Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αποτέφρωση αντί δεματοποίησης προτείνει ανοιχτά η Υδραίου

Υδραίου
01 Ιουλίου 2016 / 16:32

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Δεν είμαστε εισαγγελείς. Δεν καταδικάζουμε. Ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να κρίνει, να ελέγχει, να επερωτά, να κατακρίνει αλλά όχι να καταδικάζει» σημείωσε η επικεφαλής της παράταξης «Κερκυραίων Δήμος» Μερόπη Υδραίου στη συνέντευξη τύπου της 1ης Ιουλίου, εκθέτοντας τη θέση της για την περιρρέουσα στοχοποιητική ατμόσφαιρα σε σχέση με το πρόβλημα των σκουπιδιών.

Η άμεση λύση
 
Η επιστράτευση του κρατικού, περιφερειακού, δημοτικού μηχανισμού αλλά και εθελοντικών ομάδων με στόχο την αποκομιδή των σκουπιδιών που βρίσκονται στους δρόμους και την μεταφορά και προσωρινή τους υγειονομική ταφή στους κατά τόπους ΧΑΔΑ των (πρώην) καποδιστριακών δήμων, ήταν η άμεση λύση που πρότεινε η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρόσφατη σύσκεψη των παρατάξεων με τους φορείς του Δήμου. Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου, μετά από ερώτηση της Μ. Υδραίου προς τον Δήμαρχο Κ. Νικολούζο, σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς του όγκου των σκουπιδιών, τα οποία βρίσκονται στους δρόμους, εκτός Νομού, συγκεκριμένα στις περιοχές Κοζάνης ή Παραμυθιάς, ο δήμαρχος απάντησε ότι η Κοζάνη έχει απορρίψει την πρόταση, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους φορείς Παραμυθιάς για την άπαξ μεταφορά όγκου απορριμμάτων. Σαφώς, ο καθαρισμός κάδων και δρόμων και η γενική απολύμανση θα πρέπει να δρομολογηθούν παράλληλα με την αποκομιδή και χωρίς καθυστέρηση.
 
Η μεσοπρόθεσμη λύση
 
Μετά από μελέτη των λύσεων που έχουν δοθεί σε αντίστοιχες κρίσεις σε χώρες του εξωτερικού, και βάσει επιστημονικής τεκμηρίωσης για τη βιωσιμότητα της λύσης, η παράταξη «Κερκυραίων Δήμος» προτείνει αντί του δεματοποιητή την προσωρινή αποτέφρωση των απορριμμάτων εμβαλωματικά (μέχρι να περάσουμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση) με χρήση μεταφερόμενου συστήματος καύσης και όχι εργοστασιακής μονάδας. Η αεριοποίηση και η πυρόλυση είναι δύο από τις 15 πιθανές μεθόδους αποτέφρωσης που, όπως αναφέρθηκε, εφαρμόζονται ήδη σε χώρες όπως η Δανία και η Ολλανδία (να σημειωθεί εδώ ότι δεν υπάρχει προηγούμενο εφαρμογής της αποτέφρωσης στην Ελλάδα). Οι σύγχρονες αυτές μέθοδοι διαθέτουν ειδικά φίλτρα τα οποία περιορίζουν τους ρύπους εντός των αποδεκτών ορίων. Τα τελευταία 24ωρα, όπως μάθαμε, η πρόταση μελετάται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας και, όπως φαίνεται, δεν είναι απαγορευτική σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος δεσμεύτηκε να επεξεργαστεί περαιτέρω την πρόταση η οποία, σύμφωνα με την κ. Υδραίου, θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους κατοίκους του Τεμπλονίου, μόνο εφόσον οι αρχές αποφανθούν θετικά βάσει άρτιας τεκμηρίωσης.
 
Μέχρι τότε η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει έκκληση στους κατοίκους Τεμπλονίου να λύσουν την κατάληψη στο όνομα της δημόσιας υγείας και της οικονομίας του νησιού.