Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομιλία του Σπύρου Γεωργαρά, «Η επαναστατική θεωρία του Δαρβίνου»

Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας
14 Nov 2019 / 08:08
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας διοργανώνει διάλεξη με θέμα: «Η Επαναστατική

Θεωρία του Δαρβίνου». Ομιλητής: Σπύρος Γεωργαράς, Φυσικός MSc. Η διάλεξη θα δοθεί  τη Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 στις 21:00 στο  φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
 
Η επαναστατική θεωρία του Δαρβίνου

Είναι αλήθεια ότι η εξήγηση της ίδιας της ύπαρξης μας είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα που η ανθρωπότητα συνάντησε στην διανοητική της ιστορία.
Πάνω σε έναν πλανήτη και πιθανώς στον μοναδικό πλανήτη σε όλο το σύμπαν, οι νόμοι της φύσης, που ενώ οπουδήποτε αλλού δεν παράγουν τίποτα περισσότερο από βράχια και άμμο και νερό, σε αυτόν εδώ τον μοναδικό πλανήτη, οι ίδιοι νόμοι μέσω μιας παράξενης και ιδιόμορφης
διαδικασίας που ονομάζουμε εξέλιξη μέσω φυσικής επιλογής, παρήγαγαν μια εκπληκτική σειρά από τόσο κομψά, όμορφα και περίπλοκα πράγματα που προκαλούν μια γιγάντια ψευδαίσθηση ευφυούς σχεδιασμού.
Είναι καταπληκτικό το γεγονός ότι η ζωή, ξεκινώντας από τίποτα πιο σύνθετο από βράχο, άμμο και νερό, με τη διαδικασία της εξέλιξης μέσω φυσικής επιλογής δημιούργησε εμάς, πλάσματα με μεγάλους εγκεφάλους ικανά να κατανοούμε την ίδια τη διαδικασία που μας δημιούργησε. Και είμαστε τυχεροί που σήμερα έχουμε το προνόμιο, με τη βοήθεια της δαρβινικής θεωρίας, να μπορούμε να αναζητήσουμε την προέλευση μας, να μπορούμε να κατανοήσουμε το γιατί και πώς βρισκόμαστε εδώ.
Η δαρβινική θεωρία της εξέλιξης μας επιτρέπει να δούμε τον εαυτό μας ως συνιστώσα ενός υπέροχου ταξιδιού στο χώρο και στο χρόνο, ως ένα διαρκές και εκπληκτικό γίγνεσθαι.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.