Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης για το Νότο από τον Κ. Λέσση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Λέσσης Κώστας
14 Nov 2019 / 12:48

Ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας θα εισηγηθεί στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το αίτημά του προς Περιφέρεια Ιονίων Νήσων & Πολιτεία για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία

ΛΕΥΚΙΜΜΗ (ΚΕΡΚΥΡΑ).  Την απόφασή του, να εισηγηθει στην αυριανή (15/11) έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κέρκυρας, αίτημα του Δήμου Νότιας Κέρκυρας προς την Πολιτεία και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για έκτακτη χρηματοδότηση λόγω των ζημιών, που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, γνωστοποίησε -μέσω ανακοίνωσής του- ο Δήμαρχος Νόιτας Κέρκυρας, Κώστας Λέσσης.

Ο κος Λέσσης στην ανακοίνωσή του απαριθμεί τα προβλήματα, τα οποία προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε περιοχές της Νότιας Κέρκυρας σημειώνοντας ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το σώμα θα πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για τα μέτρα και τους τρόπους αντιμετώπισης της συγκεκριμένης έκτακτης κατάστασης.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας στην ανακοίνωσή του:  

«Έντονα καιρικά φαινόμενα, που εκδηλώθηκαν στην περιοχή μας τα ξημερώματα της Τρίτης 12 Νοεμβρίου, προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές και τεράστια προβλήματα στη νότια Κέρκυρα.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια που η νότια Κέρκυρα επλήγη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, την προηγούμενη δυστυχώς, που συνέπεσε την ίδια ημερομηνία, θρηνήσαμε τον χαμό ενός συμπολίτη μας.

Σήμερα η κακοκαιρία πέρασε, οι ζημιές όμως που άφησε πίσω της βάζουν σε δοκιμασία το Δήμο μας, εξαιτίας του μεγέθους και της πολλαπλότητας των προβλημάτων που προκάλεσε.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους στο Δήμο μας, τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τους συνεργάτες μου, αλλά και τους συνδημότες μου που με αυταπάρνηση, με αποφασιστικότητα, με αυτοθυσία σε πολλές περιπτώσεις και εργαζόμενοι άοκνα προσπάθησαν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσε το έντονο καιρικό φαινόμενο.

Δυστυχώς, το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και τα λίγα μέσα και ο ανεπαρκής εξοπλισμός που διαθέτει ο Δήμος μας και τον οποίο στερούν κάποιοι με την συμπεριφορά τους και τις αποφάσεις τους, εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό το έργο
μας και τις προσπάθειες μας.

Από τις πρώτες καταγραφές που έγιναν ο απολογισμός δυστυχώς είναι δυσβάσταχτος για το Δήμο μας.

Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο, από Μεσσογή μέχρι Πετριτή έχει επέλθει σε ορισμένα σημεία ολική καταστροφή, όπως στο τμήμα του δρόμου από Μπούκαρη προς Πετριτή, που ναι μεν αποκαταστάθηκε η βατότητα, αλλά λόγω των κατολισθήσεων είναι απαγορευτική η χρήση του δρόμου.

Μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο επίσης καταγράφονται στα Ψαρά και στο δρόμο Κοτσάκια – Άγιος Δημήτριος και Σπήλιο – Άγιος Δημήτριος.

Τεράστιες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου Αργυράδων, όπου λόγω των ισχυρών ανέμων «ξηλώθηκαν» ξεχυτές και πλημμύρισαν σπίτια.

Στον Άγιο Γεώργιο Αργυράδων επίσης εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν και στο λιμάνι της περιοχής.

Δυστυχώς ο απολογισμός κατέγραψε σοβαρά προβλήματα και στις σχολικές υποδομές, όπως στο Δημοτικό Σχολείο Αργυράδων εξ αιτίας μεγάλης κατολίσθησης που σημειώθηκε και στο Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκίμμης, όπου έγινε άντληση των υδάτων για να λειτουργήσει το σχολείο κανονικά.

Στον καταστροφικό απολογισμό συμπεριλαμβάνεται και η Λιμνοθάλασσα Κορισσίων, όπου πλέον αποτελεί αδήριτη ανάγκη να γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις γιατί οι ζημιές είναι σχεδόν ολοκληρωτικές.

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου θα συγκαλέσουμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τα μέτρα που θα λάβουμε για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης και στο πλαίσιο της συνεδρίασης θα εισηγηθώ την έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών από την πολιτεία και από την Περιφέρεια Ιονίων νήσων, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε η θεομηνία που έπληξε το Δήμο μας».