Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση ζωγραφικής Κώστα Παπαβλασόπουλου «Πρόσωπα / Τόποι» στην Πινακοθήκη

Κώστας Παπαβλασόπουλος
14 Οκτωβρίου 2019 / 13:42
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Πινακοθήκη του Δήμου εγκαινιάζεται την Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου, η έκθεση

ζωγραφικής του Κώστα Παπαβλασόπουλου με τίτλο «Πρόσωπα / Τόποι».
O Κώστας Παπαβλασόπουλος γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Παρακολούθησε τα πρώτα του μαθήματα σχεδίου στην Καλλιτεχνική Σχολή, ενώ αργότερα μαθήτευσε στο Εργαστήριο του γλύπτη και ζωγράφου Κώστα Αργύρη. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τους Ζαχαρία Αρβανίτη και Άγγελο Αντωνόπουλο, από την οποία αποφοίτησε με άριστα.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, καθώς και σε εκθέσεις φωτογραφίας, ενώ το 2017 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση  με τίτλο «Obscuritas» στην γκαλερί Genesis, στην Αθήνα. 
Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, στην πόλη όπου ζει και εργάζεται.
Στην Κέρκυρα εκθέτει για πρώτη φορά, έργα που - όπως ο ίδιος αναφέρει – «(...) θεματολογικά θα μπορούσαν τυπικά να ενταχθούν σε δύο ενότητες. Το βαθύ και ουσιαστικό όμως νήμα που τα συνδέει είναι η προσωπική απόπειρα απαγκίστρωσης από την αυστηρή απεικονιστική προσέγγιση και η ένταξη σε μία αναζήτηση απάντησης στο ερώτημα: πώς ψηλαφά και εν τέλει διατυπώνει κανείς – με όρους εικαστικούς – αυτό που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως «η ονειρική υφή της πραγματικότητας» (...) 
Τα ζωγραφικά έργα της ενότητας Πρόσωπα / Τόποι, διατρέχονται από μία συνειδητή, όσο και διακριτική απομάκρυνση από το αντικείμενο και την περιπτωσιολογία. Τα πορτρέτα δύσκολα εγείρουν την ανάγκη στο θεατή να αναζητήσει την ταυτότητα των απεικονιζόμενων προσώπων. Η ανάδυση της φιγούρας μέσα από ένα ασαφές, α-χωρικό, α-χρονικό φόντο, ο περιορισμός της παλέτας στα όρια σχεδόν της μονοχρωμίας, η κυριαρχία ψυχρών, αντι-ρεαλιστικών χρωμάτων απομακρύνει από την συνήθη προσδοκία της πιστής αναπαράστασης ή του ψυχογραφήματος. Τα πρόσωπα φαίνεται να κατοικούν στον κόσμο των αναμνήσεων και του ονείρου.(...)».
Η έκθεση που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου στις 8:00 μ.μ, θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Τέχνης (Κήπος του Λαού) έως τις 10 Νοεμβρίου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. 
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως και Κυριακή, 10:00 – 16:00
(Δευτέρα & αργίες κλειστά)
Επικοινωνία: 26610 48690, [email protected]
 
Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.