Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συρρικνώνεται το εισόδημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Σεζόν
15 Ιουλίου 2016 / 14:44

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιουλίου η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας όπου συζητήθηκε η κατάσταση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, ο απολογισμός της πρόσφατης στάσης εργασίας, των κινητοποιήσεων και των παρεμβάσεων του σωματείου στο πρώτο μισό της τουριστικής σεζόν.

Τα βασικά συμπεράσματα που αναδεικνύονται  απ την εξέταση των παραπάνω θεμάτων είναι:
1. Η εργοδοτική επίθεση στα εργατικά δικαιώματα με την στήριξη της κυβέρνησης εντείνεται στα ξενοδοχεία που έχουν μετατραπεί για τους εργαζόμενους σε εργασιακή κόλαση.
2. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, εκτός απ την εξάντληση των εργαζομένων δυσφημεί την τοπική τουριστική  οικονομία αφού οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους τουρίστες υποβαθμίζονται λόγω  του περιορισμένου αριθμού εργαζομένων στα ξενοδοχεία.
3. Οι αμοιβές των εργαζομένων συνεχώς συρρικνώνονται αφού η εργοδοσία χρησιμοποιεί όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια για την μείωση των μισθών. Την ίδια ώρα η εργοδοσία σπάει το ένα  ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο.
4. Στην Κέρκυρα διαπιστώνεται έλλειψη εργαζομένων για την κάλυψη των θέσεων στις κουζίνες των ξενοδοχείων ( μάγειροι)  και στους ορόφους (καμαριέρες).
Η έλλειψη αυτή των εργαζομένων που δεν μπορεί να καλυφθεί από αλλοδαπούς των  ψευτοσχολών πρέπει να αξιοποιηθεί για την διεκδίκηση αύξησης μισθών και δικαιωμάτων. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η αύξηση των μισθών θα δώσει κίνητρο σε νέους ανθρώπους, άνεργους να στραφούν προς αυτά τα επαγγέλματα. Η σημερινή κατάσταση είναι αποκρουστική.
5. Οι ξενοδόχοι έχοντας περιορίσει δραματικά τον αριθμό των εργαζομένων στα όρια του ‘‘προσωπικού ασφαλείας’’ με δεδομένη την υπερπληρότητα που παρουσιάζουν και την υπερκερδοφορία που εξασφαλίζουν, τρέμουν τις αγωνιστικές – απεργιακές κινητοποιήσεις και τον εργατικό ξεσηκωμό.
6 . Η πλειοψηφία των εργαζομένων δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει ότι η ‘’κρίση’’ δεν υπάρχει στα ξενοδοχεία, ότι η ανεργία και το ενάμιση εκατομμύριο ‘’εφεδρικού’’ εργατικού δυναμικού δεν υπάρχει στην Κέρκυρα διαθέσιμο για τις ειδικότητες που προαναφέραμε. Η τρομοκρατία των εργοδοτικών στελεχών, των μηχανισμών προπαγάνδας του κεφαλαίου (μεγάλα ΜΜΕ) και της κυβέρνησης έχουν πιάσει τόπο. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την απογοήτευση και την απελπισία που έχει προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα λειτουργούν ανασταλτικά στην οργάνωση των αγώνων της εργατικής τάξης.
7. Παρά την εξαιρετικά αρνητική κατάσταση που διαμορφώνεται η σκληρή και επίμονη δουλειά του Διοικητικού Συμβουλίου και πρωτοπόρων αγωνιστών του σωματείου, δημιουργούν προϋποθέσεις  διαμόρφωσης αγωνιστικών πυρήνων  στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας.
Όπου εμφανίζονται τέτοιες αγωνιστικές συσπειρώσεις  καταγράφουμε μικρές αλλά σημαντικές νίκες σε μία περίοδο που ολόκληρο το εργατικό κίνημα βρίσκεται σε κατάσταση υποχώρησης.
8. Συνεχίζουμε και εντείνουμε την δράση μας ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στην οργάνωση και την αντίσταση των νέων εργαζομένων. Θέτουμε σε προτεραιότητα τον αγώνα για εξομοίωση των μισθών όλων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και την ανατροπή του διαχωρισμού νέοι- παλιοί.
Τέλος η Γενική Συνέλευση πήρε αποφάσεις για απεργίες σε μεμονωμένα ξενοδοχεία,  Ομίλους ξενοδοχείων ή και πανκερκυραϊκά με αιτήματα την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων που εμφανίζονται κατά περίπτωση, όπως η παραβίαση της κλαδικής σύμβασης, των ωραρίων, των ρεπό, η καθυστέρηση καταβολής των μισθών. Επιπλέον απόφαση για απεργία λήφθηκε  με αίτημα  την  διεκδίκηση αύξησης  μισθών και διεύρυνσης των δικαιωμάτων μέσα απ την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων. Οι απεργιακές αυτές κινητοποιήσεις θα ανακοινωθούν έγκαιρα αν παραστεί ανάγκη πραγματοποίησης τους