Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διακοσμητικό πλέον το δημοτικό συμβούλιο, λέει η Λα.Συ. Βόρειας Κέρκυρας

Δήμος Βόρειας Κέρκυρας
09 Σεπτεμβρίου 2019 / 08:17

Απείχε από τις ψηφοφορίες στις δημαιρεσίες της Κυριακής, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή της στο νομοθετικό πλαίσιο περί κυβερνησιμότητας

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Η πρώτη και ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για την εκλογή των μελών του προεδρείου του και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη.  
Από τις ψηφοφορίες απείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Πορείας προς το Βοριά. 

«Το νομοθετικό πλαίσιο, επί της ουσίας δίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα ρόλο διακοσμητικό» αναφέρει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόρειας Κέρκυρας. Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:
  • Για το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ορισμένο από το νόμο ότι τα τρία μέλη θα προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τις τρεις πρώτες παρατάξεις και μάλιστα σε συγκεκριμένες θέσεις. Έτσι οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν, στο πλαίσιο μιας αντιδημοκρατικής διαδικασίας, ουσιαστικά να συμπληρώσουν ονόματα.
  • Για τις δύο επιτροπές, Οικονομική και Ποιότητας ζωής. Οι αλλαγές, που έγιναν μέσα στον Αύγουστο από την κυβέρνηση της ΝΔ, δίνουν την απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη του Δημάρχου και επί της ουσίας αλλοιώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Πριν ακόμη πάμε στην ψηφοφορία όλοι γνωρίζαμε ποιες παρατάξεις θα κατείχαν τις έδρες των επιτροπών και απλά έμενε και πάλι η συμπλήρωση των ονομάτων. Το αποτέλεσμα είναι η Λαϊκή Συσπείρωση, αν και δικαιούνταν με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα έδρα, έμεινε εκτός αυτών των επιτροπών. Αντίθετα, η παράταξη του Δημάρχου, αν και έλαβε το 46% στις εκλογές, η εκπροσώπησή της θα είναι σε ποσοστό 72% (!), αφού πήρε τις 5 από τις 7 έδρες. Η ΛΑ. ΣΥ. έκανε την πρόταση στο δήμαρχο να μην υλοποιήσει το αντιλαϊκό πλαίσιο και να κάνει αναλογική κατανομή των εδρών. Αν και αυτή η πρόταση δεν θα στερούσε από την παράταξή του την πλειοψηφία, ο Δήμαρχος δεν την δέχτηκε και επέλεξε να θωρακιστεί πίσω από το αντιδραστικό πλαίσιο εξασφαλίζοντας μία ασφαλή ευρύτατη πλειοψηφία και αποκλείοντας τη ΛΑ.ΣΥ. από τις επιτροπές. Τέλος δεν απάντησε και στο αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης να παρακολουθεί αυτές τις επιτροπές ατύπως.     
Το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν, νομίζουμε, αποκαλυπτικό των αντιλαϊκών και αντιδημοκρατικών προθέσεων της δημοτικής αρχής. Επαναλαμβάνουμε την εκτίμησή μας ότι πιθανότατα η παράταξη του δημάρχου θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε σύμπραξη με άλλη παράταξη. Μάλλον αυτή θα είναι η υποστηριζόμενη από τη ΝΔ. Το βέβαιο είναι πως στο Δημοτικό Συμβούλιο η αντιλαϊκή πολιτική έχει ευρύτατη πλειοψηφία και πως πολλά θα κριθούν στο επίπεδο της νομής της εξουσίας. Ίσως αυτό εξηγεί και το ότι ο Δήμαρχος ανακοίνωσε τους 3 από τους 4 αντιδημάρχους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι θα τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση και τον πρόσφατο όρκο των αιρετών της υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού. Παράλληλα θα εργαστεί και θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις της σε κάθε επίπεδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου μας.