Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κακαβίτσας: «Στηρίχθηκε μέσω ΕΣΠΑ & ΠΔΕ την προηγούμενη 3ετια το Νοσοκομείο»

Κακαβίτσας Φοίβος
01 Δεκεμβρίου 2019 / 09:10

Η απάντηση του επί 3,5 χρόνια Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας στην ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας για την κατάσταση στο Γ.Ν.Κ.

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Απάντηση στην ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας (ΕΓΕΣΥΚ), έδωσε ο μέχρι πρότινος Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας, Φοίβος Κακαβίτσας.

Ο επί 3,5 χρόνια επικεφαλής του Γ.Ν.Κ. παραδέχτηκε ότι όντως υπάρχει κίνδυνος όταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν στηριζουν τη Δημόσια Υγεία υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε πραγματική ενίσχυση στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού μέσω ΕΣΠΑ και ΠΔΕ.

Οπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Φοίβος Κακαβίτσας, το Γ.Ν.Κ. για πρώτη φορά απέκτησε περισσότερους από 100 ειδικευμένους γιατρούς, με το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου ν' αυξάνεται κατά 30%.

Παράλληλα το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας βρίσκεται εν αναμονή των 21 μόνιμων θέσεων γιατρών, που προκηρύχθηκαν την προηγούμενη τριετία, με την συγκεκριμένη υπόθεση να παραμένει «παγωμένη».

Αναλυτική η τοποθέτηση του Φοίβου Κακαβίτσα στην ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΚ έχει ως εξής:

«Δεν ειναι ετσι τα πράγματα... Ο κίνδυνος όντως υπάρχει, εαν οι κυβερνήσεις δεν στηρίζουν τη δημόσια υγεία.

Η ενίσχυση που έγινε την προηγούμενη 3ετία μεσω ΕΣΠΑ και ΠΔΕ, έδωσε προσωρινά επιπλέον ανάπτυξη στο νοσοκομείο ενόψει των μόνιμων θέσεων που και αυτές προκηρύχθηκαν στο διάστημα αυτό (και είναι χρονοβόρες).

Το νοσοκομείο για πρώτη φορά απέκτησε πάνω από 100 ειδικευμένους ιατρούς προσωπικό.

Εαν δεν ολοκληρωθούν οι προσλήψεις των μόνιμων ιατρών που προκηρύχθηκαν, τότε όντως υπάρχει κινδυνος σε συνδιασμό με πολιτικές που δεν στηρίζουν τη δημόσια υγεία.

Μέχρι στιγμής στηρίξαμε όλο το επικουρικό προσωπικό και μάλιστα επαναπροσλάβαμε όλους όσους η θητεία λήγει.

Επαναπροκηρύξαμε και θα επαναπροσλάβουμε τόσο τον ενα ιατρό που με απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου απολύθηκε προ μηνός, οσο και των 5 που η θητεία λήγει σήμερα και πληρόνονταν από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ.

Την επαναπρόσληψη τη φορτώθηκε όμως το νοσοκομείο. Θα την πληρώνει πλέον το νοσοκομείο.

Θα περιμένε κανεις η παρούσα κυβέρνηση όπως η προηγούμενη να στηρίξει τη δημόσια υγεία και να χρηματοδοτίσει όλες όσες θέσεις έληξαν αυτό το 4μηνο.
Ομως δεν παρέτεινε τις συμβάσεις των 5 ιατρών που πληρωνόνταν από το ΠΔΕ όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση το Μαρτιο.

Δεν έκανε ενσταση ή έστω νομοθετική ρύθμιση όπως έγνε το Φεβρουάριο του 2018 η προηγούμενη, για τους επικουρικούς με παραταση θητείας.

Δεν ενέταξε το νοσοκομείο Κέρκυρας στο νέο πρόγραμα του ΕΟΔΥ (πρωην ΚΕΕΛΠΝΟ) και έτσι απέλυσε τρεις νοσηλευτες της ΜΕΘ.

Η στήριξη λοιπόν της δημόσιας υγείας ειναι θεμα κυβερνητικών επιλογών και απόφασης για τη στήριξη του ΕΣΥ.

Δεν είναι λοιπόν όλοι το ίδιο όπως εξομοιώνει τους πάντες η ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΚ.

Τα προηγούμενα 3,5 χρόνια είχαμε 30% αύξηση ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο και αναμένονται ακόμα 21 μόνιμοι γιατροί στο νοσοκομείο από προηρύξεις που έγιναν την ίδια τριετία.

Από το 2012 εως το 2016 δεν είχε προκηρυχθεί ούτε μια μόνιμη θεση.Οι επικουρικοί από 11 έγιναν μόλις 12 και οι συνταξιοδοτήσεις μικρυναν τον αριθμό των υπηρετούντων σε σημείο που να κοντευουν με λουκέτο πολές κλινικές. Ολοι θυμόμαστε την περίπτωση της Παιδιατρικής.

Από τον Ιούλιο του 19, περιμένουμε την ημερομηνία για την καταβολή των δικαιολογητικών για 11 μόνιμες θεσεις που προκηρύχθηκαν το Μάιο από την προηγούμενη κυβέρνηση και η ημερομηνία κατάθεσης έπεσε πάνω στις προωρες εκλογές.

Αυτες ειναι οι κυβερνητικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ».