Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πλημμύρισε το κτίριο όπου συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο στη Βενετία (video)

Βενετία
15 Nov 2019 / 12:55

Περιφερειακό συμβούλιο της Βενετίας, που βρίσκεται στο Γκραν Κανάλ, πλημμύρισε για πρώτη φορά στην ιστορία, την Τρίτη το βράδυ, αμέσως μετά από συνεδρίαση που απέρριψε μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής

ΒΕΝΕΤΙΑ.  Η ιστορική πόλη της Ιταλίας έχει «γονατίσει» αυτή την εβδομάδα,  χτυπημένη από τις χειρότερες πλημμύρες εδώ και μισό αιώνα.

«Και στην αίθουσα του Συμβουλίου στο Ferro Fini Palace άρχισαν να μπαίνουν νερά γύρω στις 10 μ.μ. τοπική ώρα, καθώς οι σύμβουλοι συζητούσαν τον προϋπολογισμό για το 2020», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Andrea Zanoni σε μακροσκελές κείμενό του που δημοσίευσε στο Facebook.





«Πόσο ειρωνικό να πλημμυρίζει η αίθουσα δύο λεπτά μετά, αφότου η πλειοψηφία των κομμάτων της Ιταλίας απέρριψαν τις τροπολογίες μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» έγραψε στην ανάρτησή του ο Zanoni, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος.  

Μεταξύ των τροπολογιών που απορρίφθηκαν ήταν μέτρα για τη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την αντικατάσταση των λεωφορείων ντίζελ με «πιο αποδοτικά και λιγότερο ρυπογόνα», για την κατάργηση των ρυπογόνων σομπών και τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών, σημείωσε ο ίδιος.

Ο Zanoni κατηγορεί τον πρόεδρο της περιφέρειας, Luca Zaia, ο οποίος είναι μέλος του ακροδεξιού Κόμματος του Σαλβίνι, ότι παρουσίασε έναν προϋπολογισμό «χωρίς συγκεκριμένες ενέργειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».



Ο εκπρόσωπος του περιφερειακού συμβουλίου, Alessandro Ovizach, επιβεβαίωσε στο CNN ότι το συμβούλιο πλημμύρισε μετά από τις συζητήσεις σχετικά με τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό του 2020 - χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο ποιες.  

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Roberto Ciambetti, απέρριψε τις κατηγορίες του Zanoni σε δήλωση στο CNN. «Πέρα από την προπαγάνδα και την παραπλανητική ανάγνωση, ψηφίζουμε έναν περιφερειακό προϋπολογισμό που δαπάνησε 965 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του νέφους που αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την κλιματική αλλαγή», είπε.

Νωρίτερα ο Ciambetti, ο οποίος δημοσίευσε βίντεο σχετικά με το πλημμυρισμένο 'Ferro Fini Palace' στη σελίδα του στο Facebook, σε δήλωσή του στην τοπική εφημερίδα Giornale di Vicenza είπε ότι «Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια κατάσταση (στο Συμβούλιο).





Τα προστατευτικά φράγματα δεν ήταν επαρκή για να συγκρατήσουν το κύμα των πλημμυρών, ούτε ήταν δυνατόν να εγκαταλείψουμε το κτίριο. Ήταν προτιμότερο να παραμείνουμε ασφαλείς μένοντας μέσα στο παλάτι».


πηγή:  lifo.gr (με πληροφορίες από το CNN)