Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γ. Καλούδης: «Αποφράδα μέρα η 29η Δεκεμβρίου του 1865»

Καλούδης Γιώργος
29 Δεκεμβρίου 2019 / 10:10

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση, με την οποία αναφέρεται στην 29η Δεκεμβρίου του 1865, χαρακτηρίζοντάς την ως «αποφράδα ημέρα για τα Επτάνησα και την Κέρκυρα», εξέδωσε ο Γιώργος Καλούδης.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Κέρκυρα» στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, αλλά και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, στέκεται στην κατάργηση της Ιόνιας Ακαδημίας λίγο μετά την ένωση του Ιονικού Κράτους με το Βασίλειο της Ελλάδος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γιώργου Καλούδη:

«29Η Δεκέμβρη 1865

Αποφράς ημέρα για τα Επτάνησα και τη Κέρκυρα:

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΟΝΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ)
και …με τον Ν.ΡΗ’

Μόλις είχε συμπληρωθεί ένα 18μηνο από την ένωση δύο ημιανεξάρτητων κρατών: Του Ιονικού Κράτους και του Βασιλείου της Ελλάδος την 21 Μάη 1864.

Το κομπλεξικό Αθηνοκεντρικό Κράτος  επέφερε το πρώτο ισχυρό πλήγμα στα Επτάνησα και στον υπερέχοντα Επτανησιακό πολιτισμό και κατάργησε ότι πιο φωτεινό και λαμπρό υπήρχε τότε: Την Ιόνιο Ακαδημία με έδρα τη Κέρκυρα, Το Αρχοντείο της Παιδείας στα Επτάνησα, Το ιεροσπουδαστήριο, Το Γυμνάσιο Κέρκυρας, Τα Λύκεια Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Λευκάδος. Ιθάκης, Παξών και Κυθήρων:



Οι βλάχοι επέλεξαν να το κάνουν μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς για να μην υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις! Από τότε όλες οι κυβερνήσεις τα αντιλαϊκά νομοσχέδια τα περνάνε είτε όταν ο λαός κάνει τα μπάνια του τον Αύγουστο είτε παραμονές Χριστουγέννων.

Η Ιόνια Ακαδημία συστάθηκε το 1824 στη Κέρκυρα από τον Lord Guilford και είχε όλες τις βαριές σχολές που χαρακτηρίζουν ένα δυνατό Πανεπιστήμιο: Νομική, Ιατρική, Φυσική, Μαθηματικό, Φιλολογία.

Ο σπουδαίος κερκυραίος ιστορικός Κώστας Δαφνής έγραψε στα ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ στο τ. Απρίλη του 1963:

«Η  νεόπλουτη ελίτ της Αθήνας  δεν μπορούσε να ανεχθεί ότι η Κέρκυρα είχε τα πρωτεία σε πολλά πράγματα, γι’ αυτό κατάργησε το πρώτο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας.»

Ακολούθησαν και άλλα κτυπήματα.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

Ζητάμε αυτά που είχαμε και μας πήραν το 1865, και μας χρωστάνε για 154 χρόνια: Νομική, Ιατρική, Φυσική, Μαθηματικό, Φιλολογία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο».