Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΠΙΝ: Την Δευτέρα έγινε αυτοψία στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Γαλιατσάτος
19 Ιουλίου 2016 / 16:56

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διερευνητική αυτοψία στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα από κλιμάκιο υπηρεσιακών στελεχών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια.

Στην αυτοψία που έγινε σε υλοποίηση σχετικής δέσμευσης του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου συμμετείχαν: στελέχη της Δ/νσης Περιβάλλοντος της ΠΙΝ, ιδιώτης γεωλόγος, μηχανολόγος - εξωτερικός συνεργάτης του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και ο υπεύθυνος για το βιολογικό του ΧΥΤΑ.
 
Σύμφωνα με την ενημέρωση της Υπηρεσίας στον Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο, κατά την αυτοψία έγινε αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στο χώρο και φωτογραφική τεκμηρίωση. Επίσης πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος του βιολογικού επεξεργασίας των στραγγιδίων και βρέθηκαν οι δύο από τις τρεις γεωτρήσεις παρακολούθησης, μετρήθηκε η στάθμη και το βάθος τους.
 
Όσον αφορά στον προγραμματισμό των ενεργειών και περαιτέρω ερευνών, θα οριστικοποιηθούν με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων της αυτοψίας και των πορισμάτων αυτής.
Ενδεικτικά στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί άντληση των υδάτων του κυττάρου και των δεξαμενών του βιολογικού/αντλιοστασίου ώστε να διαπιστωθεί τυχόν συσχέτιση για την προέλευση του νερού με ταυτόχρονη λήψη δειγμάτων νερού για τη χημική ανάλυση τόσο από το κύτταρο και τις δεξαμενές, όσο και από τις γεωτρήσεις παρακολούθησης και τα πηγάδια.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα θα καθοριστούν τυχόν περαιτέρω έρευνες και ενέργειες.
 
Στο θέμα αναφέρθηκε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ανακοινώνοντας την έναρξη των ερευνών στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης και επισημαίνοντας, ακόμη μια φορά, ότι «αν διαπιστωθεί από πλευράς ΠΙΝ ότι ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας μπορεί να λειτουργήσει, τότε και μόνο τότε θα δώσουμε άδεια λειτουργίας»