Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στροφή στην ποιότητα, μικρότερη φορολογία & εκπαίδευση για τον ελληνικό Τουρισμό

20 Σεπτεμβρίου 2019 / 08:15

Στους βασικούς άξονες του Υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνονται η έμφαση στην ποιότητα των τουριστών (και όχι στις αφίξεις), η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών, η αύξηση των συντελεστών δόμησης και η στοχευμένη τουριστική εκπαίδευση

ΑΘΗΝΑ.  Μεγαλύτερη έμφαση στην ποιότητα και όχι στον αριθμό των αφίξεων θέλει να δώσει το υπουργείο Τουρισμού, το οποίο ετοιμάζει μία σειρά από πρωτοβουλίες για τομείς όπως είναι ο θεματικός τουρισμός, η εκπαίδευση αλλά και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.

«Η χρονιά ξεκίνησε νωθρά αλλά δείχνει ότι θα κλείσει με αύξηση. Αυτό όμως που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι δε θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε, τόσο πολύ στις αφίξεις, όσο στην ποιότητα» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου.

Τόσο ο κ. Θεοχάρης όσο και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας τόνισαν ότι θα πρέπει να κάνουμε στροφή στην ποιότητα και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό το προϊόν της χώρας. Επίσης, ο υπουργός σημείωσε ότι στα πλάνα περιλαμβάνονται και κινήσεις στο ζήτημα που υπάρχει με την αξιοπιστία των δεδομένων που σχετίζονται με τον ελληνικό τουρισμό.

Ο υπουργός έκανε, εξάλλου, λόγο για διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με το υπουργείο Οικονομικών με ζητούμενο την αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών.

Στις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει το υπουργείο περιλαμβάνεται η κατάθεση νομοσχεδίου για τον καταδυτικό τουρισμό αλλά και νομοσχεδίου που θα σχετίζεται με την τουριστική εκπαίδευση, ένα θέμα που επίσης δείχνουν ότι δίνει έμφαση το υπουργείο Τουρισμού.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, Μάνο Κόνσολα, θα επιδιωχθεί η πλήρης μετεξέλιξη των ξενοδοχειακών σπουδών ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές. Το υπουργείο θα προχωρήσει φέτος στην ίδρυση της Σχολής Ξεναγών στη Θεσσαλονίκη, η οποία θα προστεθεί σ΄αυτήν της Αθήνας, ενώ οι υπόλοιπες θα ιδρυθούν την επόμενη χρονιά.

Παράλληλα θα υπογραφούν μνημόνια συνεργασίας με τα οκτώ Πανεπιστήμια, στα οποία έχουν δημιουργηθεί σχετικά τμήματα. Μνημόνιο συνεργασίας θα υπογραφεί και με την ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να υπάρξει σαφής διερεύνηση ουσιαστικών στοιχείων για τον τουρισμό.

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε και στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σημειώνοντας ότι έχει γίνει η σχετική προεργασία και θα υπάρξουν σχετικές κινήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι πλέον κομμάτι του ελληνικού τουρισμού. Επίσης, υποστήριξε ότι όσον αφορά τα φορολογικά ζητήματα θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο τουρισμός είναι ένα εξαγώγιμο προϊόν και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα.

Αναφορά έγινε και στο θέμα του Brexit, δεδομένου ότι η βρετανική αγορά είναι από τις πιο σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου είναι αρμοδιότητα. Όσον αφορά πάντως τις αφίξεις, οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2019 ήταν γι’ αυτή τη χρονιά ότι οι αφίξεις θα ήταν πτωτικές, σε διψήφιο ποσοστό, κοντά στο 10% και είναι σίγουρα ενθαρρυντικό ότι ήδη βρισκόμαστε σε θετικό πρόσημο. Συνολικά η λογική της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το συγκεκριμένο θέμα είναι η λογική της αμοιβαιότητας κι επιπλέον ότι δεν θέλουμε να δυσκολέψουμε τις αφίξεις των Βρετανών, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό πολλά θα εξαρτηθούν και από την πολιτική που θα ακολουθηθεί τόσο από πλευράς της ΕΕ όσο και της Βρετανίας».

Αναφορικά με την αύξηση του Συντελεστή Δόμησης για τις τουριστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, οι προτάσεις έχουν ήδη δοθεί στις υπηρεσίες για σχολιασμό και η τελική μορφή τους θα παρουσιαστεί εντός του φθινοπώρου.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στο αναμενόμενο νέο χωροταξικό για τον τουρισμό. Πάντως και το υπουργείο Περιβάλλοντος εμφανίζεται πρόθυμο να δώσει ώθηση στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. 


πηγή:  CNN Greece & Ethnos.gr