Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπό βροχή η τελετή μνήμης των Σέρβων στο Βίδο (video -photos)

Βίδο
26 Σεπτεμβρίου 2019 / 11:52

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα απειλητικά σύννεφα δεν ακύρωσαν την προγραμματισμένη, ετήσια τελετή μνήμης των Σέρβων, που φέτος συνοδεύτηκε από δυνατή μπόρα.

Στο Σέρβικο Μαυσωλείο στο Βίδο, στο καθιερωμένο ραντεβού μνήμης, το «παρών» έδωσε πολυμελής σερβική αποστολή και οι κερκυραϊκές αρχές.

Στις φετινές εκδηλώσεις, την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σερβίας εκπροσώπησε   ο Υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης, Κοινωνικών Θεμάτων και Θεμάτων Βετεράνων Ζόραν Τζόρτζεβιτς, ενώ  παρευρέθησαν ο Υπουργός Υγείας Ζόραν Λόντσαρ και ο Υφυπουργός Εργασίας Νέναντ Νέριτς. Επίσης παρέστη  ο κ. Μίλοραντ Ντόντικ είναι  Σερβικό μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας  - Ερζεγοβίνης.    




Η ομιλία της Δημάρχου  Κεντρικής Κέρκυρας  και  Διαποντίων Νήσων Μερόπης Υδραίου: 

«Αγαπητοί φίλοι
Είναι μεγάλη ημέρα  η σημερινή  για τους Λαούς μας.
Σ' αυτό το χώρο,  μπροστά από το μαυσωλείο-οστεοφυλάκιο,  που ανεγέρθη στη μνήμη  όλων αυτών που χάθηκαν, ξυπνάνε  μνήμες,  από μια   πολύ σκληρή περίοδο για το Λαό της Σερβίας.
Σ΄ αυτό το νησί,   που  αποτελεί σημείο ετήσιας συνάντησης, τιμούμε αυτούς που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής, του Σερβικού Στρατού στην Κέρκυρα, την περίοδο 1916 – 1918 και στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα, αλληλεγγύης  και ανθρωπισμού σε ολόκληρο  τον κόσμο.
Τα ιστορικά γεγονότα είναι γνωστά.  Πριν εκατό   χρόνια   στην Κέρκυρα γράφτηκε, μια σημαντική    σελίδα της πολιτικής ιστορίας της Σερβίας.
150.000  και πλέον  Σέρβοι  στρατιώτες και πολίτες είχαν μεταφερθεί στο νησί μας από  τις 18 Ιανουαρίου   έως τις 21 Φεβρουαρίου  του 1916 με συμμαχικά πλοία από το λιμάνι  Αυλώνα της Αλβανίας.
Σ’ αυτήν την ευαίσθητη γωνιά της Ευρώπης,  ξαναζωντάνεψε, το σερβικό κράτος,  με τη λειτουργία σχολείων, αθλητικών συλλόγων,  καταστημάτων  και την  έκδοση  χαρτονομίσματος  και εφημερίδας .   
Σ ΄αυτόν τον τόπο δομήθηκαν ανθρώπινες σχέσεις και άρρηκτοι δεσμοί. Οι πρόγονοί σας, ενσωματώθηκαν στην κερκυραϊκή ζωή.  Έκαναν το νησί μας δεύτερη πατρίδα τους, κρατώντας με τον τρόπο τους, ζωντανή τη φλόγα της μνήμης. Και οι Κερκυραίοι, από τη δική τους πλευρά, στάθηκαν στο πλάι  τους, τους στήριξαν και τους έδωσαν την ανάσα που χρειάζονταν μέχρι να ξαναγυρίσουν στην πατρίδα.
Οι ανθρώπινες σχέσεις που γεννήθηκαν στις δύσκολες καμπές της ιστορίας, παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο. Είμαστε περήφανοι που  αποτελούμε ένα κομμάτι  της δικής σας ιστορία, Είμαστε περήφανοι που οι πρόγονοί μας στήριξαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια   το Λαός σας  και βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να συνεχίσουμε και να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις  φιλίας και συνεργασίας.  Είναι μια σχέση ζωντανή, που με κάθε ευκαιρία δείχνει τις στέρεες βάσεις που οικοδομήθηκε.
Η Κέρκυρα αποτελεί την αφετηρία της μεγάλης   προσπάθειας, ανασυγκρότησης του Σερβικού Κράτους ύστερα από τα δεινά που υπέστη στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Ανεπίσημα, για δυο χρόνια έγινε η πρωτεύουσα της Σερβίας. Το κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου φιλοξένησε τη Βουλή, ενώ το ξενοδοχείο «Bella Venezia» την  εξόριστη  Σερβική Κυβέρνηση
Από το 1916 έως το 1918 ο Σερβικός Στρατός διαμόρφωσε 28 στρατιωτικά νεκροταφεία, τα οποία βρίσκονταν στα στρατόπεδα των μεραρχιών στα Γουβιά, τον Ύψο, τη Στρογγυλή, τη Μεσογγή, τον Άγιο Ματθαίο, τα Βραγγανιώτικα, το Κατωμέρι,  και στο Δημοτικό Νεκροταφείο της πόλης.
Χιλιάδες τάφοι βρίσκονται σπαρμένοι σ’ ολόκληρη την Κέρκυρα, αδιάψευστοι μάρτυρες της τραγικής δοκιμασίας ενός ολόκληρου Λαού και της υπέρτατης θυσίας στον αγώνα για την επιβίωση, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.
Στα τρία χρόνια παραμονής τους στην Κέρκυρα, οι Σέρβοι στρατιώτες, δημιούργησαν θερμούς δεσμούς φιλίας με τους κατοίκους. Ενσωματώθηκαν στον Κερκυραϊκό τρόπο ζωής και κέρδισαν αμέσως τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη των Κερκυραίων.
Το ήπιο μεσογειακό κλίμα,  η κατάλληλη ιατρική  φροντίδα και η διατροφή, οι καινούργιες στολές, αλλά πάνω απ’  όλα οι εγκάρδιες  σχέσεις με τον τοπικό πληθυσμό,  συνέβαλαν στη θεαματική ανάρρωση  του σερβικού  στρατού.
Αυτή η μεγάλη προσφορά του λαού μας, εκείνη την περίοδο  αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα  στοιχεία της φιλίας και της  συνεργασία μεταξύ των δυο λαών τα χρόνια που ακολούθησαν,  μέχρι τις μέρες μας.
Οι δύσκολες ιστορικές στιγμές διαφυλάσσουν τις μνήμες, αλλά δε σταματούν την εξέλιξη, γιατί χωρίς αυτήν θα βασίλευε ένα κλίμα πένθους και ηττοπάθειας. Οι Λαοί μας όμως, έχουν μάθει να βγαίνουν νικητές και να θρηνούν τα θύματά τους σιωπηλά και με αξιοπρέπεια.
Στη μνήμη λοιπόν όλων αυτών που χάθηκαν, ανεγέρθη το 1936 το μαυσωλείο-οστεοφυλάκιο, που βρίσκεται μπροστά μας, εδώ τοποθετήθηκαν τα οστά των Σέρβων στρατιωτών, που είχαν ταφεί στο Βίδο εκείνη την περίοδο.
Η δημιουργία του Σερβικού Μουσείου στην οδό Μουστοξύδου, σε κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος Κερκυραίων, αποτελεί συνέχεια της μακραίωνης σχέσης που μας ενώνει.
Σε εποχές δύσκολες που δοκιμάστηκε ο Σέρβικος Λαός, οι Κερκυραίοι τάχθηκαν στο πλάι του, συνεχίζοντας να στηρίζουν τους παραδοσιακούς τους φίλους.
Το 2016  στο  περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια,   υπογράψαμε την πρώτη φάση αδελφοποίησης με το Νόβισαντ , που προστέθηκε σε σειρά άλλων πόλεων  με τις οποίες είμαστε αδελφοποιημένοι,  όπως είναι το Βελιγράδι, το Κρούσεβατς, το Αλεξάντροβατς, το Ζέμουν, και την Τσαγέτινα.   Σήμερα, με κάθε ευκαιρία, αντιπροσωπεία του Δήμου μας επισκέπτεται την πατρίδα σας. Σέρβοι μαθητές έρχονται εδώ κάθε χρόνο για να  γνωρίσουν ένα κομμάτι της ιστορίας τους.

Ο Δήμος  Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, θα συνεχίσει και θα διευρύνει τις επαφές και μ’ άλλες πόλεις της Σερβίας, συμβάλλοντας έτσι, στη διατήρηση αυτής της μακρόχρονης και σταθερής σχέσης.
Μοιραζόμαστε πολλά κοινά στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο ότι ουδέποτε πολεμήσαμε  μεταξύ μας. Πάντα  βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά.
Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι οι Λαοί  μας πρωτοστάτησαν  στη μεγάλη ιστορική αλλαγή που αντικατέστησε τις παλιές αυτοκρατορίες με τα σύγχρονα έθνη - κράτη.   Με λίγα λόγια, οι Έλληνες και οι Σέρβοι είναι δυο Λαοί που έχουν όχι μόνο μακραίωνη ιστορία αλλά και καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση των μετα - οθωμανικών Βαλκανίων της νεότερης εποχής. 
Οι σχέσεις των δυο κρατών μας είναι φιλικές, αδελφικές, δεν είναι μόνο σχέσεις καλής γειτονίας ή ιστορικών παραδόσεων. Πιστεύουμε πως η συνεργασία μας τώρα, για να επιτευχθεί η είσοδος της Σερβίας στην Ε.Ε. στηρίζεται ακριβώς από αυτή την κοινή θέληση. Να μπορέσει και η χώρα σας να σταθεί όρθια μετά από μια μεγάλη περιπέτεια, που περάσατε .
Οραματιζόμαστε την μελλοντική Ευρώπη πολιτικά ισχυρότερη και γεωγραφικά διευρυμένη.  Πιστεύουμε   σε μια Ευρώπη ανοιχτή σε εκείνους τους Λαούς που προσβλέπουν σε αυτήν για ένα καλύτερο μέλλον.
Θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων. Η προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτελέσει μέχρι σήμερα – και εξακολουθεί να αποτελεί – τον καταλύτη, το ισχυρό κίνητρο που έχουν ανάγκη οι χώρες της περιοχής μας, για την εμπέδωση της σταθερότητας και  την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών. Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής αποτελεί την ισχυρότερη εγγύηση για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της γειτονιάς μας
Ας αντλήσουμε δύναμη και διδάγματα από εκείνη την περίοδο για ένα καλύτερο μέλλον. Με οδηγό τη μνήμη, τη γνώση της ιστορίας και τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.
Από αυτόν εδώ τον τόπο, να στείλουμε ένα μήνυμα. Για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων.  Η αλληλεγγύη και η συνεργασία μεταξύ των Λαών, μπορεί να κάνει έναν κόσμο καλύτερο
Έχω τη μεγάλη τιμή και χαρά να σας καλωσορίσω για ακόμη μία φορά στην Κέρκυρα, να αποτίσουμε από κοινού φόρο τιμής στην μνήμη όλων αυτών, που πολέμησαν και θυσιάστηκαν,  προσφέροντας σε μας το μεγάλο αγαθό της ελευθερίας»

                                                                               
Στην Κέρκυρα γράφτηκε μια σημαντική σελίδα της πολιτικής ιστορίας της Σερβίας. Σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα, τον Απρίλιο του 1916, στο νησί της Κέρκυρας βρισκόταν 150.000 Σέρβοι στρατιώτες και πολίτες που μεταφέρθηκαν από τις 18 Ιανουάριου 1916 έως τις 21 Φεβρουαρίου, με συμμαχικά πλοία από το λιμάνι Αυλώνα της Αλβανίας.
Η φροντίδα και οι εγκάρδιες σχέσεις με τον τοπικό πληθυσμό, συνέβαλαν στη θεαματική ανάρρωση του σερβικού στρατού.
Αυτή η μεγάλη προσφορά τότε του κερκυραϊκού λαού, αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της φιλίας και της συνεργασία μεταξύ των δυο λαών τα χρόνια που ακολούθησαν, μέχρι σήμερα.

Στη μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν, ανεγέρθη το 1936 στο Βίδο, το μαυσωλείο, οστεοφυλάκιο, ενώ ο δήμος Κέρκυρας προχώρησε επίσης και στη δημιουργία του Σερβικού Μουσείου στην οδό Μουστοξύδου, σε δημοτικό κτήριο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ