιδιών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η αρχή των απανωτών συσκέψεων την Τετάρτη στην Αθήνα για το κερκυραϊκό πρόβλημα με τα σκουπίδια. Κι ενώ ο γ.γ. διαχείρισης στερεών αποβλήτων, Μ. Γραφάκος, με πρωτοβουλία του οποίου γίνεται η συνάντηση με τους βουλευτές, είχε ζητήσει «μη δημοσιότητα», οι πρόσφατες εξελίξεις δεν το επέτρεψαν. Η πρωτοβουλία Γκίκα να αποπειραθεί να τα καλοκάμει με τους δημάρχους, αποκλείοντας όμως τους συναδέλφους του βουλευτές προκάλεσε τις γνωστές αντιδράσεις τους. Θύμα της και η αιτηθείσα εχεμύθεια! Και θάταν αποδεκτή μια οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία του, αν καλούσε τους δημάρχους και αυτοί πήγαιναν στο γραφείο του. Όχι όμως στην έδρα της Περιφέρειας, παρουσία της περιφερειάρχη, γεγονός που έδωσε κομματική ταυτότητα σε χώρους και διαδικασίες της Αυτοδιοίκησης. Ας είναι, το αποτέλεσμα φαίνεται να δικαίωσε την πρωτοβουλία Γκίκα, γεγονός που θα αποδειχθεί από την σύνθεση της αντιπροσωπείας του ΦΟΔΣΑ στην Κοζάνη, πολύ δε περισσότερο από την ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει στην πρώτη συνεδρίαση του Συνδέσμου, μετά τις δυο επεισοδιακές που προηγήθηκαν.

Τετάρτη πάντως, λίγο πριν τις 9:00 το πρωί, οι τρεις βουλευτές θα περάσουν το κατώφλι του Γραφείου του Γραφάκου, που υπόσχεται να λύσει κάθε απορία και να φωτίσει κάθε λεπτομέρεια του οδικού χάρτη που ξεκινάει από την έκτακτη διαχείριση των κερκυραϊκών σκουπιδιών και τη μεταφορά τους εκτός Κερκύρας και ολοκληρώνεται με την κατασκευή της Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΜΕΑ) και του ΧΥΤΥ στο Τεμπλόνι. Μένει να αποσαφηνιστεί η τύχη των δεκάδων χιλ. τόννων δεματοποιημένων σκουπιδιών με την υλοποίηση παρελθούσας υπόσχεσης της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη μεταφορά και αυτών, προκειμένου να θαφτούν υγειονομικά σε ΧΥΤΑ της Δυτ. Μακεδονίας. Υπόσχεση που έχει δοθεί, δεν έχει όμως ανακοινωθεί αρμοδίως και δημοσίως.

Εξακολουθεί να λανθάνει το απαιτούμενο ύψος της δαπάνης της συνολικής διαδικασίας και κυρίως το ποιον και πόσο βαρύνει, εξήγηση απαραίτητη ώστε να διασκεδάσει την ανησυχία των περιφερειακών δημάρχων, γεγονός που δεν είναι δυνατόν να συμβεί με επικοινωνιακές φωτογραφίες ούτε μπορεί να εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια βεβαίως και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ακόμα κι αν είναι του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δυο τουλάχιστον δήμαρχοι προτίθενται να ζητήσουν έκτακτη χρηματοδότηση, απαραίτητη για τις υποχρεώσεις συγκρότησης εξ’ αρχής νέων δημοτικών δομών, επιπροσθέτως της ειδικής δαπάνης για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Το καλό σενάριο είναι, αυτές οι ουσιώδεις λεπτομέρειες να ξεκαθαριστούν οριστικά σε μια εβδομάδα. Αρχής γενομένης από την Τετάρτη, στην συνέχεια με την επίσκεψη στην Κοζάνη και την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, με την επανάληψη της ευρείας σύσκεψης παρόντων όλων στο υπουργείο Περιβάλλοντος.