Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπλε κάδους, λογαριασμούς ΔΕΥΑΚ & αναπτυξιακό νόμο φέρνει η ΛΑ.ΣΥ. στο Δ.Σ. του Βορρά

ΛΑ.ΣΥ.
29 Οκτωβρίου 2019 / 10:26

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις τρεις ερωτήσεις που που θα κάνουν στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας, αλλά κι ένα θέμα, το οποίο θα αιτηθούν να τεθεί προς συζήτηση προ ημερησίας διάταξης και αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, έδωσαν στη δημοσιότητα οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας.

Αναλυτικά:

«Κύριε πρόεδρε, με την παρούσα σας ενημερώνουμε για τις ερωτήσεις που προτιθέμεθα να κάνουμε, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της 29ης Οκτωβρίου 2019 του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και για την κατάθεση αιτήματος για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση θέματος.

Α. Ερωτήσεις:

Λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου (Ημέρα συνεδρίασης, Ημερήσια διάταξη, Ερωτήσεις)

Λειτουργία μπλε κάδων

Ζητήματα που αφορούν την έκδοση λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ


Β. Αίτημα για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση θέματος:

Αιτούμεθα τη συζήτηση των ζητημάτων που θέτει ο λεγόμενος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή, και την έκδοση σχετικού ψηφίσματος.

Κύριε πρόεδρε, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης και ειδικότερα το άρθρο 179, ξεπουλά με ισχνές πλειοψηφίες τις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού των Δήμων στα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για εύκολο κέρδος στις πλάτες των δημοτών.

Οι εργαζόμενοι γενικά αλλά και ειδικά στους τομείς αυτούς προσφέρουν ένα σημαντικό έργο συντηρώντας παράλληλα δίχτυα και υποδομές. Ωστόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. αξιοποιεί ένα θεσμικό πλαίσιο που προϋπήρχε και δεν το αναίρεσε ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και το προχωρά ακόμα παραπέρα, παραδίδοντας και άλλους τομείς, εκτός της αποκομιδής των απορριμμάτων, όπως πράσινο και ηλεκτροφωτισμό, στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι να υπάρχει στους Δήμους μόνο ένας μικρός αριθμός εργαζομένων για ελεγκτικό μηχανισμό. Αυτό δεν πρέπει να περάσει. Απέναντι σε αυτή τη γενική επίθεση που δεχόμαστε είναι ανάγκη να υπάρξει συνεχής αγώνας. Εγγυητής του αποτελέσματος, είναι οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι έχουν μέσα από τα όργανά τους εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτές τις εξελίξεις ενώ πραγματοποιούνται και διάφορες κινητοποιήσεις. Το θέμα έχει αρχίσει να απασχολεί και τα Δημοτικά Συμβούλια.

Το προ ημερήσιας διάταξης δικαιολογείται από το γεγονός ότι το ζήτημα είναι στη Βουλή αυτές τις ημέρες. Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας έχει πάρει αντίστοιχη με το προτεινόμενο από τη ΛΑ.ΣΥ. ψήφισμα.

Το σχέδιο ψηφίσματος μας έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας:

είναι κατά της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των Δήμων και ζητά την ενίσχυσή του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας με προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση.

Απαιτεί την άμεση απόσυρση του «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου» και ιδιαίτερα του άρθρου 179 που ξεπουλά τα πάντα στους ιδιώτες.

Ζητά την απόσυρση των άρθρων που στραγγαλίζουν και θέτουν κηδεμόνες στην συνδικαλιστική έκφραση Συλλόγων και Συνδικάτων προκειμένου να πειθαρχήσουν και να συμμορφωθούν στις κυβερνητικές πολιτικές.

Διεκδικεί άμεσες προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό και ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας.

Μονιμοποίηση εργαζομένων που εργάζονται πολλά χρόνια με ελαστικές σχέσεις εργασίας. 

Προστασία της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων.

Απαιτεί τη διασφάλιση της καταβολής του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας αφού από την 1η Νοέμβρη κόβεται σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα.

Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των εργαζομένων για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων».

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Ρούσσινος Κώστας

Ρούσσινος Αλέξανδρος

Μπάνος Βάρθης