Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αγκάθια στην συνεδρίαση για τα σκουπίδια, στο δημοτικό συμβούλιο

δημοτικό συμβούλιο
25 Nov 2019 / 10:38

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η προτεραιότητα να οργανωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαλογή των σκουπιδιών στην πηγή παραγωγής τους με την συμμετοχή των πολιτών, είναι η προϋπόθεση αλλαγής πορείας που αναμένεται να αναδειχθεί από την αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων.

Στην συνεδρίαση με κύριο και βασικό αντικείμενο τη διαχείριση των σκουπιδιών στο φως των πρόσφατων εξελίξεων, που ανοίγουν τον δρόμο για την προσωρινή μεταφορά τους εκτός νησιού, η διευθέτηση των προϋποθέσεων ενός νέου οδικού χάρτη για τα σκουπίδια, προβάλλει επιτακτικά.

Πηγές προσκείμενες στη δημοτική Αρχή αναφέρονται στο γεγονός ότι «λιμνάζουν» στην ΠΙΝ περίπου επτά εκατ. αρκετά ώστε να χρηματοδοτηθεί η προμήθεια εξοπλισμού. Τα περισσότερα (4,3 εκ.) είναι πιστωμένα ενόψει των ενεργειών του ΣΥΔΙΣΑ ενώ περιμένουν και περίπου 2,4 εκ. για τη διαλογή στην πηγή (σ.σ. κάδοι κλπ).

Δεν είναι λίγα τα αγκάθια του θέματος. Ένα εξ αυτών είναι η διαμόρφωση και λειτουργία πράσινου σημείου στου Ποντή, που περιλαμβάνεται και στον ΠΕΣΔΑ ενώ στο άκουσμά του εκδηλώθηκαν αντιδράσεις ήδη κατά την προηγούμενη, δημοτική περίοδο.

Ίσως το πιο καυτό θέμα είναι τι θα απογίνει με τα συσσωρευμένα σκουπίδια σε δέματα, στα Μεσοράχια της Λευκίμμης. Πρόκειται για περίπου έντεκα χιλ. δέματα (κάτι παραπάνω από οκτώ χιλ. τόννους σύμμεικτων σκουπιδιών). Από την απομάκρυνσή τους συναρτά ο δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Κ. Λέσσης, την έναρξη της όποιας συζήτησης συνεργασίας.