Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκκίνηση: Υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων, σε αξιοπρεπείς συνθήκες

Εκκίνηση
14 Οκτωβρίου 2019 / 12:39

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση σχετικά με το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Εκκίνηση-Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο»

τονίζοντας πως είναι υπέρ της φιλοξενίας προσφύγων και ο,τι αποτελεί βασική προτεραιότητα η αντιμετώπιση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης του Λευτέρη Μαρκάτη:

Πρώτα από όλα θεωρούμε άδικο το διαχωρισμό σε πρόσφυγες και μετανάστες. Οι άνθρωποι αυτοί στις χώρες τους αντιμετωπίζουν είτε πόλεμο είτε δυσμενείς συνθήκες που τους αναγκάζουν να αφήσουν τη πατρίδα τους αναζητώντας καλύτερη τύχη.  Αν δεν σταματήσουν οι  πόλεμοι  και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις οι προσφυγικές ροές συνεχώς θα αυξάνονται. Η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία επιτείνει της κατάσταση αυτή. Λύση προφανώς δεν αποτελεί η κατάπτυστη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που πρέπει να καταργηθεί.

Εξάλλου, κάθε  πόλεμος γεννά πρόσφυγες και κάθε κρίση γεννά μετανάστες. Σαν χώρα δεν ξεχνάμε τους δικούς μας πρόσφυγες και τους δικούς μας μετανάστες που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο αύριο.

Σε περίπτωση που κληθούμε να υποδεχτούμε πρόσφυγες,η  Κέρκυρα θα πρέπει  να δείξει τον φιλόξενο χαρακτήρα που τη χαρακτηρίζει. Η κερκυραϊκή κοινωνία, εξάλλου, χαρακτηρίζεται από την πολυπολιτισμικότητα και τίποτα δεν έχει να φοβηθεί απ’ αυτή.

Η φιλοξενία δεν επιθυμούμε όμως να γίνει σε hotspot και δεν θέλουμε στο νησί μας να δημιουργηθεί μια νέα Μόρια. Οφείλουμε να δώσουμε άσυλο σε πρόσφυγες και μετανάστες και να εντάξουμε  όσους το επιθυμούν, μέσα από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Έχουμε ευθύνη να αντιμετωπίσουμε το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία που αντιμετωπίζει οποίος λέει το αυτονόητο. Οι πρόσφυγες δεν πρόκειται να βλάψουν κανένα πολιτισμό, εμείς μπορεί να βλάψουμε τον πολιτισμό μας κλείνοντας πόρτες σε ανθρώπινες ψυχές. Δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο Τουρισμό. Προβλήματα έχει δημιουργήσει  η κατάσταση με τα απορρίμματα, το οδικό δίκτυο και η ύδρευση του νησιού.Προβλήματα που κάθε χρόνο δυσφημίζουν τη Κέρκυρα και τους δημότες της.

Οι δημοκρατικοί πολίτες της Κέρκυρας θα είμαστε δίπλα στους πρόσφυγες και στα προσφυγοπούλα, δείχνοντας την αλληλεγγύη  και την αμέριστη συμπαράσταση μας. Το χαμόγελο αυτών των ανθρώπων είναι ο σημαντικότερος αγώνας που έχουμε να δώσουμε.