Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φορτσάκης: Αντίσταση στην προσπάθεια αφελληνισμού

ΝΔ
05 Ιουλίου 2016 / 15:14

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην αίθουσα συνεστιάσεων στο Φαληράκι μίλησε χθες ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών βουλευτής επικρατείας- συντονιστής μορφωτικών υποθέσεων της Ν.Δ.,

μετά από πρόσκληση του πρώην βουλευτή Στεφ. Γκίκα και στα πλαίσια μιας σειράς δράσεων σε όλη την ελληνική περιφέρεια, ύστερα από σχετική πρωτοβουλία του Κ. Μητσοτάκη. Το θέμα εστιάστηκε στα θέματα της Παιδείας και στον τρόπο που τα χειρίστηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά τους 18 μήνες της διακυβέρνησης της. Η κατάπτωση της Παιδείας είναι ένα μέρος, τόνισε, της γενικής αποσάθρωσης, αδιαφορίας κι αυθαιρεσίας που σαρώνει τη χώρα. Νόμοι και υπουργικές αποφάσεις με ένταξη αλλαγών της τελευταίας στιγμής περνάνε με την τεχνική του ιού, δημιουργώντας ένα κουβάρι στην Παιδεία, που προέρχεται τόσο από την ιδεοληψία των κυβερνώντων, όσο και από την ανικανότητα και την ενίσχυση με άκριτο τρόπο του κομματοκρατικού μηχανισμού. Η ίδια αυτή κομματοκρατία σε συνδυασμό με την αναξιοκρατία και την πολιτική παραπλάνηση φέρνουν την εξίσωση προς τα κάτω στον τομέα της Παιδείας.

Αριστεία & αξιοκρατία

Οι τομείς που πλήττονται περισσότερο, τόνισε είναι η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όπου η άρνηση για εκσυγχρονιστικές μεθόδους, η μείωση των ωρών διδασκαλίας, η μείωση του βαθμού προαγωγής, η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και η άρνηση τέλος της αριστείας θα βυθίσουν το παιδαγωγικό μας σύστημα σε ακόμα πιο θολά νερά. Ειδικά για την αριστεία ο κ. Φορτσάκης τόνισε, πως η κυβέρνηση την έχει ταυτίσει με έναν άρρωστο ανταγωνισμό, στην πραγματικότητα όμως είναι η ίδια η ουσία της αξιοκρατίας, αφού όλοι ξεκινάνε στην ίδια βάση και μάλιστα στην εκκίνηση ενισχύονται οι ασθενέστεροι, όμως η άφιξη δεν θα πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση δεδομένη για όλους.
Στον πανεπιστημιακό χώρο η επαναφορά των αιώνιων φοιτητών, η απέχθεια προς την ιδιωτική πρωτοβουλία και η ενθάρρυνση των καταλήψεων από εξωπανεπιστημιακά στοιχεία σημαίνει ακόμα ένα βήμα στην οπισθοδρόμηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

θρησκεία & γλώσσα

Εκείνο ωστόσο που θεωρήθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνο από τον κ. Φορτσάκη είναι η επίμονη προσπάθεια, από την πλευρά της κυβέρνησης, αφελληνισμού της χώρας. Οι δυο βασικοί πυλώνες του ελληνισμού (θρησκεία και γλώσσα)  βάλλονται συστηματικά και υπόγεια από την κυβέρνηση που με όργανο το εκπαιδευτικό σύστημα προσπαθεί να αποποιηθεί τα κυρίαρχα γνωρίσματα του έθνους μας. Η αποσιώπηση ή και ο υποβιβασμός σημαντικών ιστορικών γεγονότων, η επιμονή στην κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών, ο ευτελισμός της γλώσσας είναι αυτά που θα οδηγήσουν τελικά στην οριστική απώλεια της ταυτότητάς μας. Σε αυτό- είπε- οφείλουμε να αντισταθούμε με σθένος και την ίδια άποψη συμμερίστηκαν και υποστήριξαν πανεπιστημιακοί φορείς, που έλαβαν αμέσως μετά το λόγο.