Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναβαθμίζεται το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων με την Αγγειοχειρουργική Κλινική

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ
17 Δεκεμβρίου 2019 / 08:15

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Ένα αίτημα ετών των διοικήσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων έγινε πράξη με την ίδρυση της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, ως επιστέγασμα της επιτυχημένης λειτουργίας της Μονάδας Αγγειοχειρουργικής, υπό τη σκέπη της Χειρουργικής Κλινικής μέχρι σήμερα.

Την τρέχουσα χρονιά η Μονάδα λειτουργεί σε φουλ ρυθμούς, με τη συμβολή τεσσάρων αγγειοχειρουργών, κάτι που δε συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα φέτος να εξυπηρετηθούν όλα τα περιστατικά και να μην απαιτηθεί η διακομιδή τους σε άλλες περιοχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.
Η τελευταία εξέλιξη, ωστόσο, της ίδρυσης αυτόνομης Κλινικής δίνει πλέον τα περιθώρια ακόμη περαιτέρω ανάπτυξης του τομέα της Αγγειοχειρουργικής στο νοσοκομείο τα επόμενα χρόνια και της προσφοράς ακόμη καλύτερων υπηρεσιών, εφόσον βέβαια, η ίδρυση συνοδευτεί με την απαραίτητη στελέχωση.
Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων εκφράζει την ικανοποίησή της για την υπογραφή του σχετικού ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες. Εξάλλου, στον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς, ο διοικητής Βασίλης Τσίκαρης είχε αναφερθεί στο θέμα, καυτηριάζοντας τις καθυστερήσεις και τα προσκόμματα που υπήρχαν, ενώπιων του τότε υπουργού Ανδρέα Ξανθού.
«Πραγματικά, αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί ήταν στόχος από την αρχή και χρειάστηκε να συγκρουστούμε προκειμένου να στελεχώσουμε αυτή τη μονάδα. Τώρα αυτά όλα, είναι πίσω μας. Εμείς θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ανάπτυξη της Αγγειοχειρουργικής, με όποιον τρόπο είναι εφικτό. Θέλουμε να αναδειχθεί πραγματικά σε μια πρωτοπόρα κλινική. Έχει πάρα πολλά να προσφέρει, την έχει ανάγκη ο τόπος και πιστεύω ότι και οι εργαζόμενοι και οι πολίτες θα την αγκαλιάσουν και θα τη στηρίξουν», σημείωσε σε δηλώσεις του.
Το επόμενο βήμα και στόχος της διοίκησης είναι η πρόσληψη του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς σε επίπεδο υποδομών ήδη είχαν προβλεφθεί 12 κλίνες για την Αγγειοχειρουργική, στο πλαίσιο της λειτουργίας της τέταρτης πτέρυγας του νοσοκομείου.
«Αυτή τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται είναι να επιμείνουμε να στελεχώσουμε με το νοσηλευτικό προσωπικό που απαιτείται, γιατί σήμερα οι ανάγκες καλύπτονται από το νοσηλευτικό προσωπικό της χειρουργικής κλινικής», σημείωσε ο κ. Τσίκαρης.
Μάλιστα, ήδη χθες πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη με τον διευθυντή της Χειρουργικής και τους προϊσταμένους υπηρεσιών, ενώ θα ακολουθήσει και νέα την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των προσλήψεων, μέσω του πίνακα του λοιπού επικουρικού προσωπικού. Ταυτόχρονα, βέβαια, θα εντάσσεται στον προγραμματισμό των μόνιμων προσλήψεων, κάτι που όμως είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο, όπως σημείωσε ο κ. Τσίκαρης.
«Αν περιμένει κανείς την πρόσκληση του μόνιμου προσωπικού, που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, απλά θα χάσει ένα σημαντικό διάστημα για να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες. Το προσωπικό είναι η πρώτη προτεραιότητα», σημείωσε, προσθέτοντας πως το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει έλλειμμα χειρουργικών αιθουσών, αλλά το δεύτερο ζήτημα είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων, μιας ειδικότητας που υπάρχουν ελλείψεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αρχίσει να αναπτύσσεται και να αυτονομείται η Αγγειοχειρουργική Κλινική από τη Χειρουργική.
«Ήδη η μονάδα σήμερα χειρουργεί, άρα το θέμα είναι να το δούμε συνολικά. Το ΠΓΝΙ είναι το νοσοκομείο που κάνει τις περισσότερες επεμβάσεις πανελλαδικά. Άρα θα πρέπει να δει κανείς πως συνολικά θα καλύψει τις ανάγκες που αυξάνονται συνεχώς, καθώς το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει, έχει πλέον περάσει σε πολύ καλό επίπεδο», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Τσίκαρης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην αίσια έκβαση του ζητήματος, τόσο από τις υπηρεσίες του νοσοκομείου, «που από την αρχή και με στρατηγική προσπάθησαν και πίεζαν προς αυτή τη κατεύθυνση», όσο και από την Ιατρική Σχολή και το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σημειώνοντας πως η πρόεδρος της Σχολής Άννα Μπατιστάτου, συνέβαλε σημαντικά στο θετικό αποτέλεσμα.