Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκαστος εφ΄ ω ετάχθη

editorial
25 Σεπτεμβρίου 2019 / 13:55

Δεν είναι κακές οι συνεργασίες ούτε οι τακτικές συμμαχίες. Όμως οι σύμμαχοι και οι συνεργαζόμενοι, κι αυτό είτε το έχει προβλέψει ο νομοθέτης είτε όχι, αποκαλύπτουν έτσι τις στρατηγικές τους συγγένειες, στη βάση των οποίων συγκλίνουν συνοδοιπορώντας.

Ούτε αυτό είναι κακό βεβαίως. Αρκεί να μην εμφανίζεται κανείς συναινετικός σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές το πρωί και κακέκτυπο του Άρη Βελουχιώτη το βράδυ!
Επίσης, πέραν των δοξασιών περί του κοινού καλού και τις αναφορές στα ζητήματα που μας ενώνουν, η δημοκρατική λειτουργία των κοινωνικά διαιρεμένων κοινωνιών, ζητάει το φρεσκάρισμα των διαχωριστικών πολιτικών γραμμών. Και τούτο με όρους διαφορετικού οράματος και έτσι υποδείγματος για τις σχέσεις, τα πρόσωπα και τα πράγματα.
Εν ολίγοις, η περίοδος που διανύουμε, η «καθαρή» από εκλογικές αναμετρήσεις εφόσον μόλις προσφάτως έκλεισαν όλες οι κάλπες, παρέχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, κυριολεκτικώς ένθεν κακείθεν.
Παγιωμένα σχήματα, ατελή και υπό διαμόρφωση, οφείλουν να ξαναπαρουσιαστούν με την στρατηγική τους και να περιγράψουν τις τρέχουσες τακτικές που θα τους οδηγήσουν σ΄ αυτήν, κατά μόνας ή και με παρέα.
Δίχως αλαζονείες και μεγαλοστομίες αλλά μετά λόγου γνώσεως, η νέα εποχή που εξελίσσεται και τεχνολογικώς εντυπωσιακά, θα αποκαταστήσει τις συντεταγμένες των πόλων του κινήματος με βάση όλα τα νέα δεδομένα, πολιτικά και με την ευρεία έννοια πολιτισμικά.