Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας: «Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν δόθηκε η δέουσα σημασία στο έργο των Εργατικών Κατοικιών της Κέρκυρας»

Γκίκας Στέφανος
19 Σεπτεμβρίου 2019 / 13:11

«Μετά από εντολή του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και την σύμφωνη γνώμη του Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρου Πρωτοψάλτη, προωθείται επιτέλους η τροποποίηση της ΚΥΑ ώστε να ολοκληρωθεί το έργο του αγωγού»

ΚΕΡΚΥΡΑ.   Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας,, Στέφανος Γκίκας.

Παράλληλα, για το ζήτημα των Εργατικών Κατοικιών πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας και με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Όπως ενημέρωσε με σχετικό δελτίο Τύπου ο κος Γκίκας:

«Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι αλλαγές που φέρνει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, ασφαλιστικά θέματα, αλλά και το σοβαρό ζήτημα των Εργατικών Κατοικιών στην Κέρκυρα.

Σε ότι αφορά το πολύ σοβαρό ζήτημα της υπερβολικής καθυστέρησης των Εργατικών Κατοικιών, ο Βουλευτής ενημερώθηκε πως μετά την Ερώτηση που είχε κατατεθεί σε συνεργασία του κ. Γκίκα με τον Γιάννη Βρούτση τον Νοέμβριο του 2018, κινήθηκαν οι διαδικασίες τόσο στο Υπουργείο Εργασίας όσο και στον ΟΑΕΔ.

Όπως έγινε γνωστό, τον Φεβρουάριο του 2019, ο ΟΑΕΔ απέστειλε προς το Υπουργείο Εργασίας έγγραφο με το οποίο ζητούσε τηντροποποίηση της ΚΥΑ 57550/2243 για την χρηματοδότηση από τον ΟΑΕΔ του έργου κατασκευής αγωγού μεταφοράς λυμάτων από τον οικισμό του τ. ΟΕΚ ΚΕΡΚΥΡΑ V στην Ε.Ε.Λ. Πέλεκα – Συναράδων.

Εν συνεχεία, τον Απρίλιο του 2019, το Υπουργείο Εργασίας σε απαντητικό έγγραφο ζήτησε διευκρινήσεις από τον ΟΑΕΔ, από τις οποίες αποκαλύπτεται το «αλαλούμ» που επικράτησε επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ του αρμοδίου Υπουργείου, του ΟΑΕΔ και του Δήμου Κέρκυρας την τριετία Μάρτιος 2016 – Μάρτιος 2019.

Χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίστηκε το έργο επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός, ότι στο από 24-4-2019 έγγραφό του, το Υπουργείο Εργασίας ζητώντας διευκρινήσεις από τον ΟΑΕΔ για την ανάγκη τροποποίησης της ΚΥΑ 57550/2243, διερωτάται για ποιο λόγο αυτή δεν έχει ενεργοποιηθεί ούτε τροποποιηθεί, καθώς εκδόθηκε στις 2-3-2016!

Συνεπώς, το Υπουργείο Εργασίας δεν είχε καμία απολύτως εικόνα επί του ζητήματος επί μία τριετία.

Τελικώς, ο ΟΑΕΔ έδωσε τις απαιτούμενες διευκρινήσεις στις 3 Μαΐου 2019, ωστόσο, από τότε δεν υπήρξε περαιτέρω εξέλιξη.

Κατόπιν των ανωτέρω, με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργού, Γιάννη Βρούτση και του Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρου Πρωτοψάλτη, δρομολογείται η τροποποίηση της ΚΥΑ, ώστε  να απεμπλακεί το συντομότερο η ολοκλήρωση του έργου.



Σε συνέχεια των συναντήσεων ο Στέφανος Γκίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχα μία μακρά συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και εν συνεχεία με τον νέο Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, με αντικείμενο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του έργου των Εργατικών Κατοικιών στην Κέρκυρα.

Από τον έλεγχο του φακέλου διαπιστώσαμε ότι επί πολλούς μήνες «παίχτηκε ένα γραφειοκρατικό πινγκ – πονγκ» μεταξύ του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Εργασίας, με το τελευταίο έγγραφο να χρονολογείται τον Μάιο του 2019, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί η διαδικασία, η οποία είχε ως στόχο την τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ.

Πρόκειται για την Κοινή Υπουργική Απόφαση 57550/2243 που αφορά στην χρηματοδότηση από τον ΟΑΕΔ του έργου κατασκευής αγωγού μεταφοράς λυμάτων από τον οικισμό του τ. ΟΕΚ Κέρκυρα V (Αγ. Ιωάννης) στην Ε.Ε.Λ. Πέλεκα – Σιναράδων καθώς και συναφών εγκαταστάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 1,9 εκατ. ευρώ.

Μετά από εντολή του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και την σύμφωνη γνώμη του Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρου Πρωτοψάλτη, προωθείται επιτέλους η τροποποίηση της ΚΥΑ ώστε να ολοκληρωθεί το έργο του αγωγού.

Εν συνεχεία, θα ακολουθήσει η έγκριση της προγραμματικής σύμβασης από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, την ΔΕΥΑΚ και το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, η συμπληρωματική σύμβαση με τον εργολάβο και τελευταίο στάδιο θα αποτελέσει ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να προχωρήσει το έργο του αγωγού.

Δεν πρόκειται να δώσω χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, από το Υπουργείο Εργασίας και από τον ΟΑΕΔ θα προωθηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για να δημοπρατηθεί σύντομα το έργο.

Πάντως,δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ (η οποία είναι διαθέσιμη) αποδεικνύεται, ότι από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας δεν δόθηκε η δέουσα σημασία σε ένα κοινωνικό έργο το οποίο ταλαιπωρεί την κοινωνία της Κέρκυρας την τελευταία πενταετία…»


Αναφορικά με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχε ο κ. Γκίκας από τον Υπουργό Εργασίας, δήλωσε:

«Ο Αναπτυξιακός Νόμος ανήκει στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την ανάταξη της Οικονομίας της Χώρας. Πρόκειται για μεταρρυθμίσειςπου θα επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στην Ανάπτυξη και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ θα αυξήσουν και τους μισθούς.

Ιδιαίτερης σημασίας έχει όμως η «μεταμόρφωση» της αγοράς εργασίας, καθώς αυτή αναμένεται να μπει επιτέλους σε κανονικό καθεστώς με κυρίαρχη τηνπλήρη απασχόληση.

Πρόκειται για τις αλλαγές που χρειαζόμαστε και θα τις εφαρμόσουμε, προκειμένου να έρθει η Ανάπτυξη την οποία έχει ανάγκη τόσο η Οικονομία όσο και η κοινωνία μας».