Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανταρσία στην Περιφέρεια καταγγέλλει ο Γαλιατσάτος

Περιφέρεια
19 Ιουλίου 2016 / 10:32

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο περιφερειάρχης «φωτογράφισε» ομάδα υπαλλήλων, η οποία σαμποτάρει το έργο της ΠΙΝ, καθυστερώντας πληρωμές, επιδοτήσεις ακόμα και τη δακοκτονία!

Η πορεία της ΠΙΝ το 2016 και ενδοϋπηρεσιακά «σαμποτάζ» ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συνέντευξης τύπου του Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου

Κοινωνικές δομές
Η παρουσίαση ξεκίνησε με τη διαβεβαίωση για την μέχρι τούδε καλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πιο συγκεκριμένα, έχει ενεργοποιηθεί το 15% του συνόλου της χρηματοδότησης, ενώ μέχρι το τέλος του ’16 θα έχει ενεργοποιηθεί πάνω από το 70%.  Θετικό είναι το πρόσημο και σε σχέση με τις  κοινωνικές υποδομές της περιφέρειας με την οικονομική στήριξη των βρεφονηπιακών σταθμών, των κέντρων ημερήσιας φροντίδας ΑΜΕΑ, των ξενώνων για γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας, των κοινωνικών παντοπωλείων και φαρμακείων και των κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων. Στο πρόγραμμα κοινωνικής αρωγής της ΠΙΝ θα ενταχθεί και η δημιουργία  ενός  Κέντρου Κοινότητας ανά περιφέρεια (πρόγραμμα 3ετούς επιχορήγησης), όπου οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται για ζητήματα της τοπικής κοινότητας.

Βελτίωση οδικού δικτύου
Όπως ανακοινώθηκε κατά τη συνέντευξη, ολοκληρώθηκαν τα έργα επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, ενώ προοεγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου στο λιμάνι της Ερείκουσας. Ακόμη, «ξεμπλοκάρισε» το έργο για τη δημιουργία γέφυρας στη θέση Χάρακας στην Κεφαλλονιά.
Τουριστική οικονομία
Αύξηση της τάξεως του 11,5% παρουσίασαν οι αεροπορικές αφίξεις στην Κέρκυρα, ενώ Άκτιο, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθος ακολουθούν αντίστοιχους ρυθμούς με αύξηση 13,5%, 9,5% και 5,3% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη, η Τουρκία και οι χώρες της Άπω Ανατολής διαφαίνονται ως νέες τουριστικές αγορές, γεγονός που θα ληφθεί υπ’ όψιν στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν με την  εταιρία  που έχει αναλάβει την προώθηση του τουριστικού προϊόντος των Ιονίων.  Η περαιτέρω χρηματοδότηση της προώθησης έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (300.000 ευρώ) και το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (2 εκατ.)

Εκδηλώσεις για την ισχυροποίηση των δεσμών των Ιονίων
Δύο εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο με στόχο την προώθηση της συλλογικότητας και την ισχυροποίηση των δεσμών που συνδέουν τα νησιά της περιφέρειας. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί Πανιόνιο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών στην Κέρκυρα, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί συνάντηση των μεικτών ομάδων των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων των Ιονίων.

Σκουπίδια: Η επόμενη μέρα
Ξεκίνησαν στη Λευκίμμη οι μελέτες για να διαπιστωθεί η αλήθεια των ισχυρισμών των κατοίκων σχετικά με την διέλευση κάτω από το κύτταρο της Λευκίμμης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Την ίδια στιγμή η Διαχειριστική Αρχή Κέρκυρας, η ΠΙΝ και εκπρόσωποι του Δήμου θα συναντηθούν την Τρίτη 19/7 για να συζητήσουν τρόπους αποκατάστασης της τριτοβάθμιας επεξεργασίας αντίστροφης ώσμωσης και βιοαερίου στον Χ.Υ.Τ.Α Τεμπλονίου, έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί και τα σχετικά πρόστιμα (βλέπε δημοσιονομικές διορθώσεις) κοντοζυγώνουν.

Και η ΕΤΑΔ… το χαβά της.
Εις ώτα μη ακουόντων φαίνεται να στέλνει έγγραφα (6 το σύνολο) η ΠΙΝ. Αυτό τουλάχιστον ισχύει στην περίπτωση της Βίλλα Ρόσα, για την οποία η περιφέρεια διεκδικεί από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) παράταση του χρόνου χρήσης ώστε να επενδύσει εκεί μέρος του ΕΣΠΑ και να ολοκληρώσει επιτέλους ό,τι δεν ολοκλήρωσαν οι προηγούμενοι και ό,τι έχει καταστρέψει ο χρόνος που πέρασε χωρίς να γίνει καμία επέμβαση. Καμία απάντηση δεν ήρθε από την ΕΤΑΔ και την ίδια ακριβώς τύχη είχαν αντίστοιχα αιτήματα για τον Πλατύ Γιαλό στην Κεφαλλονιά, η εκμετάλλευση του οποίου ιδιωτικοποιείται, αλλά και τον δρόμο προς το Αχίλλειο που χρίζει επισκευών και θα έπρεπε, είπε ο περιφερειάρχης, να απασχολεί και να επιβαρύνει και την ΕΤΑΔ που εκμεταλλεύεται τους χώρους του Αχιλλείου.

Εξ οικείων τα βέλη, λέει ο Περιφερειάρχης
Με απογοήτευση, ο Θ. Γαλιατσάτος, επισήμανε την ενδοϋπηρεσιακή «κόντρα» στην ΠΙΝ, η οποία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και έχει φτάσει στην πόρτα του Εισαγγελέα Διαφθοράς και του Υπουργού Δικαιοσύνης. Ο περιφερειάρχης φωτογράφησε  ομάδα υπαλλήλων (παλιών υψηλόβαθμων στελεχών της υπηρεσίας) η οποία «σαμποτάρει» το έργο της ΠΙΝ καθυστερώντας την πληρωμή των ενοικίων της ΠΙΝ, των επιδοτήσεων για την επανασύνδεση με την ΔΕΗ, ακόμη και την έναρξη της δακοκτονίας. Με λευκές απεργίες και «ψεύτικες» αναρρωτικές άδειες, όπως είπε, διογκώνουν το τέρας της γραφειοκρατίας και οδηγούν τα έργα σε επιβαρυντικές δημοσιονομικές διορθώσεις και καθυστερήσεις. Ο κ.Γαλιατσάτος κάλεσε τους συγκεκριμένους υπαλλήλους «να τιμήσουν το ψωμί που τρώνε» και να αφήσουν στην άκρη «πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα».