Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Πορεία προς τον βοριά»: Συμπεράσματα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Δήμος Βόρειας Κέρκυρας
30 Οκτωβρίου 2019 / 12:03

ΑΧΑΡΑΒΗ (ΚΕΡΚΥΡΑ). Ανακοίνωση, με την οποία δημοσιοποιεί τις θέσεις της γύρω από σημαντικά θέματα του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, εξέδωσε η παράταξη «Τραβέρσο ανάποδο - Πορεία προς τον βοριά» με επικεφαλής τον Σωκράτη Τρύφωνα.

Η ανακοίνωση της παράταξης, η οποία ακολούθησε τη χθεσινή (29/10) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας, αναφέρει τα εξής:

«Η πορεία προς το Βοριά στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας στις 29/10 τοποθετήθηκε επιφυλακτικά στο θέμα της θέσης του Δήμου σχετικά με την ονομασία του Δήμου κεντρικής Κέρκυρας θεωρώντας ότι από τη μία δεν είναι ζήτημα πρώτιστης σημασίας και από την άλλη ο τρόπος που τίθεται δημιουργεί προϋποθέσεις για επικίνδυνες διαιρέσεις μεταξύ των κατοίκων του νησιού που δεν εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες.

Ψήφισε την πρόταση ψηφίσματος της ΛΑ.ΣΥ για απόσυρση του λεγόμενου αναπτυξιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης το οποίο μεταξύ άλλων εκχωρεί σκανδαλωδώς αρμοδιότητες των Δήμων στον ιδιωτικό τομέα.

Εκφράζοντας την ανησυχία της για τον τρόπο που δημοτική αρχή δεν αντιμετωπίζει σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου τα σοβαρά θέματα της περιοχής, κατέθεσε αίτημα για ειδικές συνεδριάσεις του Δ. Σ. με τα παρακάτω:

Αίτημα ειδικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου

Ζήτημα απορριμμάτων

Θεωρούμε ότι το μείζον θέμα της περιοχής και του νησιού γενικότερα έχει παραμείνει απαράδεκτα εκτός συζήτησης του Δ. Σ.

Παρόλο που η Δημοτική Αρχή το χειρίζεται με τέτοιο τρόπο που δείχνει παρασκηνιακός, δεν έχει καν ενημερώσει το σώμα για τη στρατηγική αντιμετώπισης από πλευράς του Δήμου.

Έχουμε βάσιμα επιχειρήματα ότι παρ όλη το φαινομενικό μετριασμό του προβλήματος, δεν έχει σε καμία περίπτωση επιλυθεί μόνιμα αλλά και οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί, όσο υπάρχουν, δεν εγγυώνται καμία αποτελεσματική λύση. Γι αυτό ζητάμε ειδική συνεδρίαση του Δ. Σ. για το θέμα και αφού ενημερώσει ο κ. Δήμαρχος τις παρατάξεις μετά από την επικείμενη συνάντησή του με τον κ. Γραφάκο αλλά και όλα τα στοιχεία που έχει για το εν λόγω ζήτημα.

Αν δεν γίνει άμεσα μια τέτοια συζήτηση και χάραξη πολιτικής και πρακτικής, το θέμα θα μας έχει ξεπεράσει ως Δήμο και θα συνεχίζουμε να φυγομαχούμε μόνο για τα επιφαινόμενα με τους άλλους Δήμους του νησιού.

Ζήτημα πώλησης της περιοχής του Ερημίτη

Το συγκεκριμένο θέμα  έχει πάρει μια χρονίζουσα μορφή, πρόσφατα αναδείχθηκαν μερικές ακόμα πτυχές της σκανδαλώδους διαδικασίας με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε τα δικαιώματα επιφανείας και ιδιοκτησίας στην εταιρεία NCH capital, η τοπική κοινωνία παραμένει σε κατάσταση σύγχυσης σε σχέση με την αξία της συγκεκριμένης επένδυσης και η δημοτική αρχή μέχρι τώρα δεν κάνει καμία αναφορά στο θέμα το οποίο αποκτά πανελλαδική έως και ευρωπαϊκή δημοσιότητα και δημοσιοποίηση.

Πιστεύουμε ότι είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας όχι μόνο για την συγκεκριμένη περιοχή για την οποία διαφοροποιεί όλη τη μέχρι τώρα μορφή περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας της αλλά αποτελεί και απαρχή για συνολικές παρόμοιες αλλαγές μοντέλου με αμφισβητούμενη ωφέλεια για την ευρύτερη περιοχή.

Χρήζει επείγουσας πολύπλευρης συζήτησης τόσο ως θέμα καθ εαυτό όσο και στα πλαίσια μιας ευρύτερης χάραξης στρατηγικής από πλευράς Δήμου για το τουριστικό μοντέλο ιδιαίτερα τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι επενδύσεις που στηρίζονται σε βάσεις εντελώς ανεξέλεγκτες από τους τοπικούς φορείς, αποτελούν εύθραυστες καταστάσεις «υψηλού κινδύνου» με πιθανά μη αναστρέψιμα αποτελέσματα για το σύνολο της περιοχής στο άμεσο μέλλον».