Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χτυπάει παντού στην Κέρκυρα το καμπανάκι της λειψυδρίας

νερό
13 Αυγούστου 2019 / 14:41
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Σήμερα οι κάτοικοι του Σταυρού, που υποφέρουν από την έλλειψη νερού εδώ κι ένα μήνα. Χθες του Αη Γόρδη. Δικαιολογημένο το παράπονο του παραθεριστή, που τηλεφώνησε στο enimerosi.com απ΄ τις Σινιές. Η απάντηση των αρμοδίων Υπηρεσιών δεν είναι καθησυχαστική ενώ εμπεριέχεται σ΄ αυτήν η ίδια αγωνία. Αυτή της ερώτησης.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εκείνοι που πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο κερκυραϊκό πρόβλημα είναι της διαχείρισης των σκουπιδιών, δεν έχουν ίσως ψυλλιαστεί τι συμβαίνει με το νερό. Το καμπανάκι της λειψυδρίας ηχεί από καιρό, κάθε χρόνο και πιο δυνατά. 
Το φετινό καλοκαίρι μάλιστα, χτυπάει δαιμονισμένα και πολύ συχνότερα. Αποδέκτης των διαμαρτυριών η ΔΕΥΑΚ. Σήμερα οι κάτοικοι του Σταυρού, που υποφέρουν από την έλλειψη νερού εδώ κι ένα μήνα. Χθες του Αη Γόρδη. Δικαιολογημένο το παράπονο του παραθεριστή, που τηλεφώνησε στο enimerosi.com απ' τις Σινιές. Η απάντηση των αρμοδίων Υπηρεσιών δεν είναι καθησυχαστική ενώ εμπεριέχεται σ' αυτήν η ίδια αγωνία. Αυτή της ερώτησης. 
Αν η περιοχή που παραπονιέται, υδρεύεται από τον Ζυγό, τότε το πρόβλημα οφείλεται στην υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα. Εφόσον υδρεύεται από τη γεώτρηση της Κασσιώπης, τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο τραγικά αλλά και οι διαφορές στα υδάτινα αποθέματα εκεί δεν είναι μεγάλες. Εξαντλούνται δε, χρόνο με τον χρόνο.
Όπως και υπομονή των κατοίκων άλλωστε αν αναλογιστεί κάποιος ότι η αρχική νύξη για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στο νησί, χάνεται πίσω στα χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του '80. Τον προηγούμενο αιώνα δηλ. 
Από τότε κύλησε πολύ νερό στην κοίτη του Γκουανταλκιβίρ αλλά και 'δω στους Κορφούς. Βρόχινο νερό, στο οποίο το νησί χρωστάει τη βλάστηση και την ομορφία του. Αλίμονο όμως τεράστιες ποσότητες αρχικώς για γεωλογικούς λόγους και στην συνέχεια σε επίδειξη αβελτηρίας των τοπικών Αρχών, εξακολουθούν να χάνονται στα γαλάζια νερά του Ιονίου.
Οι πηγές στερεύουν και τα «γλυκονέρια» κατακλύζουν τις κερκυραϊκές θάλασσες.
Όταν η Κύπρος, που βρέχει μια φορά στα πέντε χρόνια (που λέει ο λόγος) δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας, η Κέρκυρα που δεν σταματάει να βρέχει από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο κάθε χρόνο, κάνει επίδειξη εξυπνάδας και ικανότητας.
Σαν ειρωνία της τύχης, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές σε απάντηση του ενδιαφερομένου απ' τις Σινιές, ήλθε το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας με την ανακοίνωση για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων ύψους σχεδόν μισού εκατομμυρίου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.