Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στ. Γκίκας: «Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι αναπτυξιακός και βοηθάει τη μεσαία τάξη»

Στέφανος Γκίκας
17 Δεκεμβρίου 2019 / 11:31

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ομιλία κατά την πενταήμερη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020 πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ, Στέφανος Γκίκας

Ο κ. Γκίκας διαπίστωσε ότι από την έναρξη της συζήτησης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι τόσο ο προϋπολογισμός του 2020 όσο και η πολιτική που ασκεί, θα επιδεινώσουν την κατάσταση της Χώρας. Προκάλεσε τους Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να «κάνουν μία βόλτα στην κοινωνία» για να διαπιστώσουν ότι «πνέει ένας νέος άνεμος αισιοδοξίας», πράγμα που επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις.

Αναφερόμενος στην Κέρκυρα, ο Βουλευτής είπε: «αν υπάρχει ένας Νομός, που αποτυπώνει την αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυτός είναι ο Νομός Κέρκυρας». Έκανε μεταξύ άλλων ειδική αναφορά στο πρόβλημα των απορριμμάτων, το οποίο εντάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και στο οποίο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδωσε λύση εντός τεσσάρων μηνών.

Σε ότι αφορά στον κρατικό προϋπολογισμό, ο Στέφανος Γκίκας εξήγησε ότι πρόκειται για έναν αναπτυξιακό προϋπολογισμό, ο οποίος στηρίζει την επιχειρηματικότητα, μειώνει την φορολογία και βοηθάει και την μεσαία τάξη. «Θεωρώ, ότι στο τέλος του 2020 η κατάσταση στη Χώρα θα είναι πάρα πολύ καλύτερη από ότι την παραλάβαμε και θα είναι και καλύτερη από ότι είναι σήμερα», σχολίασε.
Έκανε επιπλέον αναφορά στο νομοθετικό έργο των τελευταίων πέντε μηνών, λέγοντας ότι μία σειρά νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν, άλλαξαν το οικονομικό κλίμα, πράγμα που αποτυπώνεται στην εμπιστοσύνη που δείχνουν πλέον οι αγορές, αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης. «Η ελληνική οικονομία αναβαθμίζεται, τα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα έχουν μειωθεί, ενώ η χώρα είναι σε θέση να αποπληρώνει δάνεια του ΔΝΤ», είπε.

Ο Βουλευτής εστίασε επιπλέον στο κοινωνικό πρόσωπο της πολιτικής που ασκείται από την Κυβέρνηση και η οποία έχει συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι όσα μέτρα έχει πάρει η Κυβέρνηση «βοηθούν πρωτίστως όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και την ελληνική οικογένεια». Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, επί μία πενταετία δεν έκανε τίποτα ώστε να στηριχθεί η οικογένεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο ζήτημα του δημογραφικού. «Αντίθετα, η Νέα Δημοκρατία από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης της, αλλά και προεκλογικά, εξήγγειλε μέτρα που στηρίζουν την οικογένεια και που επίσης αποτυπώνονται στον Προϋπολογισμό.»
Συμπεραίνοντας, ο κ. Γκίκας εξήγησε ότι ο Προϋπολογισμός του 2020 έχει δύο διαστάσεις, στηρίζει την κοινωνία αλλά και την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί άλλωστε κομμάτι της ιδεολογίας και του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. «Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε ένα κράτος – επιχειρηματία και αυτό δεν μπορεί να γίνει», σημείωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καλώντας όλους τους Βουλευτές να τον υπερψηφίσουν και εξαιτίας της ιδιάζουσας γεωπολιτικής συγκυρίας. Παράλληλα επανέφερε την πρότασή του, από τον επόμενο προϋπολογισμό και για πέντε έτη, να προβλεφθεί για τις εξοπλιστικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων αύξηση της δαπάνης κατά 0,5% του ΑΕΠ, πράγμα που ισοδυναμεί με 1 δις Ευρώ το χρόνο. Εξήγησε πως με 5 δις Ευρώ μπορούν να ικανοποιηθούν σημαντικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, πράγμα που προϋποθέτει ασφαλώς και την αλλαγή του νόμου περί προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων, «ώστε να εξασφαλίζεται απολύτως η διαφάνεια.»