Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εξιχνίαση απάτης μέσω διαδικτύου στην Άρτα

Άρτα
27 Δεκεμβρίου 2019 / 11:43

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 28χρονου

ΑΡΤΑ (ΗΠΕΙΡΟΣ).  Εξιχνιάστηκε μετά από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, που τελέστηκε σε βάρος 57χρονου.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 28χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.

Αναλυτικότερα, ο 57χρονος εντόπισε αγγελία σε διαδικτυακή ιστοσελίδα, την οποία είχε αναρτήσει ο δράστης, σχετικά με πώληση αγροτικού ελκυστήρα και επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο 28χρονος κατάφερε να εξαπατήσει τον 57χρονο, πείθοντάς τον να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό το χρηματικό ποσό των 1.950 ευρώ, ως προκαταβολή για την αγορά του παραπάνω οχήματος, χωρίς ουδέποτε να πραγματοποιηθεί η συμφωνημένη αγοροπωλησία.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές στους πολίτες για την αποφυγή της εξαπάτησής τους μέσω διαδικτύου:

• Να αποφεύγουν την προκαταβολή χρημάτων σε ιδιώτες πωλητές, τους οποίους δε γνωρίζουν, ακόμη και εάν αυτοί αποκαλύπτουν τα στοιχεία τους ή τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού,

• Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν εντοπίζουν αγγελίες πώλησης σε δελεαστικές τιμές, ως «ευκαιρία αγοράς»,

• Ειδικά σε περιπτώσεις πώλησης οχημάτων, σε κάθε περίπτωση να επιδιώκουν τη διασταύρωση του αληθούς της πώλησης οχήματος-μοτοσικλέτας, την τεχνική εξέτασή τους (σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο κατά προτίμηση) προ της συναλλαγής καθώς και την επίδειξη της άδειας κυκλοφορίας τους, με σκοπό τον, κατά το δυνατό, αποκλεισμό περίπτωσης κλεμμένου οχήματος-μοτοσικλέτας,

• Να επιδιώκουν ο προγραμματισμός συναντήσεων (ραντεβού) να γίνεται σε πολυσύχναστα μέρη και σημεία και όχι σε ερημικές τοποθεσίες, για λόγους ασφάλειας,

• Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι έχουν πέσει θύμα διαδικτυακής απάτης, παρακαλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.

Τονίζεται ότι οι δράστες αποφεύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία με τους παθόντες, επιδιώκοντας αποκλειστικά και μόνο την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους, μέσω διαφόρων τηλεφωνικών συνδέσεων ή τη διαμεσολάβηση τρίτων προσώπων, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εντοπισμού και σύλληψής τους.