Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γαλιατσάτος σε Υδραίου για κτίριο Γιαλλινά: «Αποκαταστήστε την ιστορική αλήθεια!»

Γαλιατσάτος Θεόδωρος
29 Nov 2019 / 09:07

«Η κ. Υδραίου οφείλει άμεσα να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια και να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ενθυμούμενη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η δημόσια διοίκηση εν γένει έχουν συνέχεια...» τονίζει ο τέως Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων στην απάντησή του προς τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ανακοίνωση, με την οποία απαντά στα όσα δήλωσε περί αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου Γιαλλινά η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου, εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη «ΑΝ.Α.Σ.Α.» και ο επικεφαλής της, τέως Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Ο τέως Περιφερειάρχης εξέφρασε τη δυσάρεστη έκπληξη, την οποία ένιωσε ακούγοντας όλα όσα δήλωσε η Μερόπη Υδραίου αποδίδοντας στην Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων «εξόφθαλμη χρήση παλαιοκομματικών πρακτικών», αλλά και «οικειοποίηση έργων που δεν ανήκουν στην παρούσα Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή».

Αναλυτικά η απάντηση του Θεόδωρου Γαλιατσάτου και της «ΑΝ.Α.Σ.Α.» αναφορικά με το θέμα της αποκατάστασης και ανάδειξης του κτιρίου Γιαλλινά, έχει ως εξής:

«Το Δελτίο Τύπου της Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Μερόπης Υδραίου για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου Πινακοθήκης Άγγελου Γιαλλινά στην Κέρκυρα μας προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη. Κι αυτό γιατί δεν περιμέναμε τέτοια εξόφθαλμη χρήση παλαιοκομματικών πρακτικών από την κ. Δήμαρχο, η οποία εν γνώσει της οικειοποιείται έργα που δεν ανήκουν στην παρούσα Δημοτική και Περιφερειακή αρχή.

Αν δεν γνωρίζει την παραπέμπουμε:

- Στην υπ’ αριθμ. 1184/27-3-2018 απόφαση του πρ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου για την ένταξη του έργου «Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου Πινακοθήκης Άγγελου Γιαλλινά στην Κέρκυρα», στο ΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020 (άξονας 2 – Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη), με προϋπολογισμό 5.036.260,28 ευρώ.
Με την εν λόγω πράξη είχαμε προβλέψει «την αποκατάσταση και επανάχρηση του διατηρητέου κτιρίου Πινακοθήκης ιδιοκτησίας του ιδρύματος Άγγελου Γιαλλινά.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου, το ισόγειο της πινακοθήκης θα φιλοξενήσει χρήσεις εκπαιδευτικές, αναψυχής και εμπορικές, ο πρώτος όροφος θα είναι ο χώρος με την κυρίως εκθεσιακή χρήση ζωγραφικών έργων του Άγγελου Γιαλλινά, ο δεύτερος όροφος θα φιλοξενήσει πολλαπλές χρήσεις, ενώ στην υποστέγη θα στεγαστούν κατά κύριο λόγο οι διοικητικές ανάγκες του ιδρύματος και αποθηκευτικοί χώροι. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Κέρκυρας και φορέας λειτουργίας το Ίδρυμα Γιαλλινά.
Προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης 31/12/2021».

-  Στην από 12/6/2019 υπογραφή από τον πρ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, της προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Κέρκυρας και του Ιδρύματος “Πινακοθήκη Άγγελου Γιαλλινά”, για την αποκατάσταση και επανάχρηση του διατηρητέου κτιρίου, ως επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση του έργου που επί σειρά δεκαετιών είχε αφεθεί στην τύχη του, βορά στη φθορά του χρόνου και της αδιαφορίας.

-  Στην τιμητική βράβευση του πρ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου για την «ουσιαστική συμβολή του στην ένταξη αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου στο ΕΣΠΑ», από το Δ.Σ. του Ιδρύματος «Πινακοθήκη Άγγελου Γιαλλινά», στο πλαίσιο των εγκαινίων της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής του Άγγελου Γιαλλινά, με αφορμή τα 80 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου Κερκυραίου καλλιτέχνη, την 26η Ιουλίου 2019.

Σημαντική ήταν και η συμβολή του πρ. Δήμαρχου Κέρκυρας κ. Κων/νου Νικολούζου, ο οποίος έθεσε ως προτεραιότητα το έργο της αποκατάστασης του κτιρίου Γιαλλινά, αλλά ούτε και αυτό «θυμήθηκε» η κ. Υδραίου.

Αντιθέτως, είχε την μεγαλοψυχία να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως την σημερινή Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων! Πέραν του γεγονότος ότι ανήκουν στον ίδιο κομματικό χώρο, γιατί αλήθεια η κ. Υδραίου ευχαριστεί την κ. Κράτσα; Μήπως μπορεί να μας διαφωτίσει;

Η κ. Υδραίου οφείλει άμεσα να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια και να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ενθυμούμενη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η δημόσια διοίκηση εν γένει έχουν συνέχεια. Αναμένουμε…»