Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μητσοτάκης: Ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των απορριμμάτων (video)

Πρωθυπουργός
01 Nov 2019 / 12:06

ΑΘΗΝΑ. Για υποκρισία και ανικανότητα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας

σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο της «Ώρας του πρωθυπουργού» στη Βουλή.

Όπως επισήμανε «στην Ευρώπη μόνο το 23% τον απορριμμάτων πηγαίνει σε ταφή. Σε ορισμένες δεν ξεπερνά το 5% πρόκειται για χώρες που παράγουν ενέργεια από σκουπίδια. Αυτά είναι ενδεικτικά για την ανικανότητα της προηγούμενης κυβέρνησης. Όπως στην οικονομία έτσι και στην διαχείριση του περιβάλλοντος έχασε το τραίνο των επενδύσεων και υπονόμευση κάθε απόπειρα διαχείρισης των απορριμμάτων. Ό,τι έγινε πραγματοποιήθηκε από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης κόντρα στην κεντρική κυβέρνηση. Υπήρξαν πρωτοβουλίες από ιδιωτικές εταιρίες για παραγωγή βιοαερίου».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός «τα κατάλοιπα της καθημερινότητας (σκουπίδια) μπορούν να οδηγήσουν σε πλούτο, να δημιουργηθεί κυκλική οικονομία που παράγει πλούτο, ενέργεια, θέσεις εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής» ενώ παρατήρησε ότι «είμαστε 24 στην ΕΕ στην ανακύκλωση, 2η στην Ευρώπη στην ταφή των απορριμμάτων δυστυχώς. Υπάρχουν καταγεγραμμένες 53 χωματερές, 22 στα νησία, 21 στην Πελοπόννησο. Αριθμοί που απειλούν την ποιότητα ζωής των πολιτών και βέβαια τον τουρισμό μας».

«Η εικόνα στην Ηλεία και Κέρκυρα είναι αποκαρδιωτική και αποκρουστική. Τα στερέα απόβλητα που προέρχονται από τα σπίτια μας ανακυκλώνονται μόνο σε ποσοστό 20% που σημαίνει θαβουμε 80%» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι στην Αττική πρέπει να υπάρχει ένας μόνο χώρος ταφής απορριμμάτων.



Μιλώντας για τον κεντρικό στόχο της πολιτικής της κυβέρνησης για την διαχείριση των απορριμμάτων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε ότι «είναι η αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας. Να καταλήγουν σε ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα αφού προηγουμένους έχουν ανακτηθεί τα χρήσιμα στοιχεία της. Τα οφέλη είναι προφανή: τελειώνουμε με βάσανο χωματερών που κοστίζουν σε πρόστιμα και περιβάλλον. Οι χώροι υγειονομικής ταφής να μην επιτρέπεται να παίρνουν πανω από 10% των απορριμμάτων. Να παράγουμε πράσινη ενέργεια από απορρίμματα που φέρνουν πρόσθετα οφέλη και αισθητική αναβάθμιση πόλεων και χωριών».

«Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα. Είναι πρώτες ύλες, είναι δευτερογενή προϊόντα ή καύσιμα. Στην Κοπεγχάγη εγκαινιάστηκε σύγχρονο εργοστάσιο θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων στο κέντρο της πόλης. Ένα όμορφο κατασκεύασμα με τεχνητή πίστα σκι. Η Δανία έχει τόσο υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης που αναγκάζεται να εισάγει σκουπίδια γιατί η παραγωγή της δεν επαρκεί για την δυναμικότητα του εργοστασίου τους. Πρέπει να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Δουλευουμε για την εκπόνηση του επόμενου σχεδίου με ορίζοντα 2026. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τους στόχους ανακύκλωσης. Είχε μπει στόχος ανακύκλωσης 50% που αποδείχθηκε εξωπραγματικός. Σήμερα ανακυκλώνουμε 20% και άρα πρέπει να αναθεωρήσουμε τους στόχους».

Προανήγγειλε, δε, σχεδίο επιβράβευσης Δήμων που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης μέσω της διασύνδεσης με προγράμματα χρηματοδότησης. «Να υπάρχει μαστίγιο και καρότο. Να ενισχύσουμε τις προσπάθειες ανακύκλωσης στην πηγή και ο καλύτερος τρόπος να γίνει είναι η δημιουργία ενός ρεύματος με καφέ κάδους. Σε πρώτη φάση σε νοσοκομεία, εστιατόρια και κάποια φάση να πάνε και στα σπίτια. Θα γίνεται διαλογή για να πηγαίνουν για κομπόστ. Πρέπει να μεταφέρουμε πόρους και αρμοδιότητες σε ΟΤΑ. Να εστιάσουμε στην εφαρμογή και υλοποίηση ενός συστήματος με 3 κάδους: μπλέ, καφέ και πράσινους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Προτεραιότητα είναι η ενθάρρυνση ΣΔΙΤ στο κρίσιμο αντικείμενο διαχείρισης απορριμμάτων. Κομβικό σημείο για τη μείωση απορριμμάτων που θάβονται η ανάκτηση βιοαπορριμμάτων. Με ευαισθητοποίηση όλης της κοινωνίας μπορούμε να ανακτήσουμε σε ποσοστό 50% τα βιοαπορρίμματα από πράσινους κάδους καθώς σήμερα είναι 6%. Ενίσχυση της διαλογής βιοαπορριμάτων και από τους μπλε κάδους για επεξεργασία του υπόλοιπου 30%» συμπλήρωσε για το κυβερνητικό σχέδιο.

«Πρόσφατα είδα το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Δωδώνη που λειτουργεί εντυπωσιακά και κατασκευάστηκε γρήγορα. Πρότυπη μονάδα που βραβεύτηκε από την ΕΕ γιατί η σύγκριση της εικόνας Ηπείρου και της γειτονικής Κέρκυρας είναι καταλυτική για το τι μπορούμε να κάνουμε. Η ίδια εταιρία θα χρησιμοποιηθεί και στην Πελοπόννησο για την ολοκλήρωση του έργου» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε: «Τέλος να πω για το υπόλοιπο 20% των απορριμμάτων. Μπορούμε να τα θάβουμε ή να τα επεξεργαζόμαστε για την παραγωγή ενέργειας. Είχα επισκεφτεί τη Φυλή και διατύπωσα ότι κατά την επεξεργασία σύμμειξης παράγει ένα καύσιμο το RDF αλλά επειδή υπήρχαν λαθεμένες αντιλήψεις το παραγόμενο καύσιμο το θάβαμε. Αυτές είναι ξεπερασμένες αντιλήψεις. Θα παράγουμε δευτερογενές καύσιμο με μηχανικό τρόπο. Για το έργο της Πελοποννήσου θα ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου 2020 και θα είναι έτοιμο εντός 2 ετών. Στο έργο θα έχει 3 μονάδες στην Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία. Τα απορρίμματα Πελοποννήσου υπολογίζονται σε 270.000 τόνους».
Πηγή: Protothema.gr