Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ικανοποίηση «Παναγίας Σπαρμιώτισσας» για τα αποτελέσματα της σύσκεψης

Απορρίμματα
31 Οκτωβρίου 2019 / 16:42

Οι αποφάσεις της σύσκεψης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας -αναφέρεται σε ανακοίνωση- ταυτίζονται με τις εξ αρχής θέσεις του Συλλόγου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Δελτίο Τύπου εξέδωσε το Δ.Σ. του Πολιτιστικού - Εξωραϊστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τεμπλονίου και της ευρύτερης περιοχής Λιβάδι Ρόπα «Παναγία η Σπαρμιώτισσα», με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κέρκυρας, μετά και τη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου του Συλλόγου, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση από όλα όσα περιγράφονται ως συμπεράσματα της εν λόγω σύσκεψης στην Αθήνα, καθώς ταυτίζονται με τις θέσεις που έχει εκφράσει εξ αρχής ο Σύλλογος «Παναγία η Σπαρμιώτισσα».

Αναλυτικά:

«Ανάσα για το Τεμπλόνι και γενικότερα για το νησί της Κέρκυρας φαίνεται να φέρει η λύση που προτάθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μ. Γραφάκο, παρόντων όλων βουλευτών Κέρκυρας, της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και των τριών δημάρχων του νησιού, αναφορικά με το χρόνιο πρόβλημα των σκουπιδιών που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα.

Αποφασίστηκε ομόφωνα η άμεση μεταφορά των σύμμεικτων απορριμμάτων του νησιού στο ΧΥΤΑ Κοζάνης, για το επόμενο χρονικό διάστημα των τριών ετών, μέχρι να ολοκληρωθεί η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας.

Κατά τη σύσκεψη αυτή μάλιστα τονίστηκε ιδιαίτερα η αναγκαιότητα της συνεχούς διαλογής στην πηγή των απορριμμάτων από τους κατοίκους του νησιού, την ανακύκλωση και τη χρήση των "πράσινων σημείων", στους εκάστοτε τρεις δήμους.

Επισημάνθηκε επίσης ότι, η Κέρκυρα χρειάζεται και απαιτεί συλλογική προσπάθεια και των τριών δήμων για μία ολοκληρωμένη και επιτυχημένη διαχείριση των απορριμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, για την καλύτερη δυνατή μεταφορά των απορριμμάτων, αποφασίστηκε η δημιουργία τριών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Βορρά, Μέση και Νότο καθώς και η δημιουργία ΜΕΒΑ για τα βιοαπόβλητα.

Η απόφαση αυτή τυγχάνει ιδιαίτερης σημασίας καθότι, αυτή ήταν η θέση του Συλλόγου μας εξαρχής. Μόνο ικανοποίηση λοιπόν  είναι για εμάς μια τέτοια ενέργεια και ελπίζουμε η μέχρι τώρα συνέπεια στις δεσμεύσεις που έχει επιδείξει η νέα δημοτική αρχή, να συνεχιστεί αδιάκοπα, και οι εργασίες για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ να ξεκινήσουν άμεσα.

Ο Σύλλογος μας παραμένει σε εγρήγορση και θα είναι δίπλα στους κατοίκους του Τεμπλονίου και της ευρύτερης περιοχής Λιβάδι Ρόπα».