Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιατροχειρουργική Εταιρεία: Οι επιδημίες προ των πυλών

Σκουπίδια
01 Ιουλίου 2016 / 13:38

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παραμονή των σκουπιδίων στους δημόσιους χώρους, τονίζει η Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κέρκυρας με ανακοίνωση που φέρει τον τίτλο «Ντροπή ! Η Κέρκυρα ‘του πολιτισμού’ θάβεται μέσα στα σκουπίδια της! Ποιος θα απολογηθεί για ό, τι συμβαίνει;»

«Τα παντός είδους απόβλητα, τα οποία συσσωρεύονται σε καθημερινή βάση, δεν χρειάζεται να έχει κανείς ειδικές γνώσεις, αν δεν τύχουν κατάλληλης διαχείρισης , είναι σοβαρός κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία, που εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. Όταν δεν υπάρχει συστηματική αποκομιδή τους, συγκεντρώνονται ποικίλα έντομα, πτηνά, αδέσποτα ζώα και τρωκτικά, όπως ποντίκια, τα οποία με τη σειρά τους μεταφέρουν μικρόβια που είναι πραγματική απειλή για την δημόσια Υγεία. Ειδικά τα ποντίκια μπορεί να μεταφέρουν 18 αρρώστιες μία εκ των οποίων είναι η λεπτοσπείρωση. Επίσης αναπτύσσονται με μεγάλη ταχύτητα οι μύγες, που είναι φορείς και αυτές ποικίλλων μικροβίων. Γενικά αναπτύσσονται διάφορες μεταδοτικές ασθένειες, όπως γαστρεντερίτιδα, τύφος, εξανθηματικοί τύφοι, λεϊσμανίαση, λεπτοσπείρωση, που έχει 15% θνησιμότητα κ.ά. Η παρατεταμένη παραμονή των σκουπιδιών μπορεί να προκαλέσει και επιδημίες από τα νοσήματα αυτά ή ακόμη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μολυνθεί το νερό, οι θάλασσες με όλα τα επακόλουθά τους. Η παρατεταμένη παραμονή των σκουπιδιών στους εξωτερικούς χώρους και ο διασκορπισμός τους από τις καιρικές συνθήκες και τα αδέσποτα ζώα είναι εγκληματική πράξη εκ μέρους των αρχών, με απρόβλεπτες συνέπειες, που μπορεί να μην έχουν γυρισμό!
Η διαχείριση τους ανήκει στους εκάστοτε αρμόδιους φορείς, που στην τραγική περίπτωση της Κέρκυρας, μόνο αρμόδιοι δεν φαίνεται να είναι! Αλλά ούτε και υπεύθυνοι, χωρίς συναίσθηση των ευθυνών τους, χωρίς συναίσθηση της παντός τύπου καταστροφής που προξενούν σ’ αυτό τον τόπο!
Η υγεία, που δεν είναι μόνο η σωματική, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και η πνευματική και η ψυχική, είναι το πολυτιμότερο πράγμα για όλα τα άτομα τούτου του πλανήτη, είναι αυτό που όλοι οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να προσφέρουμε απλόχερα στα παιδιά μας, στο μέλλον μας! Δεν νοείται λοιπόν, εν ονόματι οποιουδήποτε συμφέροντος, να τη θυσιάζουμε! Η σωστή διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί βασική και επιτακτική ανάγκη σε οποιαδήποτε κοινωνία για την εξασφάλιση καθαρού και υγιεινού περιβάλλοντος για τους πολίτες της. Η καθαριότητα είναι βασική ανάγκη για την υγεία, είναι δείγμα πολιτισμού, είναι δείγμα σεβασμού, είναι δείγμα αρχοντιάς! Κανένας, μα κανένας δεν έχει δικαίωμα να την αγνοεί και να την παραβιάζει ή να πετάει το μπαλάκι από τον ένα στον άλλο! Στρωθείτε όλοι και αναλογιστείτε τις τεράστιες ιστορικές ευθύνες σας, ανασκουμπωθείτε και λύστε άμεσα και οριστικά το μακρόχρονο αυτό πρόβλημα των σκουπιδιών, που αποτελεί όνειδος για όλους, αποτελεί κατακραυγή τοπική, πανελλήνια και παγκόσμια, αποτελεί μία άσχημη παρακαταθήκη για τα παιδιά μας, που τους δείχνουμε έμπρακτα τον κακό μας εαυτό! Αλλά και πάνω απ’ όλα τι μας χρωστούν αυτά για τις συνέπειες στην υγεία τους, όταν δίπλα από τα σχολεία τους, ή στο δρόμο που κυκλοφορούν δεν υπάρχει τίποτα άλλο από τόνους σκορπισμένων σκουπιδιών και κινδυνεύουν άμεσα;
Η Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κέρκυρας (ΙΧΕΚ), που από το 1897, από την ίδρυσή της αγωνίζεται για την προαγωγή της ιατρικής επιστήμης και τη διαφύλαξη της υγείας, με θλίψη παρακολουθεί όλη την ιστορία των αποβλήτων και θεωρεί ότι σ’ αυτό το νησί, στην Κέρκυρά μας, την Κέρκυρα του πολιτισμού, δεν άξιζε μία τέτοια τύχη, μία τέτοια καταστροφή, μία τέτοια καταδίκη! Η μη παρέμβασή της μέχρι τώρα δεν ήταν θέμα ανοχής της αποτρόπαιης κατάστασης, αλλά μιας ελπίδας, ότι πιθανόν η όλη σοβαρότητα του προβλήματος θα παρακινούσε τους υπευθύνους , έστω και την τελευταία στιγμή, στην ανεύρεση λύσης!
Δεν είναι βεβαίως επ' ουδενί λύση η άτακτη εναπόθεση σκουπιδιών στην ύπαιθρο, κατάσταση η οποία πληροφορούμαστε ότι συμβαίνει ήδη μεμονωμένα και ελπίζουμε να μην αποτελέσει και επίσημη πρακτική του Δήμου στο εξής.
Καταδικάζουμε λοιπόν δημόσια, όλη αυτή την εγκληματική αδιαφορία και απραξία και ευχόμαστε να είναι η τελευταία φορά που ο τόπος μας υφίσταται αυτή την κακοποίηση! Η όλη κατάσταση έχει οδηγηθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε και η απειροελάχιστη παράτασή της οδηγεί στην ολική καταστροφή του νησιού! Εγέρθητι λοιπόν, γιατί το μεν ζητούμενον αλωτόν, εκφεύγει δε τ’ αμελούμενον!