Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδηλώσεις μνήμης για τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν στο Λαζαρέτο (video-photos)

Λαζαρέτο
26 Οκτωβρίου 2019 / 11:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρώτο μέρος του διημέρου μνήμης για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντιστασης και του Δημοκρατικού Στρατού που εκτελέστηκαν στο Λαζαρέτο

‌Το διήμερο μνήμης ξεκίνησε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης,στο Μνημείο Εβραίων εκτελεσθέντων, καθώς και στο μνημείο Γεωργάκη.



Στη τελετή παρευρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι:







Το Σωματείο «Λαζαρέτο», που διοργάνωσε τη σημερινή εκδήλωση, η Ισραηλιτική Κοινότητα Κέρκυρας, καθώς και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και συκεκριμένα οι  βουλευτές Αλέξανδρος Αυλωνίτης (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.) και Δημήτρης Μπιάγκης (ΚΙΝ.ΑΛ.) και εκ μέρους του Δήμου Κερκυραίων & Διαποντίων ο Αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Νίκος Καλόγερος.









Αργότερα, ακολούθησε επίσκεψη στις Φυλακές Κέρκυρας, όπου οι συμμετέχοντες είδαν τα κελιά που διέμεναν και βασανίζονταν οι πολιτικοί κρατούμενο, κτήριο που πλέον αποτελεί χώρο ιστορικής μνήμης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις συμμετείχε η πρώην αγωνίστρια της ΕΠΟΝ Έλλη Πρωτογερέλλη. Η 94χρονη διηγηθηκε ιστορίες για τα δύσκολα εκείνα χρόνια αλλά και τις ιστορίες πολλών αντιστασιακών που γνώριζε και πέρασαν από τις φυλακες της Κέρκυρας. Η Έλλη Πρωτογερέλη κατεθεσε στεφάνι στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης με τους παρευρισκόμενους να χειροκροτουν θερμά.



Στη συνέχεια έγινε ξενάγηση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί στις Φυλακές Κέρκυρας.