Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μεταφορά και παράταση δεματοποίησης, στο δ.σ. του ΦΟΔΣΑ/ΣΥΔΙΣΑ

ΣΥΔΙΣΑ
02 Ιανουαρίου 2020 / 15:07

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επί τάπητος η μεταφορά σκουπιδιών εκτός Κερκύρας, τίθεται την Παρασκευή (3.1.2020) στην συνεδρίαση του δ.σ. του Φορέα Διαχείρισης ΦΟΔΣΑ/ΣΥΔΙΣΑ.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου δ/ντή, Σπ. Κορωνάκη και σε εφαρμογή της πρόσφατης κοινής απόφασης των Αποκεντρωμένων Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, η διοίκηση του Φορέα καλείται να αποφασίσει για τη μεταφορά, ύψους δαπάνης 1.374.600 € και για χρονικό διάστημα έως τον προσεχή Οκτώβριο. Δαπάνη που προφανώς θα επαναληφθεί για μια τουλάχιστον τριετία, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν τα έργα ανέγερσης της Μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και κατασκευής του νέου κύτταρου ΧΥΤΥ στη θέση Ακροκέφαλος, στο Τεμπλόνι.
Σε συνδυασμό της προεβλεπόμενης ετήσιας δαπάνης με την προβλεπόμενη στην Κοινή Απόφαση των Αποκεντρωμένων ποσότητα μεταφερομένων σκουπιδιών (23700 τν) το πηλίκον της διαίρεσης δίνει το προβλεπόμενο κόστος της μεταφοράς στα 58€ τον τν, χωρίς βεβαίως να υπολογίζονται οι άλλες δαπάνες που γεννούνται από την διαδικασία.
Στην ίδια συνεδρίαση, πάλι με εισήγηση Κορωνάκη, ζητείται η απόφαση για την παράταση της σύμβασης για τη δεματοποίηση των σκουπιδιών, σύμφωνα με την υφιστάμενη πρόνοια παράτασης και βεβαίως λόγω του ότι δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφοράς τους εκτός του νησιού.
Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί ν' αρχίσει στις 12:00 στο Γραφείο της δημάρχου, στο Μαράσλειο.
 
Το εργοστάσιο
 
Στο μεταξύ, διευκρινιστική δήλωση έκανε ο Γεν. Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη λίστα των 17 νέων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, από την οποία απουσίαζε η Κέρκυρα.
Συγκεκριμένα ο γ.γ. Διαχείρισης Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε «Διευκρινίζω ότι με τον Κωστή Χατζηδάκη είχαμε μια σύσκεψη για να προωθήσουμε γρηγορότερα τις διαδικασίες σε συγκεκριμένα 17 μεγάλα έργα Μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων σε όλη τη χώρα. Στόχος μας αυτά να δημοπρατηθούν το 2020, ώστε η χώρα να αντλήσει όλα τα χρήματα που της αναλογούν από το ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. 
Είναι φυσικό ότι δεν καλέσαμε στη σύσκεψη φορείς των οποίων τα έργα θα δημοπρατηθούν τις επόμενες βδομάδες, όπως η Κέρκυρα κ.α., ή ήδη είναι σε διαδικασία δημοπράτησης όπως π.χ. η Ζάκυνθος, η Λευκάδα, η Καβάλα. Ήταν περιττό να τους ζητήσουμε να επισπεύσουν διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει». 
 
Απολογισμός 2019
 
Όσον αφορά στις επιδόσεις του ΣΥΔΙΣΑ με το τέλος του 2019 και σύμφωνα με δικές του πηγές, το 2019 η Κέρκυρα διαχειρίστηκε περίπου 56.000 τόνους απορριμμάτων εκ  των οποίων προς ανακύκλωση οδηγήθηκαν οι 7,300 δηλαδή περίπου το 13%. Μάλιστα ο αριθμός των δεμάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Κέρκυρα είναι γύρω στους 40.000, παλιά και καινούργια.