Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρατήρηση του Ερμή & του Ήλιου από το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο

Αστρονομία
07 Nov 2019 / 10:51

Την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 14:30-15:30 στην Πάνω Πλατεία θα γίνει παρατήρηση του σπάνιου αστρονομικού φαινομένου της διάβασης του πλανήτη Ερμή μπροστά από τον Ήλιο

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο οργανώνουν τη  Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 14:30 - 15:30 στην Π. Πλατεία παρατήρηση με τηλεσκόπιο της διάβασης του πλανήτη Ερμή μπροστά από τον Ήλιο

Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου θα συμβεί ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο. Ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, ο Ερμής, θα φανεί να κινείται μπροστά από τον Ηλιακό δίσκο. Αυτό το σχετικά σπάνιο φαινόμενο, που ονομάζεται διάβαση, συμβαίνει περί τις 13 φορές ανά αιώνα.

Ο Ερμής είναι μικρός, μα με τον κατάλληλο εξοπλισμό θα φανεί σαν μία μικροσκοπική μαύρη κουκκίδα που θα κινείται αργά μπροστά από τον ηλιακό δίσκο. Παρατηρώντας ζωντανά το φαινόμενο θα ζήσετε μία βιωματική εμπειρία του πόσο τεράστιος είναι ο Ήλιος σε σχέση με τους πλανήτες και θα αποκτήσετε μία εικόνα των μεγεθών στο ηλιακό μας σύστημα.

Το να κοιτάμε τον Ήλιο χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό είναι πολύ επικίνδυνο. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στα μάτια και μόνιμη τύφλωση. Η παρατήρηση θα πραγματοποιηθεί με τους υπεύθυνους και το τηλεσκόπιο του Φορητού Ψηφιακού Πλανητάριου - Planetarium on the Go  με τη χρήση κατάλληλων ηλιακών φίλτρων και εφόσον ο καιρός είναι καλός, έχει δηλαδή ηλιοφάνεια.

Οι διαβάσεις πλανητών μπροστά από τον Ήλιο είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, η επόμενη θα συμβεί το 2032