Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο επίκεντρο -και- του Περιφερειακού Συμβουλίου το «Μεταναστευτικό / Προσφυγικό»

Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων
05 Οκτωβρίου 2019 / 14:06

Ακλόνητη στη θέση της για εξαίρεση των νησιών του Ιονίου από το κυβερνητικό σχέδιο για καταμερισμό 20.000 αιτούντων άσυλο σε δέκα Περιφέρειες της χώρας, εμφανίστηκε και πάλι η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Το «Μεταναστευτικό / Προσφυγικό» απασχόλησε σημαντικά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, σήμερα, Σάββατο 5 Οκτωβρίου, παρά το ότι δεν συμπεριλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης του σώματος, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ενημέρωσε τους περιφερειακούς συμβούλους για τις τελευταίες εξελίξεις εκφράζοντας για μια ακόμα φορά τις σοβαρές επιφυλάξεις της αναφορικά με τον καταμερισμό 20.000 αιτούντων άσυλο σε δέκα Περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και αυτή των Ιονίων Νήσων.

Η κα Κράτσα-Τσαγκαροπούλου εμφανίστηκε ακλόνητη ως προς την -εκπεφρασμένη από την πρώτη στιγμή- θέση της, την οποία άλλωστε υπερασπίστηκε και χθες μιλώντας στο enimerosi.com και η οποία θέλει την Περιφερειάρχη να επιθυμεί την εξαίρεση των νησιών του Ιονίου από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, εξάλλου, επεσήμανε πως δεν έχει νεότερη ενημέρωση για το πλάνο της κυβέρνησης, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση, όχι μόνο προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήαων, αλλά προς οποιαδήποτε Περιφέρεια της χώρας. Απαντώντας μάλιστα, σε ερώτημα του επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.» και τέως Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, η κα Κράτσα-Τσαγκαροπούλου τόνισε πως δεν γνωρίζει τίποτα απολύτως για τον καταμερισμό των αιτούντων άσυλο σε δέκα Περιφέρειες (πλην αυτών Βορείου Αιγαίου, Νοτιού Αιγαίου και Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης).

Από τη δική της πλευρά, η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης για τα Ιόνια Νησιά», Αλεξάνδρα Μπαλού, τόνισε πως μείωση των προσφυγικών ροών θα υπάρξει μόνο με κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, αλλά και αυτής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η κα Μπαλού, εξάλλου, υπογράμμισε ότι όσο πραγματοποιούνται πολεμικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να εξαλειφθεί το φαινόμενο των προσφυγικών ροών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι τόνοι ανέβηκαν, όταν η Αλεξάνδρα Μπαλού κάλεσε την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσγκαροπούλου ν' ανακαλέσει τον χαρακτηρισμό «παράνομοι μετανάστες» (σ.σ. «κοινώς αποκαλείτε τους ανθρώπους «λαθρομετανάστες» κάτι που είναι ανεπίτρεπτο», είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της «ΛΑ.ΣΥ. για τα Ιόνια Νησιά» απευθυνόμενη προς την Περιφερειάρχη).

Η Αλεξάνδρα Μπαλού, εξάλλου, σημείωσε ότι κέντρα όπως αυτό της Μόριας, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, δεν μπορούν ν' αποτελέσουν κομμάτι της λύσης, καθώς χρειάζονται κέντρα φιλοξενίας για τους πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο.