Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ομιλία του καθηγητή Γ. Κορίνθιου στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας

Γιάννης Κορίνθιος
18 Οκτωβρίου 2019 / 11:44

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, παρουσία τοπικών αρχών και παραγόντων, είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν όσοι/όσες ανταποκρίθηκαν

στην πρόσκληση του Τμήματος AHEPA HJ-34 Corcyra και του Ωδείου Κερκύρας την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, στην Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας.

Ο Καθηγητής Γιάννης Κορίνθιος ανέπτυξε το θέμα «Μισή χιλιετία του Νεότερου Ελληνισμού στη Νάπολη», παρουσίασε σπάνιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα που εντάσσονται στις μελέτες του και βρίσκονται είτε στο προσωπικό του ιστορικό αρχείο είτε στα Γενικά Κρατικά Αρχεία στη Νάπολη. Μίλησε για τη σχέση των Επτανησίων με τον Ελληνισμό της Νάπολη και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους Επτανησίους σύνθετες και τη σχέση τους με την ιταλική πόλη, αφού πολλοί από αυτούς υπήρξαν μαθητές ή διδάσκοντες του Ωδείου Νάπολης και συμμετείχαν σε πλήθος συναυλιών στην πόλη αυτή. Εστίασε στο πώς μέσα από αυτήν την αλληλεπίδραση τα Επτάνησα και η Νάπολη απόκτησαν κοινά μουσικά ακούσματα και ανέπτυξαν αντίστοιχες καλλιτεχνικές δράσεις.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος AHEPA HJ-34 Corcyra Νίκος Δημητρόπουλος παρουσιάζοντας τον ομιλητή είπε ότι το Τμήμα και το Ωδείο Κερκύρας είναι πολύ περήφανοι που συνέβαλαν στο να έρθει στην Κέρκυρα ο Δρ. Γιάννης Κορίνθιος, αυτός που καθιέρωσε τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής γλώσσας, που εισήγαγε το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στα Κλασικά Ιταλικά Λύκεια της Νάπολης, που επανέφερε την ονομασία «Οδός Ελλήνων» σε ιστορικό δρόμο της Νάπολης.

Μετά το πέρας της ομιλίας ο ομιλητής δέχτηκε ερωτήσεις και αναπτύχθηκε διαλογική συζήτηση. Ο Δρ. Γιάννης Κορίνθιος ευχαρίστησε τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Ωδείου Κερκύρας Κίμωνα Χυτήρη και τον Πρόεδρο του Τμήματος AHEPA HJ-34 Corcyra Νίκο Δημητρόπουλο για την τιμή που του έκαναν καλώντας τον ως ομιλητή, απονέμοντάς του Τιμητικές Πλακέτες και προσφέροντάς του αυθεντική ελληνική φιλοξενία.

Διοργανωτές και ομιλητής δεσμεύτηκαν ότι θα αναπτυχθεί σταθερός δίαυλος επικοινωνίας και θα υπάρξει συνέχεια στην εποικοδομητική συνεργασία τους.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Κέρκυρα ο Καθηγητής συναντήθηκε με την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου. Συζήτησαν θέματα σύνδεσης της Κέρκυρας με τη Νάπολη και κατατέθηκαν προτάσεις για τον σχεδιασμό από κοινού δράσεων των δύο πόλεων.