Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων του «ΠΡΩΤΕΥΣ» (photos)

Οθωνοί
22 Σεπτεμβρίου 2019 / 12:21

Ήταν το πρώτο Ελληνικό Υ/Β που απωλέσθη κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στις 29 Δεκεμβρίου 1940

ΟΘΩΝΟΙ (ΚΕΡΚΥΡΑ).  Τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, στους Οθωνούς, το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων του Υποβρυχίου (Υ/Β) «ΠΡΩΤΕΥΣ».



Το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν ο Βουλευτής Κέρκυρας με τη Νέα Δημοκρατία, Στέφανος Γκίκας, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Μερόπη Υδραίου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.





Η ιστορία του «ΠΡΩΤΕΥΣ»:

Την 29η Δεκεμβρίου 1940, το Υποβρύχιο «ΠΡΩΤΕΥΣ» εκτελώντας περιπολία στην Αδριατική Θάλασσα, στις προσβάσεις του λιμένος της Αυλώνας, εντόπισε εχθρική νηοπομπή, αποτελούμενη από τα ιταλικά Μεταγωγικά πλοία «SARDEGNA«, «ITALIA» και «PIEMONTE», τα οποία συνοδεύονταν από το ιταλικό Τορπιλοβόλο «ANTARES».



Η νηοπομπή είχε αποπλεύσει από την Αυλώνα της Αλβανίας, με τελικό προορισμό το Μπρίντιζι της Ιταλίας. Το Υ/Β με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Μ .ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΝΤΗ, επιτέθηκε με τορπίλες εναντίον της νηοπομπής καταφέρνοντας να βυθίσει το οπλιταγωγό «SARDEGNA».

Μετά την εξαπόλυση των τορπιλών του, έχασε το καταδυτικό του βάθος, με αποτέλεσμα να ανέλθει στην επιφάνεια και να εμβολισθεί από το Τορπιλοβόλο «ANTARES».



Το «ΠΡΩΤΕΥΣ» βυθίσθηκε αύτανδρο παίρνοντας μαζί του στον υγρό του τάφο τα 48 μέλη του πληρώματος.  Ήταν το πρώτο Ελληνικό Υ/Β που απωλέσθη κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και η απώλειά του αποτέλεσε σημείο αναφοράς του Ναυτικού μας αγώνα έναντι του Ναζισμού και του Φασισμού.


* οι φωτογραφίες είναι από τη σελίδα του Βουλευτή Κέρκυρας με τη ΝΔ, Στέφανου Γκίκα, στο Facebook