Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση με θέμα: «Αλληλεγγύη και Αντίσταση» στο Κτήριο Ασκληπιός Ιονίου Πανεπιστημίου

Friedrich – Ebert - Stiftung
08 Οκτωβρίου 2019 / 12:09
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Ίδρυμα Friedrich – Ebert - Stiftung στην Αθήνα, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής

Ιστορίας (ΑΣΚΙ), και το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης «Αλληλεγγύη και Αντίσταση. Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)» την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019, ώρα 19.00 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κτήριο «Ασκληπιός», Πλατεία Χρ. Τσιριγώτη, Κέρκυρα.

50 χρόνια και πλέον από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η έκθεση επικεντρώνεται στον ξεχασμένο εν πολλοίς αγώνα των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στη Δυτική Γερμανία εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος στην Αθήνα. Παράλληλα αναδεικνύει την υποστήριξη που παρείχε η γερμανική κοινή γνώμη στις ελληνικές αντιδικτατορικές δράσεις: γερμανικά κόμματα, συνδικάτα, πολιτικά ιδρύματα, μέσα ενημέρωσης στάθηκαν αλληλέγγυα και στήριξαν έμπρακτα τον αντιδικτατορικό αγώνα, συμβάλλοντας στον διεθνή αποκλεισμό της χούντας. Η έκθεση αποτίει φόρο τιμής στην ελληνική αντίσταση και παράλληλα επιδιώκει να στρέψει το βλέμμα - στη συγκυρία της σημερινής πολιτικής και οικονομικής κρίσης  - σε μια άγνωστη αλλά αξιομνημόνευτη σελίδα των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Στα εγκαίνια θα απευθύνουν χαιρετισμό ο κύριος Νίκος Παπαδημητρίου, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, ο κύριος Herbert Swoboda, Πρόεδρος του Διαπολιτισμικού Δικτύου Νεολαίας «Wilde Rose», ο κύριος Ulrich Storck, Διευθυντής του Ιδρύματος Friedrich – Ebert - Stiftung στην Αθήνα καθώς και ο κύριος Μίλτος Βασιλείου, Μάρτυρας του Αντιστασιακού Αγώνα. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

Χαιρετισμοί:
Νίκος Παπαδημητρίου, Αναπλ. Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Herbert Swoboda, Πρόεδρος του Διαπολιτισμικό Δίκτυο Νεολαίας «Wilde Rose»
Ulrich Storck, Διευθυντής του Ιδρύματος Friedrich – Ebert – Stiftung στην Αθήνα,
 Μίλτος Βασιλείου, Μάρτυρας του Αντιστασιακού Αγώνα (tbc)
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 Οκτωβρίου 2019. Ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ. – 19.00 μ.μ.
Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες:  Ίδρυμα Friedrich – Ebert – Stiftung Αθήνα, κα. Μόνικα Μπέργκ, τηλ. 210 722 44 670, [email protected], www.fes-athens.org

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.