Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η παρέμβαση του Αλ. Αλεξάκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού

Αλέξανδρος Αλεξάκης
19 Δεκεμβρίου 2019 / 10:20

ΑΘΗΝΑ. Στην πρώτη συνεδρίαση του νεοσύστατου Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ε.Ο.Τ. στην Αθήνα συμμετείχε ο επικεφαλής της «Επτανησιακής Πρωτοβουλίας» και Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας, Αλέξανδρος Αλεξάκης.

Στην παρέμβασή του εξήρε αρχικά την απόφαση συγκρότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού τονίζοντας ότι η θέσπιση του, αποτελεί μια  πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων που εντοπίζονται, κυρίως στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Στη συνέχεια ανέπτυξε σε γενικές γραμμές την τουριστική πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, εισάγοντας και αναδεικνύοντας νέες μορφές τουρισμού, που εξυπηρετούν τον στόχο της διατήρησης της επισκεψιμότητας και της διάχυσής της προς όλα τα νησιά του Ιονίου και ζήτησε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, καθώς και ανάπτυξη της αγροδιατροφής, που θα στηρίξει την τουριστική ανάπτυξη και θα αποφέρει χρήματα.
Τόνισε έντονα την ανάγκη της Περιφέρειας μας να απαγκιστρωθεί από το μαζικό τουρισμό και το ξεπερασμένο παραδοσιακό σχήμα Ήλιος και Θάλασσα, με στρατηγικό σχεδιασμό ενός ανθρωποκεντρικού τουριστικού μοντέλου ανάπτυξης, που θα αφουγκράζεται τα ‘θέλω’ των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα, τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και θα διαφυλάττει το περιβάλλον, την παράδοση και την ιστορία μας.

Έκανε εκτενή αναφορά στις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες τις Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, να αξιοποιήσει διάφορους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους με σκοπό τη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.
Υπογράμμισε την ανάπτυξη κινηματογραφικού τουρισμού στα Επτάνησα τα τελευταία χρόνια, με επιτυχημένες ξένες παραγωγές: “The Durrells” στην Κέρκυρα και προβολή σε Ην.Βασίλειο - Η.Π.Α - Καναδά και Αυστραλία & “Descendants of the Sun” στην Ζάκυνθο με εξαιρετική προβολή σε Ν.Κορέα - Κίνα και Ιαπωνία.
Επικεντρώθηκε στην νησιωτικότητα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η οποία απαιτεί επιπρόσθετα την διασύνδεση μεταξύ των νησιών για την διευκόλυνση της μετακίνησης των ροών επισκεπτών σε διαφορετικά νησιά των Ιονίων. Αναμένοντας με προσμονή και μεγάλο ενδιαφέρον την δημιουργία των υδατοδρομίων σε νησιά της Περιφέρειας μας.

Έθεσε, στη συνέχεια, τους προβληματισμούς του για την προβολή και διαφήμιση. Τονίζοντας την ανάγκη της Περιφέρειας μας για ενίσχυση σε διαθέσιμους πόρους από δημόσιες επενδύσεις, για αναβάθμιση της παρουσίας μας σε εκθέσεις, σε εκδηλώσεις για φιλοξενία σημαντικών opinion makers και για δημιουργία γεγονότων που προβάλλουν την τουριστική μας ταυτότητα εντός και εκτός Ελλάδος με την υποστήριξη ειδικών συμβούλων.

Επισήμανε τέλος την ανάγκη προστασίας των νησιών μας σε όλα τα επίπεδα, περιβαλλοντικό, οικιστικό, αρχιτεκτονικό, πολιτισμικό, ώστε να διατηρούν ατόφια την ταυτότητα τους και οι επισκέπτες να έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν ένα ζωντανό κύτταρο της ζωής της περιφέρειας μας.

Σε σχετικό δελτίο τύπου της παράταξης αναφέρεται «Η «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» με υπευθυνότητα, συνέπεια και αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του επτανησιακού λαού, αγωνίζεται για την υλοποίηση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό στο Ιόνιο. Μέσα από την συνεργασία αλλά και την θεσμική λειτουργία μας ευελπιστούμε ότι θα συμβάλουμε στην διαμόρφωση ενός αυτόνομου, στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη του τουρισμού στα Επτάνησα. Η επιτυχία του προϋποθέτει ότι σε αυτό θα  εντάσσονται και θα ακολουθούν τις στοχεύσεις του, όλοι οι άλλοι φορείς που εμπλέκονται σε ζητήματα τουρισμού (δήμοι, επιμελητήρια, επαγγελματίες), ώστε να εκπέμπεται ένα ενιαίο μήνυμα και να επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. 
Προχωρώντας παράλληλα στη δημιουργία φορέων διαχείρισης προορισμών (DMOs), στελεχωμένων, με εκπροσώπηση από φορείς, άμεσα ή έμμεσα προερχόμενους από το τουριστικό σύστημα, με κάθετη οργάνωση, από τα πάνω προς τα κάτω, και αντίστροφα.
Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, που θα οργανώσουν, θα συνθέσουν και θα προωθήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας  με την έμπρακτη και άμεση εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας. Που θα συμβάλουν στην οργάνωση του προορισμού, στον συντονισμό φορέων και επιχειρήσεων, αλλά και πρωτογενούς παραγωγής, στην καλύτερη μεταφορά και ερμηνεία της πληροφορίας από κάτω προς τα πάνω και αντίστροφα.
Πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίσουν σημαντικά το επτανησιακό τουριστικό προϊόν δημιουργώντας έτσι βιώσιμη και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη για τα νησιά μας».