Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπορούν και οι Δήμοι Βόρειας & Νότιας Κέρκυρας να ενταχθούν στην πλατφόρμα ανακύκλωσης

Ανακύκλωση
10 Οκτωβρίου 2019 / 16:20
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στη δράση εκπαίδευσης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης του πολίτη, μέσω της πλατφόρμας ανακύκλωσης που ήδη «τρέχει»,

έχουν πλέον τη δυνατότητα να μπουν και οι Δήμοι Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας καθώς και ο Δήμος των Παξών.

Αν κάποιος Κερκυραίος μπει στην πλατφόρμα Followgreen, αλλά είναι κάτοικος του βόρειου ή του νότιου συγκροτήματος του νησιού, θα απογοητευθεί, καθώς θα διαπιστώσει ότι στους δήμους που συμμετέχουν είναι μόνον ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας (πρόσφατα μετονομασθείς σε Δήμο Κερκυραίων και Διαποντίων). Απότοκο της πρόσφατης διάσπασης, αφού το όλο πρότζεκτ έχει
δρομολογηθεί πριν από τη διαίρεση του ενιαίου δήμου. 

Το δικαίωμα χρήσης από τους πολίτες της διαδικτυακής πλατφόρμας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δημιουργία λογαριασμού κατοίκου /νοικοκυριού, συγκέντρωση πόντων επιβράβευσης μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες των συμμετεχόντων που εξαργυρώνονται σε τοπικές επιχειρήσεις με κουπόνια προσφορών, δημοσίευση ειδικών περιβαλλοντικών άρθρων, χαρτογράφηση και απεικόνιση των σημείων ανακύκλωσης του Δήμου σε ειδική ιστοσελίδα κ.ά.  

Όπως είπε στο enimerosi.com ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥΔΙΣΑ) Νομού Κέρκυρας, Σπύρος Ασπιώτης, σήμερα ενημέρωσε με επιστολή και ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους κατά τόπους Δημάρχους, έτσι ώστε να ζητήσει τη θετική τους ανταπόκριση και να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαδικασίες (μελέτη, συνοπτικός διαγωνισμός κ.λπ.). Από την πλευρά των δημάρχων, αυτό απαιτεί τον συντονισμό και την εξασφάλιση συνεργασίας με συμβεβλημένες επιχειρήσεις, οι οποίες θα παρέχουν τις ανάλογες προσφορές. Δεδομένου του έντονου ενδιαφέροντος που υπάρχει για ανακύκλωση, θεωρείται εύλογο από τον Σπύρο Ασπιώτη, να υπάρξουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.    

Εξ' ου και η ανακοίνωση του ΣΥΔΙΣΑ: «Σε συνέχεια της λειτουργίας, από 29/9/2019, της διαδικτυακής πλατφόρμας ανακύκλωσης στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Κέρκυρας προχώρησε στην ενημέρωση για τη δυνατότητα έναρξης ανάλογης δράσης στους υπόλοιπους δήμους του Νομού, δηλαδή στους Δήμους Βόρειας Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας και Παξών.
Η δράση αφορά στην οργάνωση δράσεων εκπαίδευσης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης του κοινού στο πλαίσιο ανάπτυξης διαδικτυακής πλατφόρμας ανακύκλωσης. Το έργο έχει ενταχθεί στον Π/Υ του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. με την υπ’ αριθμ. 21-4/2-10-2019 απόφαση του Δ.Σ. τού φορέα.
Με τη συγκεκριμένη δράση, οι Δήμοι -στο σύνολό τους- θα αποκτήσουν ένα χρήσιμο εργαλείο επιβράβευσης των ευαισθητοποιημένων σε θέματα ανακύκλωσης πολιτών, παρέχοντάς τους εκπτώσεις σε τοπικές επιχειρήσεις αλλά και σε επιχειρήσεις του ίδιου του Δήμου. Επιπλέον, θα εκπαιδεύσουν τους μαθητές ώστε να μάθουν να ανακυκλώνουν στην πράξη, μέσα από Σχολικούς Διαγωνισμούς Ανακύκλωσης».


Τη δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στηρίζει το Επιμελητήριο Κέρκυρας.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.