Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θέλει να αλλάξει το status quo της διαχείρισης απορριμμάτων η Υδραίου

Υδραίου Μερόπη
17 Οκτωβρίου 2019 / 13:16

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων κάνει στροφή στη «μετάλλαξη» του φορέα που μέχρι σήμερα διαχειριζόταν το «φλέγον» θέμα των απορριμμάτων προσβλέποντας στη δημιουργία ενός πραγματικού φορέα διαχείρισης απορριμμάτων

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Μπόλικη... σκόνη έχει σηκωθεί σχετικά με την ανάδειξη νέας διοίκησης στον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α., καθώς παρά το ότι διανύουμε ήδη το δεύτερο μισό του Οκτώβρη, η νέα Δημοτική Αρχή ακόμα δεν έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση του παλιού Δ.Σ. με επικεφαλής τον Σπύρο Ασπιώτη.

Η κουβέντα έχει μέχρι στιγμής κινηθεί γύρω από το προφανές, ποιες θα είναι, δηλαδή, οι ισορροπίες στη νέα διοίκηση του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ποιος θα έχει τον έλεγχο επί της ουσίας, καθώς πρόκειται για έναν Σύνδεσμο, ο οποίος θα έχει διαδημοτικά χαρακτηριστικά αποτελούμενος από εκπροσώπους και των τριών νεοσύστατων Δήμων της Κέρκυρας και του Δήμου Παξών.

«Γι' αυτό καθυστερεί -λένε κάποιοι- η Υδραίου στον ορισμό της νέας διοίκησης...».

Επειδή με τα μέχρι σήμερα δεδομένα -και μετρώντας τα... κουκιά- η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων φαίνεται να μην έχει το... πάνω χέρι, με τους συσχετισμούς δυνάμεων να μεταφράζονται στο «4-4» (σ.σ. 3 της Υδραίου από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων συν 1 από το Δήμο Παξών και στην αντίπερα όχθη 2 από Βορρά και άλλοι 2 από Νότο). Με αυτό ως δεδομένο κομβικό ρόλο φαίνεται ν' αποκτά ο Γιάννης Τρεπεκλής και ο προερχόμενος από τη δική του παράταξη σύμβουλος, που θα εκπροσωπηθεί στη νέα διοίκηση του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.

Δεν θα πρέπει ν' αγνοήσει κανείς την εκπεφρασμένη επιθυμία της Μερόπης Υδραίου να βρεθεί η ίδια -με ό,τι αυτό σημαίνει- στο «κεφάλι» του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.

Η νέα Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων μπορεί να περιμένει ενδεχομένως μια νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα διευκολύνει την «κυβερνησιμότητα» -και- του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Είναι ωστόσο, έκδηλη η επιθυμία της -κι αυτό διαφάνηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις της στο τοπικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ- ν' αποσαφηνιστεί ο ρόλος και ο χαρακτήρας που θα έχει ο «ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. της νέας εποχής».

Η Μερόπη Υδραίου θέλει να δει το status quo στο επίπεδο της διαχείρισης απορριμμάτων ν' αλλάζει από δω και στο εξής.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων κάνει στροφή στη «μετάλλαξη» του φορέα που μέχρι σήμερα διαχειριζόταν το «φλέγον» θέμα των απορριμμάτων. Η Υδραίου κοντολογίς θέλει να δημιουργηθεί ένας πραγματικός φορέας διαχείρισης απορριμμάτων. Και σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται ήδη...

«Θα πρέπει πρώτα ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία να αποφασίσουμε το χαρακτήρα και τη νομική του μορφή. Δηλαδή πλέον γίνεται διαδημοτικός σύνδεσμος, μετατρέπεται σε Φο.Δ.Σ.Α., όπως υποδεικνύει η νέα νομοθεσία.

Αν, λοιπόν, πάμε σε Φο.Δ.Σ.Α. , με ποια μορφή θα είναι αυτός...; Υπό τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας, με συμμετοχή ποσοστών από τον κάθε Δήμο -τους τρεις Δήμους, δηλαδή, της Κέρκυρας και του Δήμου Παξών- ή θα είναι με τη μορφή Συνδέσμου;

Είναι κάποια θέματα που πρέπει πρώτα να επιλυθούν και μετά να ορίσουμε τα δημοτικά συμβούλια τους εκπροσώπους και βέβαια τέλος να συσταθεί σε σώμα και να αποφασίσουμε για τις αρμοδιότητες που θα αποδοθούν στο κάθε μέλος...»
, είπε στην ΕΡΑ Κέρκυρας μεταξύ άλλων η Μερόπη Υδραίου το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου.

Είναι, λοιπόν, ηλίου φαεινότερο ότι η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων ποντάρει πολλά στη δημιουργία αυτού του νέου φορέα, ο οποίος θα έχει τη δομή, την οργάνωση, αλλά και την λειτουργική επάρκεια προκειμένου να «τρέξει» όλα τα ζητήματα (σ.σ. δεν είναι μόνο οι χρηματοδοτήσεις) που περιέχονται στον φάκελο «κερκυραϊκά απορρίμματα».