Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γιατί καταψήφισε η Λα.Συ. Νότου τον προϋπολογισμό του Δήμου Νότιας Κέρκυρας

Δήμος Νότιας Κέρκυρας
30 Οκτωβρίου 2019 / 11:20

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κατά πλειοψηφία συζητήθηκε και ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 4μήνου Σεπτέμβρη έως και Δεκέμβρη 2019 στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νότιας Κέρκυρας

Ο προϋπολογισμός αυτός είχε ως βάση τα έσοδα που αναλογούσαν στο Δήμο Νότιας Κέρκυρας, από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Ενιαίου Δήμου για το 2019.
Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Νότου αναφέρει: «Οι προϋπολογισμοί των δήμων συντάσσονται με βάση τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, όπου η κρατική χρηματοδότηση θεωρείται «δεδομένη» με συγκεκριμένα ποσά, τα οποία οι δήμοι δεν μπορούν να υπερβούν. Δηλαδή οδηγός είναι το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής Στρατηγικής (2018-2022) και ο ετήσιος προϋπολογισμός του κράτους (για το 2019 βλέπε ΣΥΡΙΖΑ) και όχι οι λαϊκές ανάγκες.
Ορισμένα συμπεράσματα μπορούν να βγουν:
  • Επιβεβαιώνεται η ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους
  • Το σκέλος των Ιδίων Πόρων είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της κρατικής χρηματοδότησης. Δηλαδή ο Δήμος φορολογεί για μια ακόμα φορά τον υπερφορολογημένο λαό
  • Στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται η ανεπαρκέστατη έως ελάχιστη δαπάνη για κοινωνική πολιτική πχ για λειτουργικά έξοδα σχολείων, για επισκευές σχολείων, για αντιπλημμυρικά έργα, για αθλητισμό – πολιτισμό, για αγροτική – δημοτική οδοποιία κλπ.
Για μέτρα Αντιπυρικής Προστασίας δεν προβλέπουν τίποτα «λόγω εποχής». Θα δούμε στον ετήσιο προϋπολογισμό.
Το ζήτημα είναι ότι και η παράταξη του Δημάρχου, καθώς και οι άλλες δύο, θεωρούν τα έσοδα τα προερχόμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ως δεδομένα και αναλλοίωτα.
Δεν είναι στη σκέψη και τις προθέσεις τους να πουν έστω και μια λέξη διαμαρτυρίας για την κρατική χρηματοδότηση. Ότι ο λαός έχει πληρώσει τεράστια ποσά φόρων στο κράτος. Συζητούν μόνο πως θα μοιραστεί η φτώχεια. Για διεκδίκηση αύξησης πόρων από το κράτος, ούτε κουβέντα. Δηλαδή κινούνται όλοι, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, στην ίδια κατεύθυνση. Εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στο Δήμο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον προϋπολογισμό ως προϋπολογισμό που αποτυπώνει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στο Δήμο. Υπερψήφισαν η παράταξη του Δημάρχου και του κ. Γ. Πανδή.
Απείχε η παράταξη του κ. Γκούση. Γιατί απείχαν; Γιατί δεν καταψήφισαν; Ο προϋπολογισμός ήταν με βάση τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ (για το 2019).
Αρχίζει να ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι οι ΔΙΑΦΟΡΕΣ των τριών παρατάξεων βρίσκονται σε επιμέρους ζητήματα διαχείρισης. Επί της ουσίας κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Δεν αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική της αστικής τάξης που χθες εκφράζονταν από το ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα από τη ΝΔ. Αυτήν θέλουν να εξειδικεύσουν και να υλοποιήσουν στη νότια Κέρκυρα όπως κάνουν και στους άλλους δήμους οι παρατάξεις που στηρίζονται ή εκπροσωπούν τα κόμματα του συστήματος.
Ο λόγος βρίσκεται στο λαό. Να παρακολουθεί, να κρίνει και να διεκδικεί αυτά που δικαιούται με βάση τις ανάγκες του και όχι με βάση το τι περισσεύει από τα κέρδη και τις κρατικές ενισχύσεις στο κεφάλαιο».