Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Εθνικής σημασίας το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων» (video)

Γκίκας Στέφανος
11 Δεκεμβρίου 2019 / 16:22

«Υπό την σημερινή ιδιάζουσα συγκυρία, τόσο στα γεωπολιτικά, όσο και γενικότερα στα εθνικά μας ζητήματα, η ψήφιση ενός νομοσχεδίου τέτοιας εθνικής σημασίας, δίνει ηχηρό μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδος» τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο Βουλευτής Κέρκυρας με τη ΝΔ

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας».

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο του Βουλευτή, ο κ. Γκίκας επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου Εθνικής σημασίας, το οποίο έπρεπε να είχε εφαρμοστεί πριν από πολλά χρόνια, καθώς αποτελεί και αίτημα των απόδημων Ελλήνων.

Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η αρχική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ευρύτερη, ωστόσο το νομοσχέδιο, το οποίο είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού με τα άλλα κόμματα, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αφού δίνεται η δυνατότητα σε σημαντικό αριθμό αποδήμων να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο κ. Γκίκας, δίνοντας έμφαση στον μεγάλο αριθμό των ομογενών που υπάρχουν ανά την υφήλιο, επεσήμανε ότι για τα 3 εκατ. Ελλήνων στην Αμερική, τους 700.000 Έλληνες της Αυστραλίας και τους ομογενείς μας σε πολλές χώρες της Ευρώπης, η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική.

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στις δικλίδες, οι οποίες προβλέπονται από το σχέδιο νόμου. Συγκεκριμένα, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά δύο προϋποθέσεις. Τα τελευταία 35 χρόνια θα πρέπει να έχουν διαμείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα και να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή του προηγούμενο φορολογικό έτος.

Εξαιρούνται οι νέοι κάτω των 30 ετών, ωστόσο, θα πρέπει να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση οι συγγενείς α΄ βαθμού.

Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι εκτός των απόδημων Ελλήνων υπάρχει και η νέα γενιά μεταναστών οι οποίοι έφυγαν κατά την τελευταία δεκαετία. «Πρόκειται για νέα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή – πολλές φορές – κάτωαπό όχι τόσο ευνοϊκές συνθήκες.»Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών κατοχυρώνεται η δυνατότητα ψήφου σε αυτή την ομάδα ανθρώπων, ώστε να συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία «ώστε αυτά τα παιδιά να μην αισθάνονται αποκομμένα από όσα γίνονται στη Χώρα και να μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι αυξάνεται ο αριθμός των Βουλευτών Επικρατείας. Ο κ. Γκίκας εξήγησε ότι πλέον 3 υποψήφιοι Βουλευτές αυτού του ψηφοδελτίου θα προέρχονται από τους εγγεγραμμένους στον κατάλογο εκλογέων του εξωτερικού, ενώ ένας εξ αυτών θα βρίσκεται σε εκλόγιμη θέση. Ο Βουλευτής σημείωσε ότι με αυτή την ρύθμιση τουλάχιστον τα δύο κόμματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους στην επόμενη Βουλή θα έχουν Βουλευτές που προέρχονται από τους απόδημους Έλληνες.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Γκίκας σημείωσε ότι «υπό την σημερινή  ιδιάζουσα συγκυρία τόσο στα γεωπολιτικά όσο και γενικότερα στα Εθνικά μας ζητήματα, η ψήφιση ενός νομοσχεδίου τέτοιας Εθνικής σημασίας, δίνει ηχηρό μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδος». 

Η υπερψήφιση από όλες τις πτέρυγες της Βουλής θα δείξει ότι στα Εθνικά ζητήματα υπάρχει ομόνοια, σύμπνοια και ενότητα.