Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες

editorial
07 Ιανουαρίου 2020 / 10:40

Πολλές αντιδράσεις στο twitter ακολούθησαν την ανάρτηση του πρ. πρωθυπουργού Μ. Ρέντσι για την κατάσταση με τα σκουπίδια στην πρωτεύουσα της Ιταλίας.

Οι περισσότερες αναφέρονται με την παράθεση, οικείων στους Κερκυραίους, εικόνων της κατάστασης, που σοβεί με την διαχείριση των σκουπδιών σε όλες σχεδόν τις μεγάλες ιταλικές πόλεις, αποδίδοντας του έτσι υποκρισία για το ενδιαφέρον που διατύπωσε τη Δευτέρα ο Ιταλός πολιτικός, άλλοτε δήμαρχος της Φλωρεντίας.



Τουιτάρισε ο Μ. Ρέντσι: Σκέφτομαι την #Roma. Και όταν διαβάζω ορισμένα πράγματα, ντρέπομαι για τους Ρωμαίους γιατί δεν αξίζουν αυτή τη διαχείριση των σκουπιδιών. Σε όλο τον κόσμο, τα απόβλητα αποτελούν επιχειρηματική ευκαιρία. Στη Ρώμη είναι μια ευκαιρία για ντροπή. Δεν είναι δίκαιο, δεν είναι λογικό, δεν είναι αξιοπρεπές! (σ.σ. το θαυμαστικό δικό μας).
 
Αν υπάρχει ένας λόγος, που αναπαράγονται αυτές οι γραμμές, δεν είναι για να δικαιολογήσουν τα απαράδεκτα δικά μας αλλά για να δείξουν ότι και εις τας Ευρώπας το πρόβλημα είναι εξίσου απειλητικό και τούτο διότι αποτελεί κυρίως το αποτέλεσμα της αποχαλινωμένης αγοράς με τις όποιες βεβαίως τοπικές ιδιομορφίες της.

Παλαιότερη εικόνα από τον ΧΥΤΑ στην περιοχή Malagrotta έξω από τη Ρώμη, η περιπετειώδης λειτουργία της οποίας διατήρησε επί μακρόν δικαστικές διενέξεις και πολιτικό-οικονομικές αναφορές για τη διαχείρισή του. Αν κάτι θυμίζει στους Κερκυραίους αυτό;

Παλαιότερη φωτο από τον ΧΥΤΑ στη Malagrotta έξω από τη Ρώμη για τον οποίον οι πολιτικο-οικονομικές αναφορές συχνά εκκαθαρίστηκαν στις δικαστικές αίθουσες. Αν κάτι θυμίζει αυτό στους Κερκυραίους, τους Ζακυνθινούς, τους Λευκαδίτες τους Πελοποννήσιους κοκ;

Όσο για την προσφορά της πανδαμάτειρας τεχνολογίας, κι εδώ ο μύθος του πολιτισμικού αυτοματισμού, αλίμονο, καταρρίπτεται εφόσον η αγοραία ζούγκλα μετατρέπει όλες τις ευεργετικές της ιδιότητες σε απειλές. Άλλως πως, δια της τεχνολογίας θα μπορούσαν να αμβλυνθούν σειρά απειλητικών καταστάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνον για τα σκουπίδια! Και η ανεργία θα μπορούσε, με περιορισμό των ωρών εργασίας, και η υγεία βεβαίως, απελευθερώνοντας την επιστήμη από την επιδίωξη της αδηφάγας κερδοφορίας. Και με την Παιδεία είναι δυνατόν να καλλιεργείται κυρίως η πλέον αρμονική πλευρά της δυσιπόστατης σαν τον Ιανό, ανθρώπινης φύσης.
 
Άλλωστε η καταστροφική ρότα της τρέχουσας εκδοχής του ανθρώπινου πολιτισμού αποδίδεται εξόχως όσο και απειλητικώς για το παρόν και το εγγύς μέλλον της ανθρωπότητας με τα συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής, που η συστημική απληστία παρατηρεί ενεή, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα μπροστά στις τηλεοπτικές εικόνες π.χ. από τη φλεγόμενη Αυστραλία, καμωνόμενη ότι δεν γνωρίζει το αίτιο αλλά μόνον ίσως την αφορμή!